Διαδικασία ανοικτής συνέλευσης στην Ποντοκώμη [13.04.2013] για τις πρόσφατες αλλαγές στις απαλλοτριώσεις και τις επόμενες ενέργειες της τοπικής κοινωνίας

Πραγματοποιήθηκε στην Ποντοκώμη το Σάββατο 13 Απριλίου 2013 ανοικτή λαϊκή συνέλευση όπου κλήθηκαν, υπό τον συντονισμό του Δικτύου Ενεργειακών Δήμων και τη συμμετοχή των πληττόμενων τοπικών κοινοτήτων Κοζάνης - Φλώρινας, οι βουλευτές και οι θεσμικοί φορείς για να συζητήσουν τον τρόπο αντίδρασης στην τροπολογία που ψηφίστηκε με τον Νόμο "Διαμόρφωση φιλικού αναπτυξιακού περιβάλλοντος για τις στρατηγικές και ιδιωτικές επενδύσεις και άλλες διατάξεις".

Το θέμα ανέλυσε ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Κοζάνης Βασίλης Τσιότσιας ο οποίος και διευκρίνησε ότι επί της αρχικώς κατατεθείσας τροπολογίας τελικώς αποσύρθηκε η παράγραφος 7 η οποία ανέφερε:
"Το τελευταίο εδάφιο της παραγράφου 1 του άρθρου 13 του N. 2882/2001 αντικαθίσταται ως εξής: 
«Για την εκτίμηση της αξίας του απαλλοτριωμένου ακινήτου λαμβάνεται υπόψη, ως προς την αξία του εδάφους η τιμή που προκύπτει από την εφαρμογή του κατά τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων, για όσα ακίνητα εμπίπτουν σε αυτό. Περαιτέρω, λαμβάνονται υπόψη ως κριτήρια για την εκτίμηση αυτή, ιδίως, η αξία που έχουν κατά τον κρίσιμο χρόνο παρακείμενα και ομοειδή ακίνητα, που προσδιορίζεται κυρίως από τα τιμήματα σε συμβόλαια μεταβίβασης κυριότητας ακινήτων, τα οποία συντάχθηκαν κατά το χρόνο της κήρυξης της απαλλοτρίωσης, καθώς και η πρόσοδος του απαλλοτριωμένου ». 
Η διάταξη του ανωτέρω εδαφίου εφαρμόζεται και στις κηρυχθείσες απαλλοτριώσεις για τις οποίες δεν έχει συζητηθεί η αίτηση καθορισμού προσωρινής ή οριστικής αποζημίωσης."

αλλά παρέμεινε η παράγραφος 9 η οποία είναι η ακόλουθη:

 "Στην παράγραφο 6 του άρθρου 15 του N. 2882/2001, προστίθεται τελευταίο εδάφιο ως εξής:
 «Το δικαστήριο υποχρεούται να αιτιολογεί ειδικά την τυχόν απόκλιση της προσδιοριζόμενης από το ίδιο αξίας του ακινήτου τόσο από την προκύπτουσα κατά το αντικειμενικό σύστημα αξία του όσο και από την προκύπτουσα από την έκθεση της εκτιμητικής επιτροπής της παρ. 1 του παρόντος ή του ανεξάρτητου εκτιμητή της παρούσας παραγράφου.» 
Η διάταξη του ανωτέρω εδαφίου εφαρμόζεται και στις κηρυχθείσες απαλλοτριώσεις για τις οποίες δεν έχει συζητηθεί η αίτηση καθορισμού προσωρινής ή οριστικής αποζημίωσης."


