Το ΤΕΕ/τμ. Δυτικής Μακεδονίας υπέρ της κατασκευής της νέας λιγνιτικής μονάδας Πτολεμαιδα V με τεκμηρίωση

Το ΤΕΕ/Τμήμα Δυτικής Μακεδονίας, με αφορμή τις πρόσφατες δημόσιες συζητήσεις που αφορούν στη σκοπιμότητα κατασκευής της νέας λιγνιτικής μονάδας Πτολεμαιδα καταθέτει για μία ακόμη φορά και με ξεκάθαρο τρόπο τη θέση του:

Στηρίζει την κατασκευή της νέας λιγνιτικής μονάδας Πτολεμαιδα V ως ένα έργο στρατηγικής σημασίας για την ασφάλεια του εθνικού ενεργειακού εφοδιασμού, συμπληρωματικό και όχι ανταγωνιστικό στις εναλλακτικές μορφές ενέργειας, αναντικατάστατο για τη λειτουργία της τηλεθέρμανσης της πόλης της Πτολεμαΐδας, αναγκαίο στην ορθολογική διαχείριση του εγχώριου λιγνίτη και στη συνέχιση της διαδικασίας αποκατάστασης των εδαφών, καθοριστικό για την ομαλή μετάβαση της Δυτικής Μακεδονίας στην  νομοτέλεια της μεταλιγνιτικής εποχής.

Η παραπάνω θέση έχει τεκμηριωθεί επαρκώς μέσα από μελέτες και δημόσιες παρεμβάσεις του ΤΕΕ/ΤΔΜ και διαχρονικά έχει κοινοποιηθεί στα αρμόδια θεσμικά όργανα τόσο σε περιφερειακό, όσο και σε κεντρικό επίπεδο. Κατατέθηκε δε και σχετικό «Υπόμνημα με τις πρόσφατες παρεμβάσεις του ΤΕΕ/Τμήματος Δυτικής Μακεδονίας» στον Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στην Κοζάνη. 


Συνεχίζοντας την προσπάθεια αυτή, το ΤΕΕ/ΤΔΜ μετά την εκπόνηση της μελέτης Εκτίμηση του κόστους μετάβασης της Δυτικής Μακεδονίας σε καθεστώς χαμηλής λιγνιτικής παραγωγής (Ιούλιος 2012), θα προχωρήσει άμεσα στην τεκμηρίωση των εξωτερικών παραμέτρων (externalities) που σχετίζονται με το σύνολο των θετικών και αρνητικών επιδράσεων της λιγνιτικής βιομηχανίας στη Δυτική Μακεδονία. 

Πέραν αυτών, λαμβάνοντας υπόψη την καθολική απαίτηση ανάταξης της εθνικής οικονομίας και τον καταλυτικό ρόλο του τομέα της Ενέργειας σε αυτό, οφείλουμε άμεσα να διαμορφώσουμε και κυρίως να υλοποιήσουμε μια Εθνική Ενεργειακή Στρατηγική με ρεαλιστικούς στόχους, τεκμηριωμένες προσεγγίσεις και με τη μέγιστη δυνατή αποδοχή.

Σε κάθε περίπτωση, το ΤΕΕ/ΤΔΜ θεωρεί τη δημόσια συζήτηση αναφορικά με τη σκοπιμότητα κατασκευής της νέας λιγνιτικής μονάδας Πτολεμαιδα V και άκαιρη και ξεπερασμένη από τις εξελίξεις. Προς επίρρωση των θέσεων του, δημοσιοποιεί τη συνημμένη Παρέμβαση η οποία είναι αναρτημένη στο www.tdm.tee.gr

Για τη Δ.Ε. του Τ.Ε.Ε./Τ.Δ.Μ.
Ο Πρόεδρος

Δημήτρης Μαυροματίδης

Σημειώνεται ότι η παρέμβαση εστάλη στους αρμόδιους θεσμικούς φορείς της Πολιτείας και της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας