Άρθρο "Σοβαρός διάλογος για τη ΔΕΗ τώρα!" 29/01/07

Η περιοχή μας και ιδιαίτερα ο ενεργειακός άξονας ανέμενε εδώ και αρκετά χρόνια την προκήρυξη της ΔΕΗ για πρόσληψη μόνιμου προσωπικού πέραν των λίγων θέσεων που κατά καιρούς προκηρύσσονταν.
Ωστόσο με την τρέχουσα προκήρυξη της ΔΕΗ υπάρχει ένα μούδιασμα το οποίο θα γίνει εντονότερο και θα γίνει λαϊκή δυσαρέσκεια όταν συνειδητοποιήσουμε ότι:
Είναι λίγες οι θέσεις συγκριτικά με το προσωπικό που απασχολείται με υπεργολαβίες. Δεν μπορεί να απασχολούνται άμεσα ή έμμεσα 3.000 ~ 5.000 άτομα με υπεργολαβική σχέση εργασίας και η ΔΕΗ ως επιχείρηση (με δημόσιο management!) να προκηρύσσει 425 θέσεις για την περιοχή (που καλύπτει πάνω από το 50% των αναγκών της χώρας σε ηλεκτρική ενέργεια) και μάλιστα σε ένα διαγωνισμό 2.035 θέσεων για όλη την Ελλάδα!
Έχουνε θεσπιστεί όρια ηλικίας τόσο για το επιστημονικό (40 έτη) όσο και για το μη επιστημονικό προσωπικό (35 έτη). Δηλαδή η γενιά που ήταν 30 ετών το 1993 και αναμένει μία μεγάλη προκήρυξη για τη ΔΕΗ έχασε (!) το δικαίωμα να υποβάλει τα χαρτιά της. Ωστόσο μπορούμε να πούμε ότι σε όλο αυτό το διάστημα είδε την αποκρατικοποίηση, την απελευθέρωση της ενέργειας, την πίεση για αντικατάσταση του λιγνίτη προοδευτικά από άλλες πηγές ενέργειας, τις επεκτάσεις των ορυχείων, τις πιθανές μετεγκαταστάσεις οικισμών, την αλλαγή κυβερνήσεων, υπουργών και διευθύνοντων συμβούλων, την επιβολή προστίμων για παράβαση ρύπων, κ.ά. Δεν μπορεί να έχεις θεσπισμένο το θεσμό των διμήνων (φθηνά εργατικά χέρια) για να δίνουμε «ασπιρίνες» και και να χρωστάμε χάρη για το αυτονόητο. Διότι το αυτονόητο που είναι η μόνιμη απασχόληση του τοπικού πληθυσμού σε μία επιχείρηση στρατηγικής σημασίας για την χώρα, που γεωγραφικά σημαίνει Νομός Κοζάνης, έγινε εντέχνως ζητούμενο.
Έχουμε παντελή έλλειψη ζήτησης εργατών (Υ.Ε. και Δ.Ε. χωρίς ειδικότητα) που πρέπει να μας προβληματίζει. Δεν θα έπρεπε η ΔΕΗ να μεριμνήσει όπως κάποτε για την κατάρτιση και ενσωμάτωση αυτού του μέρους του πληθυσμού, που σημειωτέον είναι και πιο δύσκολο να απορροφηθεί από την αγορά εργασίας; Και εάν δεν μπορούσε, αφού τόσα χρόνια ετοιμάζει αυτήν την προκήρυξη, γιατί δεν ειδοποίησε τους φορείς για τις ειδικότητες τις οποίες πιθανόν θα χρειαστεί; Μήπως η Νο1 εταιρεία στη χώρα δεν έχει μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο προγραμματισμό προσλήψεων ή μήπως καλύπτεται από την ιδιότητα της είτε ως Δημόσιο είτε ως Ιδιώτης ανάλογα με το τι την βολεύει; Π.χ. δημόσιο όταν πρόκειται για την περιβαλλοντική επιβάρυνση και ιδιώτης όταν πρόκειται για τη μη απόδοση των αποκατεστημένων εδαφών (αλλά ενοικίαση μέρους αυτών).
Η εντοπιότητα εκτός από μία κατάκτηση των φορέων της περιοχής ήταν μάλλον παράλληλα και μία κίνηση αποκοίμισης του κόσμου. Διότι τελικά όπως αποδείχτηκε ο πληθυσμός και οι φορείς της περιοχής, με την ελπίδα της μόνιμης απασχόλησης στη ΔΕΗ περίμεναν λίγο παραπάνω για την ίδια την προκήρυξη και δικαιολογούσαν ταυτόχρονα τη μεγάλη περιβαλλοντική επιβάρυνση τη ΔΕΗ αποκαλώντας την μάλιστα ως «αναγκαίο κακό»! Ακόμη εντοπιότητα και μοριοδότηση από συνέντευξη θα ήταν αποδεκτή εάν κάλυπτε το μεγαλύτερο σύνολο των ανέργων της περιοχής και όχι ορισμένες θέσεις πολλές από αυτές δυσεύρετες (όπως π.χ. της Τ3/Η που θέλει πτυχίο Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού και άδεια Γ΄ Τάξης Μηχανικού Εμπορικού Ναυτικού!). Δηλαδή με αυτήν την προκήρυξη δημιουργούμε «εξαρτήσεις» διότι, δυστυχώς κύριοι της ΔΕΗ, με τη συνέντευξη αυξάνετε τις πιθανές «εξαρτήσεις» και δεν τις μειώνετε - και εύχομαι ειλικρινά να με διαψεύσετε.
Η αυτοδιοίκηση αντιμετωπίζεται ως «φτωχός συγγενής» από τη ΔΕΗ. Πρέπει όλοι να πούμε φτάνει πια! Να ενεργοποιηθούν άμεσα όλοι και να είναι σίγουροι ότι πολιτικό κόστος δεν θα έχουν αυτοί που θα παρέμβουν αλλά αυτοί που δεν θα παρέμβουν ουσιαστικά διότι ο απλός κόσμος είναι αρωγός σε τέτοιες προσπάθειες αρκεί να μην είναι μόνο επικοινωνιακού χαρακτήρα.
Πρέπει όλοι μας (και ιδιαίτερα οι έχοντες εργασία που δεν μπορούν να τους λυγίσουν) να σταματήσουμε να συμμετέχουμε σε αυτό το ανήθικο εμπόριο ελπίδων και υποσχέσεων εργασίας. Σοβαρός διάλογος τώρα με πρωτοβουλία των φορέων της περιοχής. Ας συζητήσουν και ας ομονοήσουν όλοι οι φορείς του Ν. Κοζάνης - πέραν των γνωστών θεμάτων του Τοπικού Πόρου Ανάπτυξης, του Κ.Π.Σ. και του αναπτυξιακού νόμου - για την απασχόληση και το περιβάλλον ακόμη και για τη μη περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Ο κάθε πολίτης αυτού του τόπου ας κάνει το χρέος του από το μετερίζι που ορίστηκε εάν θέλουμε να υπάρχει και αύριο σε αυτήν την περιοχή.


