Εθνική Οδός Κοζάνη-Λάρισα: Μήπως ήρθε η ώρα;

Το δυσάρεστο σε όλους μας γεγονός, του δυστυχήματος που έγινε στα Τέμπη, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα τον αποκλεισμό της χρήσης της οδικής διόδου των Τεμπών, ανέδειξε ένα θέμα που για πολλούς αποτελούσε «κλειστό βιβλίο» για πολλά χρόνια.

Η οδική σύνδεση της Βορείου με τη Νότια Ελλάδα γίνεται μέσω των Τεμπών, με μοναδική εναλλακτική λύση οδικής σύνδεσης μέσω του Σαραντάπορου από την Κοζάνη.

Έρχεται λοιπόν στο προσκήνιο με εμφατικό και επιτακτικό τρόπο το χρόνιο αίτημα της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας για άμεση, ευχερή και ασφαλή οδική σύνδεση με τη Νότια Ελλάδα και δη με την Πρωτεύουσα της χώρας μέσω Λάρισας.

Είναι λοιπόν μοναδική η ευκαιρία να διεκδικήσουμε την άμεση ολοκλήρωση του κάθετου άξονα Νίκη – Φλώρινα – Πτολεμαϊδα – Κοζάνη – Λάρισα και για τον ανωτέρω πρόσθετο και σοβαρό λόγο.

Η Οδός Ε65 που θα συνδέσει την Λαμία με τα Γρεβενά στο ύψος της Παναγιάς, όπως γνωρίζουμε, έχει ανατεθεί με σύμβαση παραχώρησης, αλλά προκύπτουν ήδη σημαντικές καθυστερήσεις που θα οδηγήσουν σε επιμήκυνση του χρόνου παράδοσης του έργου και σίγουρα μετά το 2015.

Η ανάθεση και εκπόνηση των μελετών για τον κάθετο άξονα Κοζάνη – Λάρισα γνωρίζουμε ότι είναι σε εξέλιξη κατά τμήματα. Πρέπει να μεριμνήσουμε για την διασφάλιση των πόρων με στόχο την άμεση υλοποίηση του επόμενου μεγαλύτερου έργου της Περιφέρειας μας, μετά την ολοκλήρωση της Εγνατίας Οδού, για να αποκτήσουμε επιτέλους οδική «έξοδο» και προς το νότιο τμήμα της χώρας.

Έστω και υπό δυσάρεστες συνθήκες είναι μοναδική η ευκαιρία και δεν πρέπει να χαθεί. Πρέπει να αναδειχθεί στην επενδυτική agenda της χώρας ως έργο πρώτης προτεραιότητας.