Η Συνέντευξη Τύπου Επιστημονικών και Επαγγελματικών Φορέων της Δυτικής Μακεδονίας για το Ασφαλιστικό [video, ρεπορτάζ]

Η συνέντευξη τύπου που παρατέθηκε για το προσχέδιο του Ασφαλιστικού στις 14.01.2016 στο ΤΕΕ/τΔΜ από Επιστημονικούς και Επαγγελματικούς Φορείς της Δυτικής Μακεδονίας μέσα από την οποία δήλωσαν την κατηγορηματική αντίθεσή τους. Αντίθεση η οποία εκφράστηκε και την προηγούμενη μέρα [13.01.2016] στο Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας. Στη συνέντευξη τύπου δόθηκε και το σχετικό Ψήφισμα το οποίο κοινοποιήθηκε σε όλους τους φορείς και τους βουλευτές της Δυτικής Μακεδονίας. Ακολουθεί το ρεπορτάζ του Πρωινού Λόγου με τις σχετικές δηλώσεις:

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΚΑΙ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΠΡΟΧΩΡΟΥΝ ΣΕ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Επί ποδός πολέμου είναι οι επιστημονικοί και επαγγελματικοί επιμελητηριακοί φορείς της Δυτικής Μακεδονίας, αντιδρώντας στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, λέγοντας μάλιστα πως δεν αποκλείεται να κάνουν κινητοποιήσεις προκειμένου να μην περάσει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που πλήττει τους ελεύθερους επαγγελματίες.
Εκπρόσωποι από το Τεχνικό Επιμελητήριο, το Οικονομικό, το Εμποροβιοτεχνικό και το Γεωτεχνικό, καθώς και από τους συλλόγους: Ιατρικός, Δικηγορικός, Οδοντιατρικός, Φαρμακευτικός, Φυσικοθεραπευτών, έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας στο περιφερειακό συμβούλιο, ενώ σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν αναφέρθηκαν στις αντιδράσεις τους.
"Το ασφαλιστικό νομοσχέδιο εξοντώνει, βγάζει εκτός επαγγέλματος τους ελεύθερους επαγγελματίες, επιστήμονες και τον ενεργό πληθυσμό της χώρας. Για αυτό το σύνολο των φορέων που εκπροσωπούμε επιστημονικούς φορείς και ελεύθερους επαγγελματίες, κοινοποιώντας τις αντιδράσεις μας στους τοπικούς βουλευτές", είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΤΕΕ ΤΔΜ Δημήτρης Μαυροματίδης.
Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας του Δικηγορικού Συλλόγου Κοζάνης Κων/νος Πελεκούδας εξέφρασε την πλήρη και κατηγορηματική αντίθεση του στο προσχέδιο του ασφαλιστικού, λέγοντας πως "το μόνο αποτέλεσμα που μπορεί να έχει είναι τη μαζική έξοδο των ελεύθερων επαγγελματιών από τον ελεύθερο εργασιακό στίβο". Τόνισε, μάλιστα, πως οι δικηγόροι είναι ήδη σε κινητοποιήσεις για το θέμα και δεν αποκλείεται αυτές να κλιμακωθούν.
"Στη Δυτική Μακεδονία, λόγω της εξοντωτικής ύφεσης, φτάσαμε στο σημείο να μην μπορούν οι συνάδελφοί μας να πληρώνουν τις εισφορές τους", είπε χαρακτηριστικά ο Νεραντζής Θεοφάνους, πρόεδρος Οδοντιατρικού Συλλόγου Κοζάνης, σημειώνοντας πως πάνω από τα μισά οδοντιατρεία της περιοχής κινδυνεύουν να κλείσουν!
Το προσχέδιο του ασφαλιστικού είναι εξοντωτικό με τις προβλεπόμενες εισφορές, μεγαλώνοντας τη φυγή νέων επιστημόνων στο εξωτερικό και τιμωρεί όσους είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, κρατώντας τις επιχειρήσεις και τα επαγγέλματά τους, σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Μανώλης Καρακάσης.
Μετά από μια σειρά επιθέσεων εναντίον του φαρμακευτικού κλάδου έρχεται και το ασφαλιστικό να καταστήσει ανασταλτική τη λειτουργία του συνοικιακού φαρμακείου, είπε ο γραμματέας του Φαρμακευτικού Συλλόγου Κοζάνης Θεόδωρος Αθανασιάδης, λέγοντας πως σίγουρα οι φαρμακοποιοί θα εναντιωθούν.
Στις αλλαγές που απέχουν από την πραγματικότητα και δεν πείθουν ότι θα οδηγήσουν σε ένα δίκαιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, αναφέρθηκε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΒΕ Κοζάνης Κώστας Κυριακίδης, σημειώνοντας πως η επιχειρηματικότητα πλήττεται με χιλιάδες λουκέτα.
Στον αγροτικό κλάδο που πλήττεται από το νομοσχέδιο αλλά και στον κλάδο των γεωτεχνολόγων μίλησε ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Θεόδωρος Σιόγκας, σημειώνοντας πως τα μέτρα θα οδηγήσουν σε έξοδο των επιχειρηματιών από τη χώρα, μιας και θίγουν την αναπτυξιακή της προοπτική.
Τέλος, στον πολύπαθο κλάδο της υγείας αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κοζάνης Χαράλαμπος Τσεβεκίδης, λέγοντας πως ο χώρος της υγείας δέχθηκε ένα μπαράζ μέτρων και εξαγγελιών και ο αρμόδιος υπουργός εξαγγέλει το τέλος του ελεύθερου επαγγελματία.