Άρθρο "Σοβαρός διάλογος για τη ΔΕΗ τώρα!" 29/01/07

Η περιοχή μας και ιδιαίτερα ο ενεργειακός άξονας ανέμενε εδώ και αρκετά χρόνια την προκήρυξη της ΔΕΗ για πρόσληψη μόνιμου προσωπικού πέραν των λίγων θέσεων που κατά καιρούς προκηρύσσονταν.
Ωστόσο με την τρέχουσα προκήρυξη της ΔΕΗ υπάρχει ένα μούδιασμα το οποίο θα γίνει εντονότερο και θα γίνει λαϊκή δυσαρέσκεια όταν συνειδητοποιήσουμε ότι:
Είναι λίγες οι θέσεις συγκριτικά με το προσωπικό που απασχολείται με υπεργολαβίες. Δεν μπορεί να απασχολούνται άμεσα ή έμμεσα 3.000 ~ 5.000 άτομα με υπεργολαβική σχέση εργασίας και η ΔΕΗ ως επιχείρηση (με δημόσιο management!) να προκηρύσσει 425 θέσεις για την περιοχή (που καλύπτει πάνω από το 50% των αναγκών της χώρας σε ηλεκτρική ενέργεια) και μάλιστα σε ένα διαγωνισμό 2.035 θέσεων για όλη την Ελλάδα!
Έχουνε θεσπιστεί όρια ηλικίας τόσο για το επιστημονικό (40 έτη) όσο και για το μη επιστημονικό προσωπικό (35 έτη). Δηλαδή η γενιά που ήταν 30 ετών το 1993 και αναμένει μία μεγάλη προκήρυξη για τη ΔΕΗ έχασε (!) το δικαίωμα να υποβάλει τα χαρτιά της. Ωστόσο μπορούμε να πούμε ότι σε όλο αυτό το διάστημα είδε την αποκρατικοποίηση, την απελευθέρωση της ενέργειας, την πίεση για αντικατάσταση του λιγνίτη προοδευτικά από άλλες πηγές ενέργειας, τις επεκτάσεις των ορυχείων, τις πιθανές μετεγκαταστάσεις οικισμών, την αλλαγή κυβερνήσεων, υπουργών και διευθύνοντων συμβούλων, την επιβολή προστίμων για παράβαση ρύπων, κ.ά. Δεν μπορεί να έχεις θεσπισμένο το θεσμό των διμήνων (φθηνά εργατικά χέρια) για να δίνουμε «ασπιρίνες» και και να χρωστάμε χάρη για το αυτονόητο. Διότι το αυτονόητο που είναι η μόνιμη απασχόληση του τοπικού πληθυσμού σε μία επιχείρηση στρατηγικής σημασίας για την χώρα, που γεωγραφικά σημαίνει Νομός Κοζάνης, έγινε εντέχνως ζητούμενο.
Έχουμε παντελή έλλειψη ζήτησης εργατών (Υ.Ε. και Δ.Ε. χωρίς ειδικότητα) που πρέπει να μας προβληματίζει. Δεν θα έπρεπε η ΔΕΗ να μεριμνήσει όπως κάποτε για την κατάρτιση και ενσωμάτωση αυτού του μέρους του πληθυσμού, που σημειωτέον είναι και πιο δύσκολο να απορροφηθεί από την αγορά εργασίας; Και εάν δεν μπορούσε, αφού τόσα χρόνια ετοιμάζει αυτήν την προκήρυξη, γιατί δεν ειδοποίησε τους φορείς για τις ειδικότητες τις οποίες πιθανόν θα χρειαστεί; Μήπως η Νο1 εταιρεία στη χώρα δεν έχει μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο προγραμματισμό προσλήψεων ή μήπως καλύπτεται από την ιδιότητα της είτε ως Δημόσιο είτε ως Ιδιώτης ανάλογα με το τι την βολεύει; Π.χ. δημόσιο όταν πρόκειται για την περιβαλλοντική επιβάρυνση και ιδιώτης όταν πρόκειται για τη μη απόδοση των αποκατεστημένων εδαφών (αλλά ενοικίαση μέρους αυτών).
Η εντοπιότητα εκτός από μία κατάκτηση των φορέων της περιοχής ήταν μάλλον παράλληλα και μία κίνηση αποκοίμισης του κόσμου. Διότι τελικά όπως αποδείχτηκε ο πληθυσμός και οι φορείς της περιοχής, με την ελπίδα της μόνιμης απασχόλησης στη ΔΕΗ περίμεναν λίγο παραπάνω για την ίδια την προκήρυξη και δικαιολογούσαν ταυτόχρονα τη μεγάλη περιβαλλοντική επιβάρυνση τη ΔΕΗ αποκαλώντας την μάλιστα ως «αναγκαίο κακό»! Ακόμη εντοπιότητα και μοριοδότηση από συνέντευξη θα ήταν αποδεκτή εάν κάλυπτε το μεγαλύτερο σύνολο των ανέργων της περιοχής και όχι ορισμένες θέσεις πολλές από αυτές δυσεύρετες (όπως π.χ. της Τ3/Η που θέλει πτυχίο Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού και άδεια Γ΄ Τάξης Μηχανικού Εμπορικού Ναυτικού!). Δηλαδή με αυτήν την προκήρυξη δημιουργούμε «εξαρτήσεις» διότι, δυστυχώς κύριοι της ΔΕΗ, με τη συνέντευξη αυξάνετε τις πιθανές «εξαρτήσεις» και δεν τις μειώνετε - και εύχομαι ειλικρινά να με διαψεύσετε.
Η αυτοδιοίκηση αντιμετωπίζεται ως «φτωχός συγγενής» από τη ΔΕΗ. Πρέπει όλοι να πούμε φτάνει πια! Να ενεργοποιηθούν άμεσα όλοι και να είναι σίγουροι ότι πολιτικό κόστος δεν θα έχουν αυτοί που θα παρέμβουν αλλά αυτοί που δεν θα παρέμβουν ουσιαστικά διότι ο απλός κόσμος είναι αρωγός σε τέτοιες προσπάθειες αρκεί να μην είναι μόνο επικοινωνιακού χαρακτήρα.
Πρέπει όλοι μας (και ιδιαίτερα οι έχοντες εργασία που δεν μπορούν να τους λυγίσουν) να σταματήσουμε να συμμετέχουμε σε αυτό το ανήθικο εμπόριο ελπίδων και υποσχέσεων εργασίας. Σοβαρός διάλογος τώρα με πρωτοβουλία των φορέων της περιοχής. Ας συζητήσουν και ας ομονοήσουν όλοι οι φορείς του Ν. Κοζάνης - πέραν των γνωστών θεμάτων του Τοπικού Πόρου Ανάπτυξης, του Κ.Π.Σ. και του αναπτυξιακού νόμου - για την απασχόληση και το περιβάλλον ακόμη και για τη μη περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Ο κάθε πολίτης αυτού του τόπου ας κάνει το χρέος του από το μετερίζι που ορίστηκε εάν θέλουμε να υπάρχει και αύριο σε αυτήν την περιοχή.


Δημήτρης Μαυροματίδης
Ηλεκτρολόγος Μηχανικός

Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Δημ. Υψηλάντη