Τοποθέτηση στη συνεδρίαση ΤΕΔΚ Κοζάνης 23-04-08 για τον Καποδίστρια 2

Θα μου επιτρέψετε να θέσω μερικές επισημάνσεις που δεν πρέπει να αγνοούνται:

  • Υπάρχει σφυρηλατημένη δημοτική συνείδηση πια, μετά από 10 χρόνια από την εφαρμογή του Ν. «Ι. Καποδίστρια». Τώρα που ωρίμασαν οι συνθήκες στους Δήμους ώστε να είναι περισσότερο παραγωγικοί και ουσιαστικοί θα συζητάμε για αναγκαστικές συνενώσεις μειώνοντας την εμπιστοσύνη των πολιτών προς τις δημοτικές αρχές;
  • Ποτέ δεν στερηθήκαμε εργαλείων συνεργασίας και ουσιαστικού σχεδιασμού σε επίπεδο Δήμου, Νομού, Περιφέρειας. Αντίθετα μικρή έως ανύπαρκτη ήταν η πολιτική βούληση των αιρετών μας για ουσιαστική διαδημοτική αυτοδιοικητική συνεργασία. Εάν θέλετε παραδείγματα εργαλείων και πεδία συνεργασιών που αγνοήθηκαν μπορώ να τα αναφέρω (π.χ. διαδημοτική τεχνική υπηρεσία).
  • Η έννοια της αυτοδιοίκησης είναι πολύ σημαντική, δεν είναι συμβατή σε καμία περίπτωση με την έννοια της υποχρεωτικής συνένωσης που σίγουρα πρέπει να είναι ζήτημα απόφασης μόνο του ίδιου του πληθυσμού. Δεν πρέπει να υπάρχουν αποικιοκρατικές λογικές του τύπου «μικρός ΟΤΑ είναι ας απορροφηθεί…» και ας αποφασίσουμε … «δημοκρατικά» χωρίς την άποψη των ίδιων των πολιτών. Όπως δεν είναι λογικό να μπορούμε εμείς να αποφασίσουμε για την μητροπολιτική διοίκηση και παρόμοια σχήματα έτσι δεν μπορούν και τα μητροπολιτικά κέντρα και οι εκπρόσωποι τους να αποφασίσουν για την τύχη της υπαίθρου.
Διάβασα τη μελέτη του ΙΤΑ για την ΚΕΔΚΕ και την περίληψή της. Μπορεί να υπάρχει η έννοια των «ανοικτών πόλεων» αλλά ας μην ξεχνάμε πια ότι δημιουργήθηκαν διοικητικά κέντρα ευέλικτα χωρίς οικισμούς έως 3ου επιπέδου. Δεν είναι ένα είδος «ανοικτής πόλης»; Θα αγνοήσουμε την εύρυθμη λειτουργία τους;

Τρεις είναι οι έννοιες κλειδιά που δεν πρέπει να μετακινηθούμε:

  • Εθελούσια συνένωση
  • Συναπόφαση
  • Συναίνεση των πολιτών

Μία έννοια που δεν πρέπει να συζητείται κατά την άποψή μου από αιρετό της τοπικής αυτοδιοίκησης: αναγκαστική συνένωση. Δεν μας τιμά. Να είστε σίγουροι ότι οι κοινωνίες ωρίμασαν μέσα και από τον Καποδίστρια 1. Δεν πρόκειται να μείνουν αμέτοχες εάν δουν ένα πρόγραμμα συνενώσεων με κίνητρα.