Δημήτρης Μαυροματίδης
Ηλεκτρολόγος Μηχανικός

Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Δημ. Υψηλάντη

κλικ για πλήρη ανάγνωση...

"Έλλειμμα δημοσιογραφικής δεοντολογίας" απάντηση σε δημοσίευμα

Η απάντηση στο δημοσίευμα της εφημερίδας «ΠΤΟΛΕΜΑΙΟΣ» της 28ης Δεκεμβρίου 2006 με θέμα: «ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΜΑΣ ΣΤΑ ΔΙΑΔΡΑΜΑΤΙΖΟΜΕΝΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΥΨΗΛΑΝΤΗ».

Κύριε, Πουγαρίδη,

Ως δημοσιογράφος εκδότης εφημερίδας οφείλετε να γνωρίζετε ότι το ουσιαστικό περιεχόμενο άσκησης της δημοσιογραφικής λειτουργίας επιβάλλει την αυστηρή τήρηση ορισμένων κανόνων δεοντολογίας αλλά και των προϋποθέσεων της ορθής μετάδοσης της πληροφορίας από τον υπεύθυνο δημοσιογράφο.

Είναι γνωστό εξάλλου ότι ο τύπος όπως σήμερα εκφράζεται μέσα από την έντυπη και ηλεκτρονική του έκφανση αποτελεί μία ιδιαίτερη μορφή εξουσίας, η οποία αν μη τι άλλο διαμορφώνει σε πολύ μεγάλο βαθμό τον πολιτικό και όχι μόνο πολιτισμό της ελληνικής κοινωνίας.

Παράλληλα η αντικειμενική ενημέρωση των πολιτών με την ορθή μεταφορά της πληροφορίας στον πολίτη αποτελεί ύψιστο καθήκον και ηθική υποχρέωση κάθε υπεύθυνου δημοσιογράφου ο οποίος οφείλει να κινείται και να ενεργεί μέσα στα πλαίσια της δημοσιογραφικής δεοντολογίας.

