Το ΤΕΕ/τμ. Δυτικής Μακεδονίας για την επιχειρούμενη πώληση της «Μικρής ΔΕΗ» και την αποτύπωση των υποχρεώσεων ΔΕΗ - Τοπικής Κοινωνίας

To ΤΕΕ/Τμήμα Δυτικής Μακεδονίας θεωρεί λάθος την πώληση μέρους της ΔΕΗ με το διαχωρισμό της και πώλησή του 30% αυτής, όπως έχει πολλές φορές τοποθετηθεί με αποφάσεις του, αλλά και με σχετικές πρωτοβουλίες που έχει λάβει προς ενημέρωση τόσο των φορέων όσο και των πολιτών.

Θεωρεί ότι η βασική αρχή της παροχής των δημόσιων κοινωνικών αγαθών, μεταξύ αυτών και της ενέργειας, οφείλουν να παρέχονται με μέριμνα και φροντίδα του δημοσίου και είναι βασική υποχρέωση που θα έπρεπε να έχει μια εύρυθμη σε λειτουργία Πολιτεία.
Αντί λοιπόν η κυβέρνηση να προσδιορίσει τις διαχρονικές υποχρεώσεις της προς την τοπική κοινωνία της Δυτικής Μακεδονίας στο πλαίσιο των ξεκάθαρων σχέσεων που οφείλουν να υπάρχουν σε ένα συντεταγμένο κράτος, αντί να προχωρήσει σε ένα σύγχρονο ενεργειακό σχεδιασμό αξιοποίησης των εθνικών μας πόρων του λιγνίτη και των υδάτων ενδιαφέρεται μόνο για τον διαμελισμό και την πώληση της ΔΕΗ.
Το ΤΕΕ/τμήμα Δυτικής Μακεδονίας με το επιστημονικό του δυναμικό έχει διαχρονικά τοποθετηθεί επίσημα και τεκμηριωμένα σε θέματα ενεργειακού σχεδιασμού και τώρα προχωρά στην προσέγγιση και καταγραφή των παραπάνω μη αποτυπωμένων υποχρεώσεων όπως αυτές έχουν συμφωνηθεί με ή χωρίς κείμενα, και αφορούν ενδεικτικά και όχι αποκλειστικά:
την αποκατάσταση των εδαφών
τις μετεγκαταστάσεις των οικισμών
την αξιόπιστη και οικονομική παροχή Τηλεθέρμανσης
την αξιοποίηση και χρήση από την τοπική κοινωνία των υδάτων των υδροηλεκτρικών έργων
τη χρηματοδότηση συγκεκριμένου επιχειρησιακού σχεδίου της μεταλιγνιτικής περιόδου
την υποχρέωση καταβολής Τοπικού Πόρου Ανάπτυξης
την κάλυψη του «Εξωτερικού Κόστους» από τη λιγνιτική παραγωγή
Καλούμε την κυβέρνηση να αποσύρει το νομοσχέδιο για τη «Μικρή ΔΕΗ», διότι πιθανές αρνητικές επιπτώσεις θα είναι δραματικά μη αναστρέψιμες για τη Χώρα και τις τοπικές κοινωνίες.
Για την Διοικούσα Επιτροπή ΤΕΕ/Τμ. Δυτικής Μακεδονίας
Ο Πρόεδρος
Δημήτρης Μαυροματίδης