Κατάργηση του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας - Νέα λιγνιτική μονάδα Πτολεμαϊδα 5

fragezeichen-0005.gif from 123gifs.eu

Αυτήν την εβδομάδα που ανακοινώνετε πρακτικά η κατάργηση του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας εγκαινιάζεται η νέα μονάδα Πτολεμαϊδα 5. Ένας παρατηρητής ίσως θα έλεγε ότι δεν έχουν μεγάλη σχέση μεταξύ τους. Ωστόσο είναι οξύμωρο. Για όσους δεν καταλαβαίνουν τη σημασία του Πανεπιστημίου θα σημειώσω ότι με πρωτοβουλία του ΤΕΕ Δυτικής Μακεδονίας ζητήθηκε από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας με το τμήμα των Μηχανολόγων Μηχανικών και τη συμμετοχή της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας η εκπόνηση της μελέτης:  «Προετοιμασία της τοπικής κοινωνίας για τα μεγάλα ενεργειακά έργα της ΔΕΗ στη Δυτική Μακεδονία» με κύριο αντικείμενο την νέα Μονάδα Πτολεμαϊδα 5 που είχε προκηρυχτεί τότε (2011).
Στόχος της μελέτης που εκπονείται είναι «…η προετοιμασία της τοπικής και περιφερειακής κοινωνίας να αξιοποιήσει στο έπακρο και με υψηλή προστιθέμενη αξία τις προπαρασκευαστικές καθώς και τις  κατασκευαστικές εργασίες των καινούργιων λιγνιτικών  μονάδων της ΔΕΗ ΑΕ… …ευκαιρίες  που αναδύονται μέσα από   την κατασκευή της καινούργιας μονάδας, μπορεί να πυροδοτήσει κρίσιμης μάζας αναπτυξιακές συνθήκες τουλάχιστον σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.»

Μιλάμε για το Ενεργειακό Κέντρο της Ελλάδας και προχωράμε σε κατάργηση του Πανεπιστημίου αγνοώντας τα θέματα έρευνας και καινοτομίας σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες [αναλυτικά στο Δήμος Κοζάνης: Τεκμηρίωση θέσεων και απόψεων για το Σχέδιο Αθηνά στην κατεύθυνση ισχυρών και αυτοδιοίκητων ακαδημαϊκών δομών στη Δυτική Μακεδονία].  Και το τραγικό; Αλλάζουμε και την ονομασία του Τμήματος Μηχανολόγων!!!