Έτσι, ο υπεύθυνος δημοσιογράφος οφείλει κύρια να σέβεται και να προστατεύει στοιχειωδώς την προσωπικότητα και αξιοπρέπεια του αναφερόμενου και βέβαια να μην αποστερεί τη δυνατότητα ακρόασης αλλά και απάντησης στη θέση που διατυπώνεται από το δημοσιογράφο που έχει την επιμέλεια σύνταξης και μετάδοσης της πληροφορίας.

Αυτά τα ολίγα, αλλά ωφέλιμα περί « δ η μ ο σ ι ο γ ρ α φ ί α ς » :.…. της αντικειμενικής και ανεξάρτητης δημοσιογραφίας βέβαια εννοούμε….! και όχι της καθοδηγούμενης, υποκινούμενης και εξαρτημένης.

Είναι αλήθεια, ότι με το δημοσίευμα της από 28-12-2006 παραβιάσατε κατάφωρα τον κώδικα αντικειμενικής δημοσιογραφικής δεοντολογίας.

Το συγκεκριμένο δημοσίευμα αντί του τίτλου «ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΜΑΣ ΣΤΑ ΔΙΑΔΡΑΜΑΤΙΖΟΜΕΝΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΥΨΗΛΑΝΤΗ», ο οποίος είναι καθ όλα ατυχής και φέρεται να μην απηχεί την αλήθεια και ορθότητα των αναγραφομένων, θα μπορούσε να φέρει εύστοχα τον πετυχημένο τίτλο : «ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΜΑΣ (ΠΤΟΛΕΜΑΙΟΣ) ΣΤΑ ΔΙΑΔΡΑΜΑΤΙΖΟΜΕΝΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ Δ. ΥΨΗΛΑΝΤΗ ΥΠΕΡ ΤΟΥ κ. Κ. ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ».

Η σύνταξη και δημοσίευση αυτού του κειμένου αποτελεί έκφραση ανοιχτής ιδεολογικής παρέμβασης-στήριξης του εκδότη της εφημερίδας ΠΤΟΛΕΜΑΙΟΣ στον κ. Μιχαηλίδη παράλληλα όμως συνιστά και έλλειμμα δημοσιογραφικής δεοντολογίας.

Το ερώτημα που μπαίνει αβίαστα από τους αναγνώστες, δημότες ή μη του Δήμου Δημητρίου Υψηλάντη, είναι ποια μπορεί να είναι η αληθής επιθυμία αγωνία του εκδότη της εφημερίδας «ΠΤΟΛΕΜΑΙΟΣ» : η αντικειμενική ενημέρωση του αναγνωστικού κοινού για τα «διαδραματιζόμενα στο Δήμο Δ. Υψηλάντη» ή η ιδεολογική στήριξη συγκεκριμένου πολιτικού ; ποια είναι η σχέση εκδότη - δημοσιογράφου και πολιτικού (Δημάρχου) ; έχει άραγε, μόνο ιδεολογικοπολιτικό χαρακτήρα και περιεχόμενο, και τι μπορεί να υποκρύπτει αυτή η σχέση στοργής ;

Προκαλεί λοιπόν μεγάλη έκπληξη σε όλους το γεγονός ότι η εφημερίδα σας και πιο συγκεκριμένα σεις ως εκδότης «δημοσιογράφος» επιλέξατε να παρέμβετε στα δρώμενα του Δήμου Δημητρίου Υψηλάντη με ένα δημοσίευμα ΥΠΕΡ του κ. Κυριάκου Μιχαηλίδη ωμά και απροκάλυπτα. Είναι πρόδηλη η προσωπική τοποθέτηση και αγωνία σας, όταν – αγνοώντας κάθε κανόνα δημοσιογραφικής δεοντολογίας - δεν δημοσιεύσατε κανένα από τα άρθρα του συνδυασμού τον οποίο εκπροσωπώ (ΙΣΧΥΡΟΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΣ ΔΗΜΟΣ Δ. ΥΨΗΛΑΝΤΗ), σε αντίθεση με όλες τις άλλες εφημερίδες του νομού μας.

Ήταν έκδηλη η αγωνία σας και κατά τη διαδικασία της κλήρωσης γεγονός που επιβεβαιώθηκε όταν ως οπαδός ποδοσφαιρικής ομάδας στην οποία «ο τερματοφύλακας πιάνει το πέναλτι στο 90ο» πανηγυρίζατε (αδιάψευστος μάρτυρας ο φακός των μη χειραγωγούμενων μέσων μαζικής ενημέρωσης) την εκλογή του κ. Κ. Μιχαηλίδη κατά τη διαδικασία της ελέω συνδρομής της θεάς τύχης και επιτηδειότητας του - εκλογής του.


