Η εκδήλωση του ΤΕΕ Δυτικής Μακεδονίας με τον Θεοδόση Τάσιο στην Καστοριά


Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ήταν η ομιλία του Καθηγητή του Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Θ. Τάσιου στην εκδήλωση που διοργάνωσε το Τεχνικό Επιμελητήριο Δυτικής Μακεδονίας, με θέμα την αρχαία ελληνική τεχνολογία, με τον καθηγητή να θεωρεί ότι υπήρξαν μεγάλα επιτεύγματα από τους αρχαίους Έλληνες, που θα μπορούσαν να είχαν φτάσει και σε επίπεδο βιομηχανικής επανάστασης, εφόσον το ευνοούσαν οι συνθήκες.


«Οι αρχαίοι Έλληνες ήταν …φανατισμένοι για την τεχνολογία. Για παράδειγμα, οι Μυκηναίοι, ήταν τόσο «τρελαμένοι» με την τεχνολογία που εφεύραν και σχετικούς θεούς, όπως ο Ήφαιστος. Οι τεράστιοι θόλοι δε, που κατασκεύαζαν για τα κτίριά τους, πέρασαν 2.000 χρόνια για να ξαναφτιαχτούν αντίστοιχοι. Τα καράβια τους ήταν σπουδαία. Ορθώς, λοιπόν, σήμερα οι ιστορικοί αναγνωρίζουν ότι τα ελληνικά φύλα ήταν πολύ τεχνόφιλα. Η κορύφωση της αρχαίας ελληνικής τεχνολογίας ήταν η ελληνιστική εποχή, οπότε οι Έλληνες μετέτρεψαν τις φυσικές μορφές ενέργειας σε τεχνολογία. Μετέτρεψαν την αιολική ενέργεια σε κινητική ενέργεια και το σημαντικότερο, χρησιμοποίησαν τη θερμική ενέργεια για να προκαλέσουν μία περιστροφική κίνηση, άρα κινητική ενέργεια», εξήγησε.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο πρόεδρος του ΤΕΕ, απένειμε στον κ. Τάσιο, τιμητική πλακέτα για την προσφορά του στις επιστήμες.

Πηγη:  Εφημερίδα sentra N. Καστοριάς