Στη συνάντηση παραβρέθηκαν οι βουλευτές Κοζάνης Ευγενία Ουζουνίδου (ΣΥΡΙΖΑ) και Πάρις Κουκουλόπουλος (ΠΑΣΟΚ) οι οποίοι και τοποθετήθηκαν. Η κ. Ουζουνίδου ανέφερε ότι θα αναληφθεί πρωτοβουλία με σχέδιο νόμου από τον ΣΥΡΙΖΑ για την απόσυρση της απαράδεκτης τροπολογίας και ο κ. Κουκουλόπουλος ότι εντός 15 ημερών θα προωθηθεί τροπολογία που θα αποσύρει την παραπάνω αλλά χρειάζεται νομική τεκμηρίωση την οποία και θα καταθέσει σε συνεννόηση με το Δίκτυο Ενεργειακών Δήμων και τον Δικηγορικό Σύλλογο Κοζάνης. Ο Πρόεδρος του Δικτύου Ενεργειακών Δήμων κ. Μάκης Ιωσηφίδης ανέφερε ότι πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τους βουλευτές της ΝΔ κ. Μιχάλη Παπαδόπουλο (Κοζάνης) και Στάθη Κωνσταντινίδη (Φλώρινας) με την παρουσία του Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας κ. Κεφαλογιάννη οι οποίοι και διαβεβαίωσαν τον ίδιο και την αντιπροσωπεία των τοπικών κοινοτήτων ότι θα αποσυρθεί η παραπάνω τροπολογία. Επίσης διαβάστηκε από τον συντονιστή της διαδικασίας κ. Δημήτρη Μαυροματίδη η ανοικτή επιστολή της κ. Ραχήλ Μακρή η οποία και καταδικάζει αυτήν την τροπολογία.
Στη συνάντηση δόθηκε ο λόγος σε όλους τους παρόντες οι οποίοι και τοποθετήθηκαν. Μεταξύ άλλων τοποθετήθηκαν η Δήμαρχος Εορδαίας και Πρόεδρος της ΠΕΔ Βίκυ Βρυζίδου που ανέφερε τις ενέργειες στήριξης του Δήμου Εορδαίας, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Γ. Παπαδόπουλος που ανέφερε την σχετική απόφαση στήριξης του Περιφερειακού Συμβουλίου, ο Αντιπεριφερειάρχης Γ. Σβώλης, ο Πρόεδρος του Σπάρτακου και περιφερειακός σύμβουλος Γ. Αδαμίδης ο οποίος μίλησε για δυναμικό αγώνα, οι Πρόεδροι των Τοπικών Συμβουλίων Ποντοκώμης Ιωσήφ Μιχαηλίδης και Μαυροπηγής Τάσος Εμμανουήλ και πληθώρα συμβούλων και κατοίκων. Ιδιαίτερα από τους κατοίκους αναφέρθηκε με δραματικούς τόνους ότι απαξιώνεται η συνεισφορά της περιοχής και ότι πρέπει άμεσα να αποσυρθεί η τροπολογία.
Στο κλείσιμο ο Δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας, αφού ανέφερε τις ενέργειες τόσο τον προηγούμενο χρόνο όσο και τις αποφάσεις και ενέργειες που πραγματοποιήθηκαν το τελευταίο 10ήμερο από τον Δήμο Κοζάνης, κωδικοποίησε τις επόμενες κινήσεις σε συμφωνία της λαϊκής συνέλευσης:

Αναμονή εντός του επόμενου χρονικού διαστήματος (20 ημερών) των πρωτοβουλιών των κοινοβουλευτικών μας εκπροσώπων
 Ενημέρωση και των κομμάτων τα οποία δεν έχουν κοινοβουλευτική εκπροσώπηση στην περιοχή αλλά μετέχουν στο ελληνικό κοινοβούλιο
 Επενεξέταση των κινήσεων μας στην κατεύθυνση των δυναμικών κινητοποιήσεων αν δεν αποσυρθεί η τροπολογία η οποία θίγει και τις μετεγκαταστάσεις.

Επισημάνσεις:
Ο Πρόεδρος του Δικτίου Ενεργειακών Δήμων έκανε μια συνοπτική αναφορά στο σύνολο των ενεργειακών θεμάτων που αφορούν την περιοχή.
Οι Πρόεδροι των Τοπικών Συμβουλίων των πληττόμωνων οικισμών και οι Σύλλογοι με αναφορά τους παραπάνω οικισμούς αναμένεται να εκδώσουν το τρίτο Πρακτικό της συνάντησης τους. Το 1ο αφορούσε τη συνάντηση στην Μαυροπηγή, το 2ο τη συνάντηση στους Αναργύρους. Επίσης αποφάσισαν επιτόπιες επισκέψεις σε όλους τους πληττόμενους οικισμούς για ενεργοποίηση των κατοίκων.
Η διαδικασία εξελίχθηκε ομαλά με πληθώρα επιχειρημάτων από κατοίκους και θεσμικούς φορείς όπως άλλωστε αρμόζει τόσο στο θέμα όσο και στην ιστορία της Ποντοκώμης που φιλοξένησε τη συνάντηση.