Παραθέτω ένα απόσπασμα από το παραπάνω κείμενο του Δήμου Κοζάνης (με τη συνεργασία του Προέδρου του Τμήματος Μηχανολόγων του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας κ. Αντώνη Τουρλιδάκη):
Η Δυτική Μακεδονία αποτελεί το ενεργειακό κέντρο της χώρας μας και το θέμα της ενέργειας αποτελεί τον κεντρικό άξονα έδρασης των αναπτυξιακών προσπαθειών της περιοχής και της στροφής από τις παραδοσιακές μεθόδους παραγωγής από λιγνιτικές ρυπογόνες μονάδες σε νέες μορφές παραγωγής που να είναι πιο φιλικές στο περιβάλλον. Στην περιοχή υπάρχει σημαντική τεχνογνωσία σε ενεργειακά θέματα αλλά η μείωση των λιγνιτικών αποθεμάτων και η επικείμενη μετάβαση στη μεταλιγνιτική περίοδο απαιτούν τον εμπλουτισμό και στροφή της παραπάνω τεχνογνωσίας σε νέες σύγχρονες μεθόδους παραγωγής.
Η περιβαλλοντικά αποδεκτή αξιοποίηση των ορυκτών καυσίμων αποτελεί κυρίαρχη προτεραιότητα όχι μόνον για την Περιφέρεια της Δ. Μακεδονίας αλλά για το σύνολο της χώρας. Η συνεχής προσπάθεια για αύξηση της συμμετοχής των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα με ταυτόχρονη έμφαση στην εξοικονόμηση ενέργειας αποτελεί μία εθνική προτεραιότητα. Σημαντικές προσπάθειες επιβάλλεται να εστιαστούν στην υιοθέτηση βέλτιστων διαθέσιμων πρακτικών με την εφαρμογή υπαρχόντων και ανάπτυξη νέων τεχνολογιών για την προστασία του περιβάλλοντος από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Ταυτόχρονα συστηματικές δράσεις θα πρέπει να έχουν ως στόχο την μετάλλαξη του παραγωγικού ιστού της περιοχής της Δυτικής Μακεδονίας μέσω ανάπτυξης επιχειρηματικότητας και καινοτομίας σε νέες ενεργειακές και περιβαλλοντικές τεχνολογίες. Η παραπάνω εξέλιξη θα πρέπει να εδραστεί σε υψηλής ποιότητας εκπαίδευση, στην παραγωγή νέας γνώσης και στη μεταφορά τεχνολογίας από τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και τα Ερευνητικά Κέντρα που αναπτύσσονται δυναμικά στην περιοχή.
Υπάρχει διαρκής ανάγκη για εκπαίδευση σε θέματα που να σχετίζονται με σύγχρονες ενεργειακές τεχνολογίες έτσι ώστε οι μηχανικοί και οι επιστήμονες που ασχολούνται με σχετικά θέματα να είναι σε θέση να ανταποκρίνονται στις νέες ανάγκες της κοινωνίας και της αγοράς εργασίας αφού οι συμβατικές και παραδοσιακές μέθοδοι παραγωγής βρίσκονται υπό συνεχή πίεση λόγω της αυξημένης περιβαλλοντικής επιβάρυνσης που συνεπάγεται η χρήση τους. Ταυτόχρονα η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, η ιδιωτικοποίηση μονάδων και η διεθνοποίηση της αγοράς οδηγούν σε ένα πολύ περισσότερο ανταγωνιστικό τοπίο όπου απαιτούνται εξειδικευμένες γνώσεις και διαρκής εκπαίδευση.
Η εδραίωση ισχυρής Πολυτεχνικής Σχολής με έμφαση στην Ενέργεια και το Περιβάλλον έχει να διαδραματίσει έναν πολύ σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της περιοχής με την εκπαίδευση και την έρευνα σε θέματα κυρίως νέων ενεργειακών τεχνολογιών και στη μεταφορά και εφαρμογή τεχνολογίας και τεχνογνωσίας στην τοπική παραγωγική διαδικασία. Η Ενεργειακή Πολυτεχνική Σχολή έχει ως αποστολή αφενός την παροχή υψηλής ποιότητας εκπαίδευσης εναρμονισμένης με τις ανάγκες της κοινωνίας σε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές και αφετέρου τη διεξαγωγή υψηλής ποιότητας βασικής και εφαρμοσμένης έρευνας σε ένα διεθνές και ανταγωνιστικό περιβάλλον, προτείνοντας πρακτικές και περιβαλλοντικά επιθυμητές λύσεις, οι οποίες θα βοηθούν τη βιομηχανία και γενικότερα την οικονομία του τόπου.
Ο βασικός πυρήνας της Πολυτεχνικής Σχολής είναι το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών στο οποίο δίνεται έμφαση σε ενεργειακά θέματα όπως η παραγωγή και διαχείριση ενέργειας, η ορθολογική χρήση της και η περιβαλλοντική προστασία. Η μέχρι τώρα πορεία του έχει να επιδείξει σημαντική προσήλωση στην προαγωγή της εκπαίδευσης, της επιστημονικής έρευνας και της γνώσης που αφορά σύγχρονες ενεργειακές τεχνολογίες και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της ενέργειας. Με τον τρόπο αυτό το Τμήμα έχει επιτύχει στόχους όπως ο ηγετικός ρόλος στην προσπάθεια η Δυτική Μακεδονία να γίνει πόλος καινοτομίας στην ενέργεια με κύριο βιομηχανικό εταίρο τη ΔΕΗ Α.Ε., η συμμετοχή του τμήματος σε μεγάλα Ευρωπαϊκά και Εθνικά Προγράμματα Έρευνας και Καινοτομίας καθώς και η συνεργασία του με ερευνητικούς φορείς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Η στρατηγική του Τμήματος που τόσο έντονα διαχέεται και αντανακλάται στο πρόγραμμα σπουδών του, είναι η δημιουργία ενός Τμήματος με εθνική και ευρωπαϊκή εμβέλεια στην πρόοδο, μεταφορά και εφαρμογή γνώσεων στην επιστήμη του Μηχανολόγου Μηχανικού με έμφαση στην παραγωγή, μεταφορά, χρήση και διαχείριση με αναπτυξιακή προοπτική των ενεργειακών πόρων