ΤΕΕ Τμήμα Δυτικής Μακεδονίας: Θέσεις – προβληματισμοί για τα σενάρια απελευθέρωσης ενέργειας και τις πιθανές επιπτώσεις τους στην περιοχή μας
την
18 Νοε 2010
Η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ / Τμήματος Δυτικής Μακεδονίας, σε έκτακτη συνεδρίασή της, τοποθετήθηκε στις 6 Αυγούστου 2010 αναφορικά με τα σενάρια πώλησης μέρους των λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ Α.Ε.
Τονίσαμε τότε, ότι μια τέτοια εξέλιξη είναι ιδιαίτερα αρνητική – απαγορευτική – για τη Δυτική Μακεδονία, διότι θα επιφέρει δραματικές και πρωτίστως μη προβλέψιμες αλλαγές της οικονομικής δραστηριότητας στην περιοχή μας.
Το ΤΕΕ / Τμήμα Δυτικής Μακεδονίας διαχρονικά και έμπρακτα, στηρίζει το δημόσιο χαρακτήρα της ΔΕΗ Α.Ε. και τον πρωταγωνιστικό της ρόλο στα ενεργειακά δρώμενα της χώρας, με τους όρους και τις προϋποθέσεις που επιβάλλουν οι διεθνείς περιβαλλοντικές Οδηγίες και Κανονισμοί, που δεσμεύουν και την Ελλάδα.
Ωστόσο, θεωρούμε ότι τα εναλλακτικά σενάρια απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας θα πρέπει να συνοδεύονται απαραίτητα από την αναγκαία τεκμηρίωση, σχετικά με τις οικονομικές, κοινωνικές και αναπτυξιακές επιπτώσεις στην περιοχή εφαρμογής τους, δηλαδή στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.
Τα ερωτήματα εγείρονται αβίαστα:
Πότε θα ανακοινωθεί το αναθεωρημένο Επιχειρησιακό Σχέδιο της ΔΕΗ Α.Ε. για την επόμενη πενταετία;
Συνεχίζεται ή όχι το επενδυτικό πρόγραμμα της Επιχείρησης στη Δυτική Μακεδονία;
Σχεδιάζεται και πώς, η μεταλιγνιτική εποχή στο μεγαλύτερο Ενεργειακό Κέντρο της Ελλάδας;
Τι θα συμβεί με τις θέσεις εργασίας;
Τι θα συμβεί με τις υποχρεωτικές, αλλά και αναμενόμενες περιβαλλοντικές επενδύσεις της ΔΕΗ Α.Ε. στην περιοχή μας;
Θα δοθεί ικανός χρόνος για την αναγκαία δημόσια διαβούλευση;
Κάθε πιθανό σενάριο εφαρμογής, θα πρέπει απαραιτήτως να αξιολογηθεί με γνώμονα την αναπτυξιακή προοπτική και το έννομο συμφέρον της περιοχής μας. Διαφορετικά, οι εναλλακτικές «ισοδύναμες λύσεις» κινδυνεύουν να επιφέρουν «πολυδύναμα προβλήματα», τα οποία θα εντείνουν δραματικά και ανεξέλεγκτα την αναπτυξιακή ασφυξία ολόκληρης της Δυτικής Μακεδονίας και προφανώς του Ενεργειακού της Κέντρου, που τόσο απλόχερα συνεισέφερε στην Εθνική Οικονομία εδώ και 50 χρόνια.
Για τη Δ.Ε. του Τ.Ε.Ε./Τ.Δ.Μ.
Ο Πρόεδρος
Δ. Μαυροματίδης