Στο Συνέδριο της ένωσης ΤΕΔΚ Δυτικής Μακεδονίας στις 1 Νοεμβρίου 07 στα Κοίλα με τοποθέτησή μου που κατέθεσα γραπτώς και στο Προεδρείο μεταξύ άλλων είχα πει:

«Επειδή το ΕΣΠΑ χρονικά συμπίπτει με το διάλογο για το νέο «Καποδίστρια β’» θα θέλαμε να μάθουμε το οριστικό σχέδιο νόμου και τις προθέσεις της πολιτείας το αργότερο στο ερχόμενο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ στην Κυλλήνη διαφορετικά οφείλουμε ως ΟΤΑ να προχωρήσουμε στο σχεδιασμό με την υπάρχουσα διαμορφωμένη κατάσταση, διότι στο ΕΣΠΑ έχουμε καθυστέρηση κατά ένα έτος (η υλοποίησή του άρχισε το 2007) και υπάρχει ορατός κίνδυνος να χάσουμε πόρους. Το ενδεχόμενο αυτό επιτείνεται και από την εμπροσθοβαρή κατανομή των πιστώσεων του 4ου ΠΕΠ Δυτικής Μακεδονίας κυρίως στα πρώτα χρόνια υλοποίησής του. Αυτό θα σημαίνει ότι δεν θα υπάρχουν οι απαραίτητες συναινέσεις για τον «Καποδίστρια β’» ιδιαίτερα από τους ΟΤΑ που έχουν προγραμματίσει έργα με βάση τα σημερινά διοικητικά τους όρια. Αναφέρω ενδεικτικά έργα ΣΔΙΤ, βιολογικούς καθαρισμούς, κ.ά.»

Στο Συνέδριο της ΚΕΔΚΕ στην Κυλλήνη (15 Νοεμβρίου 08) σε τοποθέτησή μου στον κύκλο των Θεσμικών είχα προτείνει: «συγκεκριμένο πρόγραμμα με ομάδα εργασίας από κάθε ΤΕΔΚ σε συνεργασία με τεχνοκράτες από την ΚΕΔΚΕ, το οποίο σε ορισμένο χρονικό διάστημα θα καταθέσει τις προτάσεις του στα Δημοτικά και Κοινοτικά Συμβούλια όλων των Δήμων σε επίπεδο Νομού (γενική συνέλευση ΤΕΔΚ).

Οι αναγκαστικές συνενώσεις θα ήταν απαραίτητες εάν δεν είχαμε την εμπειρία του Καποδίστρια α’ στην πράξη. Άρα να σταματήσουμε να μιλάμε τουλάχιστον άμεσα για υποχρεωτικές συνενώσεις. Δεν μας τιμά. Ζητούμε το μαστίγιο ή τον «μεγάλο» που πρέπει να μας νουθετήσει;

Ας μην αγωνιούν κάποιοι. Εμείς δεν είμαστε κυβέρνηση που αναζητούμε εναγωνίως μεταρρυθμίσεις, εμείς είμαστε αυτοδιοίκηση που χρειαζόμαστε ουσία και αυτή μόνο μέσα από διάλογο μπορεί να προέλθει με συμμετοχή όλων όσων αφορά ο «Καποδίστριας 2» και που είναι οι κάτοικοι των ΟΤΑ μας. Και αν μου επιτρέπετε, γιατί πρέπει να κοιταζόμαστε στα μάτια, είμαστε σίγουροι ότι από πλευράς προσόντων και μηχανισμών μπορούν όλες οι Δημοτικές Αρχές μας να εξασκήσουν project management σε δήμους με πολλά δημοτικά διαμερίσματα; Πολύ φοβάμαι πως όχι…»

Στο συνέδριο της Κυλλήνης ως 2η προϋπόθεση στο ψήφισμα μας λέμε μεταξύ άλλων ως ΚΕΔΚΕ «ανεξάρτητα από την επιλογή του τρόπου συνενώσεων – των εθελοντικών με κίνητρα ή των υποχρεωτικών με συνοδευτικά μέσα-…» θεωρώ ότι ως ΤΕΔΚ πρέπει να είναι ως θέμα προς απόφαση της γενικής συνέλευσης ΤΕΔΚ το θέμα της υποχρεωτικής ή εθελούσιας συνένωσης.

Μαυροματίδης Δημήτριος
Μέλος Δ.Σ. ΤΕΔΚ Κοζάνης
Δημοτικός Σύμβουλος Δημητρίου Υψηλάντη
Ηλεκτρολόγος Μηχανικός
Ακόμη προς ενημέρωση: