Κινητοποίηση θεσμικών για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η μετεγκατάσταση Ποντοκώμης

Συνάντηση με κεντρικό θέμα συζήτησης τη μετεγκατάσταση Ποντοκώμης σε υλοποίηση σχετικής ομόφωνης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Κοζάνης, πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης 3 Ιανουαρίου 2022, στο Δημαρχείο Κοζάνης, έπειτα από πρόσκληση του δημάρχου, Λάζαρου Μαλούτα. Στη συζήτηση συμμετείχαν ο υφυπουργός Μεταφορών και Υποδομών, Μιχάλης Παπαδόπουλος, οι βουλευτές Π.Ε. Κοζάνης, Στάθης Κωνσταντινίδης, Παρασκευή Βρυζίδου, Γιώργος Αμανατίδης και Καλλιόπη Βέττα, ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης, η αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Κοζάνης Κατερίνα Δαδαμόγια, ο αντιπεριφερειάρχης Ανάδειξης Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Απασχόλησης, Γιώργος Βαβλιάρας, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κοζάνης, Μάρκος Φλώρος, ο διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών Δήμου Κοζάνης, Μιχάλης Πεχλιβανίδης, ο πρόεδρος της Κοινότητας Ποντοκώμης, Πηλιανίδης Γεώργιος, καθώς και ο εκπρόσωπος των κατοίκων για τα θέματα μετεγκατάστασης και πρώην πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και του ΤΕΕ Δημήτρης Μαυροματίδης. 
Τα ζητήματα που τέθηκαν κατά τη διάρκεια της συνάντησης ήταν: 
  •  το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των έργων υποδομής, της υπογειοποίησης των γραμμών υψηλής τάσης στην περιοχή της Νέας Ποντοκώμης η ολοκλήρωση της οποίας είναι αναγκαία προϋπόθεση ώστε να καταστεί εφικτή η μετεγκατάσταση Ποντοκώμης, καθώς και 
  • η βιωσιμότητα του νυν οικισμού και οι αναγκαίες θεσμικές παρεμβάσεις, ώστε μέχρι να καταστεί βιώσιμος ο οικισμός, να μην υπάρξει ισοπέδωση του οικισμού της Ποντοκώμης. 
Ο Δήμος Κοζάνης θα παραστεί στο πλευρό των κατοίκων στις δικαστικές διώξεις για βίαιη αποβολή των κατοίκων του οικισμού, ώστε να υποστηρίξει τις ομόφωνες θέσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Κοζάνης. Με την ολοκλήρωση της συζήτησης, αποφασίστηκε η παρέμβαση του πολιτικού δυναμικού της περιοχής με στόχο την επίλυση του ζητήματος, με γνωστοποίηση πέραν του αρμόδιου Υπουργείου και της ΔΕΗ, του ΑΔΜΗΕ και της ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ ΑΕ με σχετική συζήτηση και έκθεση των απόψεων, όπως εκφράστηκαν από τους κατοίκους, το Δημοτικό και το Περιφερειακό Συμβούλιο.