Ποια πρέπει να είναι η νέα διοικητική δομή στο νέο τοπίο και με ποιες παραμέτρους θα επιτύχουμε το βέλτιστο αποτέλεσμα;

Είναι γεγονός ότι όπου η πολιτική δεν μπορεί να δώσει λύσεις, είτε λόγω των διαφορετικών προσεγγίσεων είτε λόγω διαφορετικών "συμφερόντων" τοπικών κοινωνιών ή ομάδων, πρέπει να προσεγγίζονται τα ζητήματα με την, κατά το δυνατόν, καλύτερη τεκμηρίωση. Και η τεκμηρίωση έχει και αντικειμενικές παραμέτρους. Έχει δείκτες, στοιχεία και προτεινόμενες λύσεις.
Στο ζήτημα του προτεινόμενου σχεδίου νόμου "Καλλικράτης" για τη διοικητική μεταρρύθμιση, η αυτοδιοίκηση της περιφέρειας "κόλλησε" στο ζήτημα της χωροθέτησης των νέων ΟΤΑ. Και "κολλήσαμε" διότι αγνοήσαμε και συνεχίζουμε να αγνοούμε τις υπάρχουσες μελέτες που έγιναν σε "ψυχρό" χρόνο, όταν η διοικητική μεταρρύθμιση είχε παγώσει. Και οι μελέτες αυτές εκπονήθηκαν για λογαριασμό των ΤΕΔΚ της Δυτικής Μακεδονίας, 4 σε αριθμό, μετά από συζήτηση, με όσα επιτάσσει η σύγχρονη μεθοδολογία από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και το αντίστοιχο τμήμα. Σημειώνω ότι στο Δ.Σ. της ΤΕΔΚ της 14.01.10 είχα διατυπώσει ήδη την πρόταση ως βάση συζήτησης με σκοπό την αξιοποίηση της μελέτης ως "τεχνοκρατικό εργαλείο".
Αυτός είναι και ο λόγος που μετά την εμπλοκή με το ποιοι δήμοι θα δημιουργηθούν και ποιοι όχι, στο πρόσφατο περιπετειώδες συμβούλιο της ΤΕΔΚ Κοζάνης [30.04.10], διατύπωσα την πρόταση να προσφύγουμε σε γενική συνέλευση της ΤΕΔΚ, με εισηγητικό κείμενο τη μελέτη που παραδόθηκε το Δεκέμβριο του 2009, πριν 5 μήνες, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Διότι έτσι θα απαντηθεί το μόνο και κυρίαρχο ερώτημα που πρέπει να μας απασχολεί: "ποια πρέπει να είναι η νέα διοικητική δομή στο νέο τοπίο και με ποιες παραμέτρους θα επιτύχουμε το βέλτιστο αποτέλεσμα;".

Σχετικά κείμενα - αναφορές:
Μελέτη ΤΕΔΚ Κοζάνης για διοικητική μεταρρύθμιση στο Ν. Κοζάνης
Προς μια νέα Διοικητική μεταρρύθμιση: Σκέψεις και επισημάνσεις για την αξιοποίηση του υπάρχοντος στελεχιακού δυναμικού
ΚΕΔΚΕ, Αθήνα 19 Μαρτίου 2010: Τοποθέτηση για το ρόλο των ΤΕΔΚ και των Συμβούλων Δήμων ενόψει Καλλικράτη
Επισημάνσεις επί του σχεδίου Καλλικράτης στο ΔΣ της ΤΕΔΚ Κοζάνης [14.01.10]