Πρόταση 2 [Δ.Σ. ΤΕΔΚ 07.04.08]. Συμμετοχή της ΤΕΔΚ στην ΕΠΤΑΚ

Η συμμετοχή της ΤΕΔΚ στην ΕΠΤΑΚ (ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ – ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ – ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ) θεωρώ ότι θα μπορούσε να δώσει την ώθηση που χρειάζεται για να μπορέσουμε σε συνεργασία με τη Ν.Α. Κοζάνης και το Κέντρο Διαβαλκανικής συνεργασίας να την ενεργοποιήσουμε.
Ειδικότερα θα πρέπει να έχουμε ένα κοινά αποδεκτό «εργαλείο» της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για το νομό μας για να αναβαθμίσουμε και να συντονίσουμε τον πολιτισμικό πλούτο της περιοχής μας.

Σημειώνεται ότι ένα από τα βασικότερα προβλήματα είναι η αποσπασματικότητα των δράσεων, εκδηλώσεων και συγκέντρωσης των πρωτογενών χαρακτηριστικών του πολιτισμικού μας πλούτου.

Για παράδειγμα θα μπορούσαμε να συντονίζουμε στο μέτρο του δυνατού τις εκδηλώσεις του καλοκαιριού σε συμφωνία με τους ΟΤΑ έτσι ώστε ένας επισκέπτης να μπορεί με ένα ερώτημα μέσα από μία βάση – πύλη, που έχουμε πολλές, να βλέπει τις εκδηλώσεις συντονισμένα στο νομό. Π.χ. μπορεί τη Δευτέρα το βράδυ να υπάρχει μία συναυλία στο αμφιθέατρο Ποντοκώμης, την επόμενη το πρωί ο πολιτιστικός σύλλογος Καστανιάς να έχει επίδειξη του λαογραφικού του μουσείου, το απόγευμα παραδοσιακοί χοροί στην Αιανή, κλπ. Έτσι ένας επισκέπτης θα μπορούσε να επισκεφτεί για ένα τετραήμερο το Νομό με ένα σχετικά πλήρες πρόγραμμα εφόσον το επιθυμεί. Θεωρώ λοιπόν ότι είναι απαραίτητο να έχουμε έστω έναν συντονισμό υπό την έννοια της υπόδειξης - συμβουλής και όχι της άδειας, προφανώς, για να έχουμε πιο οργανωμένη επισκεψιμότητα και μεγαλύτερη επιτυχία στην προβολή του νομού μας και της περιοχής μας.

Επίσης με την ίδια λογική θα μπορούσαμε να οργανώσουμε πολιτιστικά γεγονότα εστιασμένα σε ένα αντικείμενο με τη συμμετοχή περισσότερων του ενός πρωτοβάθμιων συλλόγων. Π.χ. Η ιστορία των πετράδων θα μπορούσε να γίνει με επίδειξη έργων το πρωί στο Τσοτύλι, με παρουσίαση ιστορικών στοιχείων στο λαογραφικό μουσείο της Σιάτιστας και με διάλεξη π.χ. στις οργανωμένες εγκαταστάσεις ενός γειτονικού Δήμου, κλπ Το παραπάνω χρειάζεται το συντονισμό της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Πολύ περισσότερα θα μπορούσαμε να κάνουμε. Βήμα πρώτο η συμμετοχή μας στην ΕΠΤΑΚ. Τα υπόλοιπα είναι μέρος ενός κοινού προγραμματισμού ...