Επί της ουσίας επιγραμματικά :

  • Η προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας καθορίζεται από την ίδια νομοθεσία με την οποία και ο κ. Μιχαηλίδης προσέφυγε με ένσταση βέβαια στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Κοζάνης. Λυπούμαστε αν η άσκηση του καθ όλα νόμιμου δικαιώματος μας, σας στενοχωρεί ως φίλο του κ. Μιχαηλίδη.
  • Η προσφυγή στο Συμβούλιο Επικρατείας αποτελεί και συνιστά άσκηση νόμιμου δικαιώματος μας. Τη δυνατότητα αυτή προβλέπει και παρέχει ο νόμος. Η σαφής αναφορά μας για προσφυγή στη Δικαιοσύνη δεν μπορεί να χαρακτηριστεί «υποκριτική συμπεριφορά». ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΚΑΙ ΣΥΝΙΣΤΑ ΑΣΚΗΣΗ ΝΟΜΙΜΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΜΑΣ.
  • Γιατί άραγε συνιστά «ορθόφρονα πολιτική συμπεριφορά από τον Κυριάκο Μιχαηλίδη ο οποίος μέσα στα προβλεπόμενα νομικά πλαίσια κατέθεσε ένσταση διότι έτσι έπρεπε να πράξει», ενώ παράλληλα η άσκηση αναίρεσης δηλ. ενός νόμιμου δικαιώματος από εμάς συνιστά υποκριτική συμπεριφορά ;
  • Η παρουσία μου στο Δικαστήριο κατά τη διαδικασία της κλήρωσης ακριβώς επιβεβαίωνε το σεβασμό - όχι μόνο εμού - αλλά και όλων των συνεργατών μου στη λειτουργία των θεσμών. Το γεγονός ότι προσήλθα στη διαδικασία της κλήρωσης και συμμετείχα σ αυτήν, δεν είναι υποκρισία. Δικαιούμαι όμως να διατηρώ τις επιφυλάξεις και τις ενστάσεις μου ως προς την ορθότητα και τα εχέγγυα για την ισότιμη συμμετοχή μου στη διαδικασία της κλήρωσης. Μη διαστρεβλώνετε την αλήθεια. Δεν απαξιώσαμε το νόμο, μήτε και τους θεσμούς, αντίθετα ο σεβασμός στη λειτουργία των θεσμών και η καθημερινή πρακτική μας είναι η καλύτερη απόδειξη. Σεβόμαστε τους θεσμούς και τις αποφάσεις των Δικαστηρίων. Αλλά μη μπερδεύεστε. Σέβομαι δεν σημαίνει συμφωνώ.
  • Αλήθεια, θυμηδία προκαλούν οι παράτυπες μεταδημοτεύσεις οι οποίες αλλοίωσαν και διαμόρφωσαν το εκλογικό αποτέλεσμα ; Ποια είναι η απάντηση σας στο μείζον αυτό πρόβλημα ;
  • Αλήθεια γιατί δεν αναφέρεστε σε ολόκληρο το κείμενο των δηλώσεων του κ. Μιχαηλίδη ; Η έντεχνη αυτή απόκρυψη του κειμένου που περιλαμβάνει τις δηλώσεις του με μόνη την αποσπασματική αναφορά σε ελάχιστα σημεία των (δηλώσεων του), μετά την κλήρωση, καθώς και η μεθοδευμένη παράλειψη αναφοράς σε άλλα δεδομένα η δρώμενα του Δήμου Δημητρίου Υψηλάντη) φανερώνει σοβαρό έλλειμμα δημοσιογραφικής δεοντολογίας.


Κύριε Πουγαρίδη,


Όταν γράφετε και δημοσιεύετε ένα άρθρο, τούτο ας είναι ενυπόγραφο.

Όμως σκοπίμως και τούτο παραλείψατε να πράξετε.

Για να μην κάνω κατάχρηση της φιλοξενίας σας δεχθείτε μία συμβουλή από ένα νεώτερο. Αν δεν μπορείτε σεμνά και ταπεινά να φέρεστε, τουλάχιστο να σωπαίνετε, διότι εκθέτετε τόσο τους πολιτικοοικονομικούς συνεργάτες σας όσο και αυτούς των οποίων την ευλογία και πάσης φύσεως συνδρομή ενίοτε αποζητάτε.

Την επόμενη φορά αφήστε να τοποθετούνται όσοι εκτιμούν ότι πρέπει πολιτικά να προσθέτουν στον υγιή πολιτικό διάλογο, δυσάρεστο ή ευχάριστο, που αναπτύσσεται και μην τους καπελώνετε ως αυτόκλητος πολιτικός σωματοφύλακας.

Με εκτίμηση

Μαυροματίδης Δημήτριος

Ηλεκτρολόγος Μηχανικός

κλικ για πλήρη ανάγνωση...