Τοποθέτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης για το θέμα του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας [16.2.2011] - Περιφερειακό Συμβούλιο [21.02.2011]
Δεν κατανοούμε ως ΤΕΕ τμ. Δυτικής Μακεδονίας πραγματικά σε τι εξυπηρετούν οι δηλώσεις εκπροσώπων των φορέων περί συγχωνεύσεων. Είναι εκτός τοπικής πραγματικότητας. Παρακαλούμε να δουν ότι με τις δηλώσεις τους συνεισφέρουν στην αναπτυξιακή ασφυξία της περιοχής.
Ο ρόλος του ΤΕΕ.
Εχθές υπήρχε θέμα στην ΔΕ του ΤΕΕ στην Αθήνα για τα επαγγελματικά δικαιώματα αλλά έγινε κατάληψη και ακυρώθηκε η διαδικασία.
Εμείς απαντήσαμε στη στήριξη που ζητήθηκε. Ρωτώ ευθέως τους φοιτητές: έχετε κανένα πρόβλημα με το ΤΕΕ/ΤΔΜ; Όσες φορές μας ζητήσατε ως Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ ήμασταν παρόντες. Στις Διοικούσες Επιτροπές μας, διάρκειας αρκετών ωρών για το Πανεπιστήμιο, δεν σας δώσαμε το λόγο; Δεν μας θέσατε το θέμα των επαγγελματικών δικαιωμάτων; Δεν κατέβηκα στην Αθήνα, ως Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής, σε συνάντηση με τον κ. Μανωλόπουλο και τον Πρόεδρο του ΤΕΕ για τα επαγγελματικά δικαιώματα;
Προς το δημοτικό συμβούλιο:
Θα επαναλάβω την θέση του ΤΕΕ/ΤΔΜ που εκτιμώ ότι είναι θέμα περιφερειακού σχεδιασμού και έχει ειπωθεί από μέρους μας και στον κ. Χρυσοχοϊδη, Υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, [15.1.2011 στην Κοζάνη]:
"Η ύπαρξη Πανεπιστημίου και ΤΕΙ, με το σύνολο των απαραίτητων εκπαιδευτικών βαθμίδων επιστημονικού και τεχνικού προσωπικού, που θα συμβάλλει με ουσιαστικό ρόλο στην περιφερειακή ανάπτυξη, ιδιαίτερα σε θέματα έρευνας και τεχνολογίας, είναι η ελάχιστη υποχρέωση της Πολιτείας για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Μιας Περιφέρειας που παρουσιάζει διαπιστωμένη αναπτυξιακή υστέρηση, γεγονός που αποδεικνύεται εξάλλου και από τους μακροχρόνιους δείκτες αυξημένης ανεργίας."
Είναι λάθος να αξιολογείται το Πανεπιστήμιο μόνο με αμιγώς εσωτερικά εκπαιδευτικά κριτήρια. Πρέπει να αξιολογηθεί με κριτήρια κοινωνίας και ανάπτυξης της.
Σημειακά για να είναι σε γνώση του Δημοτικού Συμβουλίου, από το κείμενο της ΑΝΚΟ που κατέθεσε και ο Δήμαρχος στα πρακτικά:
1. Υπάρχουν επιμέρους σημεία στα οποία έχει σταματήσει η διαδικασία την υλοποίησης της πανεπιστημιούπολης και τα οποία πρέπει άμεσα να δρομολογηθούν. Έχουμε ήδη τις παρακάτω εκκρεμότητες που πρέπει να διευθετηθούν:
• Έγκρισης Τοπικού Ρυμοτομικού
• Έγκρισης του τελικού κτιριολογικού προγράμματος Α’ φάσης κτιριακών εγκαταστάσεων (πολυδύναμο κτίριο)
• Έκδοσης απόφασης από το Υπουργικό Συμβούλιο για την παραχώρηση της έκτασης
• Επαγγελματικά δικαιώματα τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών
2. Έχουμε πια θέματα που σχετίζονται και με τα υφιστάμενα χρηματοδοτικά πλαίσια. 45 εκ ευρώ έχουν προβλεφθεί για την τριτοβάθμια εκπαίδευση από το ΠΕΠ της Δυτικής Μακεδονίας αλλά όλοι γνωρίζουμε ότι χρειάζεται επιτάχυνση διαδικασιών για να μην χαθεί χρόνος. Διότι τέτοιος πόρος δεν πρέπει να χαθεί.
3. Από όλα τα παραπάνω προκύπτει ότι είναι αναγκαία διαδικασία το Πανεπιστήμιο αλλά και οι τοπικοί φορείς να ξεκινήσουν μια διαδικασία [ημερίδα ή συνέδριο που να καταλήξει σε αποφάσεις "ποιος κάνει τι και πότε"] για τον στρατηγικό σχεδιασμό του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Και αυτό πρέπει να γίνει απαραίτητα με την παρουσία του Υπουργείου Παιδείας και όλων των εμπλεκόμενων θεσμικών φορέων. Πιστεύω ότι είναι αναγκαίο για να υπάρξει στόχευση, συντονισμός για την υλοποίηση του Πανεπιστημίου στη Δυτική Μακεδονία. Και πρέπει να γίνει άμεσα εντός του Μαρτίου. Το ΤΕΕ/ΤΔΜ θα συμμετέχει σε τέτοια πρωτοβουλία και απευθύνομαι στον Εκπρόσωπο της Διοικούσας Επιτροπής του Πανεπιστημίου.
Θα καταθέσω στα πρακτικά του Δημοτικού Συμβουλίου, ώστε να δοθούν στους δημοτικούς συμβούλους, τα κείμενα του ΤΕΕ/ΤΔΜ για να μην καταχραστώ τον χρόνο σας.
Δημήτρης Μαυροματίδης
Πρόεδρος ΔΕ ΤΕΕ/ΤΔΜ
ΤΑ ΣΗΜΕΙΑ 2 ΚΑΙ 3 ΤΕΘΗΚΑΝ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ 21.02.2011