Τοποθέτηση στη Γενική Συνέλευση της ΠΕΔ παρουσία του Προεδρείου της ΚΕΔΕ [24.08.12]

Χρειάζεται ένα σχέδιο αποτύπωσης των αναγκών των Δήμων με τις προτεραιότητες που δίνονται από την κυβέρνηση. Με απλά λόγια: Ζητούμε από το κεντρικό κράτος να αναλάβει τις ευθύνες του με την υποχρέωση  να κοστολογήσει το ίδιο και να ιεραρχήσει τις απαραίτητες δομές και τις ανελαστικές δαπάνες της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Διότι τα ερωτήματα τίθενται ευθέως:
  • Θα έχουν τα σχολεία θέρμανση;
  • Θα συνεχίσουν οι κοινωνικές δομές;
  • Θα πληρώνεται το στελεχιακό δυναμικό;
Εμείς ως ΚΕΔΕ πρέπει να είμαστε έτοιμοι με σενάρια που να είναι κοστολογημένα και να απαιτούν τις αναγκαίες χρηματοδοτήσεις. Διότι μπήκαμε στην εποχή των «ισοδύναμων μέτρων». Είναι πολλά τα ψηφίσματα της ΚΕΔΚΕ και νυν ΚΕΔΕ διαχρονικά για τα οικονομικά. Εδώ πρέπει να είμαστε ποιο ουσιαστικοί για να αναδειχθεί και η ευθύνη της μείωσης των κοινωνικών παροχών στους πολίτες. Και η ευθύνη είναι στην κυβέρνηση και στις προτεραιότητες που η ίδια δίνει και όχι της αυτοδιοίκησης.
Συνεπώς με απλό κατανοητό τρόπο πρέπει να ανακοινωθεί στους δημότες μετά το συνέδριο την επόμενη εβδομάδα στην Αθήνα:
Οι ανελαστικές δαπάνες είναι χ ευρώ και είναι προσδιορισμένες από την ίδια την αυτοδιοίκηση.
Οι δαπάνες που δίνουν είναι ψ ευρώ. Άρα μας ζητούν να κόψουμε τις παρακάτω κοινωνικές παροχές.
Προχωρήσαμε σε δραματικές μειώσεις μισθών στους εργαζομένους. Δεν γίνεται να τίθενται σε αμφιβολία και αυτές οι απολαβές.
Η τοπική αυτοδιοίκηση οφείλει να ορθώσει ανάστημα στην επερχόμενη ανθρωπιστική κρίση αναδεικνύοντας τους υπευθύνους της κρίσης.

Δημήτρης Μαυροματίδης
Μέλος Δ.Σ. ΠΕΔ Κοζάνης