Αναγκαία η άμεση σύσκεψη φορέων για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση στη Δυτική Μακεδονία - Τοποθέτηση στη Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης

Συνάδελφοι νομίζω ότι όλοι εδώ μέσα θυμάστε και γνωρίζετε τις πολλαπλές αναφορές μου είτε με την ιδιότητα του Προέδρου του ΤΕΕ/τμ. Δυτικής Μακεδονίας είτε με την ιδιότητα μου του Δημοτικού Συμβούλου για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Στο τέλος της τοποθέτησης μου αναφέρω ενδεικτικά ορισμένες παρεμβάσεις.
Συνάδελφοι προσωπικά λόγω της καθημερινή μου επαφής με το Πανεπιστήμιο, [αναγνώριση επαγγελματικών δικαιωμάτων τμήματος τηλεπικοινωνιών], συναντήσεις με φοιτητές, συνεχόμενες παρεμβάσεις για την ενίσχυσή του, θα ήθελα να πω χωρίς να κουράσω περισσότερο:

Δεν νοείται περιφέρεια χωρίς αναπτυξιακό πυλώνα ιδιαίτερα μετά τις πρόσφατες κατευθύνσεις σε επίπεδο ευρωπαϊκής ένωσης με έρευνα, ανάπτυξη, κλπ
Πρέπει να δούμε τη σημασία του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας αλλά και του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας και τη συσχέτιση τους με το που πάει ο τόπος μας, δηλαδή ο "μικροχώρος" στον οποίο δρούμε τοπικά σε σχέση με τις ευρύτερες πολιτικές και αναπτυξιακές τάσεις.
Θα ήθελα σε σχέση με την αναφορά ότι το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας έχει αποστείλει ήδη το στρατηγικό του σχεδιασμό στο Υπουργείο Παιδείας να σημειώσω ότι είναι τουλάχιστον άκομψο, αγαπητοί καλεσμένοι του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, να γίνεται χωρίς την ουσιαστική συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας.
Θα αναφέρω ότι ενδεικτικά ότι από το Guide to Research and Innovation Strategies for Smart Specialisations (RIS 3):
"Europe is facing major economic challenges that require an ambitious economic policy for the 21st century. The EU has set out its vision for Europe's social market economy in the Europe 2020 strategy, which aims at confronting our structural weaknesses through progress in three mutually reinforcing priorities:
  • smart growth, based on knowledge and innovation;
  • sustainable growth, promoting a more resource efficient, greener and competitive economy;
  • inclusive growth, fostering a high employment economy delivering economic, social and territorial cohesion.
Investing more in research, innovation and entrepreneurship is at the heart of Europe 2020 and a crucial part of Europe's response to the economic crisis. So is having a strategic and integrated approach to innovation that maximises European, national and regional research and innovation potential."

Πρακτικά αυτή είναι και η απάντηση σε όσους δεν μπορούν να αξιολογήσουν τη σημασία της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης για την ανάπτυξη της Δυτικής Μακεδονίας. Είναι απαραίτητος πυλώνας για την ανάπτυξη της περιοχής μας και πιθανή κατάργηση ή ραγδαίας συρρίκνωσης της θα έχει πολύ σημαντικό κόστος στην ανάπτυξη της Περιφέρειας μας, κόστος που δυστυχώς δεν μπορεί να αξιολογηθεί σήμερα και λυπάμαι που θα το πω: θα είναι καταστροφικό.
Γι’ αυτό επιμένω να γίνει ΑΜΕΣΑ σε επίπεδο φορέων συνάντηση εργασίας για το στρατηγικό σχεδιασμό του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας καθώς και για το σύνολο της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στη Δυτική Μακεδονία.


Δημήτρης Μαυροματίδης 


Παρεμβάσεις ενδεικτικές:

    Πριν 2 χρόνια προσπαθήσαμε να δούμε τι συμβαίνει με το κτιριολογικό του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας με συνεχόμενες συναντήσεις στο ΤΕΕ/τμ. Δυτικής Μακεδονίας.
·         Τον Φεβρουάριο του 2011 με τοποθέτηση μου στο Δημοτικό Συμβούλιο , η οποία είχε κατατεθεί στα πρακτικά, εκφράζοντας και την αγωνία του ΤΕΕ/τμ. Δυτικής Μακεδονίας είχα αναφέρει ότι: "Η ύπαρξη Πανεπιστημίου και ΤΕΙ, με το σύνολο των απαραίτητων εκπαιδευτικών βαθμίδων επιστημονικού και τεχνικού προσωπικού, που θα συμβάλλει με ουσιαστικό ρόλο στην περιφερειακή ανάπτυξη, ιδιαίτερα σε θέματα έρευνας και τεχνολογίας, είναι η ελάχιστη υποχρέωση της Πολιτείας για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Μιας Περιφέρειας που παρουσιάζει διαπιστωμένη αναπτυξιακή υστέρηση, γεγονός που αποδεικνύεται εξάλλου και από τους μακροχρόνιους δείκτες αυξημένης ανεργίας."  Είναι λάθος να αξιολογείται το Πανεπιστήμιο μόνο με αμιγώς εσωτερικά εκπαιδευτικά κριτήρια. Πρέπει να αξιολογηθεί με κριτήρια κοινωνίας και ανάπτυξης της.
·         Πρόσφατα τα επιστημονικά και παραγωγικά επιμελητήρια της Δυτικής Μακεδονίας σε κοινή ανακοίνωσή τους ζητούμε από την Περιφέρεια και την ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας να συνδιοργανώσουμε μια ανοικτή συνάντηση εργασίας όπου θα κληθούν το αρμόδιο Υπουργείο και οι διοικήσεις των Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων στη Δυτική Μακεδονία για να συζητήσουμε την επόμενη μέρα στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και πώς αυτή θα γίνει ουσιαστικός πυλώνας ανάπτυξης στην Περιφέρειά μας, συμμετέχοντας ουσιαστικά στην ανασυγκρότηση της χώρας μας.