Τοποθέτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης για συνολικό σχεδιασμό στις παραχωρήσεις εκτάσεων, προβλέψεις περιβαλλοντικών επεισοδίων και αρχιτεκτονικού σχεδιασμού κεντρικής πλατείας Κοζάνης
την
12 Ιουλ 2011
Για το θέμα των φωτοβολταϊκών πάρκων και της αναγκαιότητας συνολικού σχεδιασμού
Συνάδελφοι, παρόλο που προσωπικά πιστεύω ότι υπάρχει μια στρέβλωση στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας ιδιαίτερα με τα φωτοβολταϊκά, τα παρόντα προτεινόμενα τα ψηφίζω διότι:
· -πρόκειται για μίσθωση
· -πρόκειται για χέρσες εκτάσεις – όχι υψηλής παραγωγικότητας
Ωστόσο σας ενημερώνω ότι στο μέλλον δεν θα τοποθετούμαι θετικά πλην των προφανών παραγωγικών επενδύσεων που δημιουργούν θέσεις εργασίας εάν δεν υπάρξει ολοκληρωμένος χωροταξικός σχεδιασμός σε επίπεδο Δήμου Κοζάνης (έχουμε θέμα προσέγγισης με τα ήδη μερικώς διαμορφωμένα Σχέδια Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτής Πόλης (ΣΧΟΟΑΠ) π.χ του Δημητρίου Υψηλάντη. Συνεπώς είναι απαραίτητο στο διαμορφωμένο υποβληθέν Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο της Κοζάνης να ενσωματωθεί η νέα πραγματικότητα του Καλλικρατικού Δήμου Κοζάνης για να μπορέσουμε να σχεδιάσουμε την ανάπτυξη του Δήμου Κοζάνης.
Θυμίζω ότι στο τεχνικό πρόγραμμα [στις 30.3.2011] κατέθεσα γραπτά την τοποθέτησή μου, την οποία κοινοποίηση και στον αρμόδιο αντιδήμαρχο, για το έργο υπ. αριθμ. 2.2.18 Η ΠΡΟΜΕΛΕΤΗ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ όπου είχα αναφέρει:
«Είναι μια πρόταση που είχα καταθέσει στο Δημοτικό Συμβούλιο Δημητρίου Υψηλάντη [25.11.08] και εγκρίθηκε και έχει την παρακάτω συλλογιστική:
Ο χρόνος απόσβεσης των χρημάτων που δαπανούνται για φωτοβολταϊκό πάρκο είναι 6~10 έτη. Εάν επενδύαμε ένα σημαντικό ποσό από τον αναλογούντα Τοπικό Πόρο Ανάπτυξης θα επιτυγχάναμε:
1. Μια απόδοση περίπου 15% ετησίως του αρχικών επενδυμένου κεφαλαίου
2. Μια απόδοση πέραν του χρόνου απόσβεσης τουλάχιστον για τα επόμενα 15 χρόνια ή εναλλακτικά δυνατότητα κάλυψης των αναγκών μας ως Δήμος σε ηλεκτρική ενέργεια
Η παραπάνω προμελέτη θα μπορούσε να περιλαμβάνει γενικότερη αναφορά στις ΑΠΕ.
Κλείνοντας σας ενημερώνω για την πρόταση που έστειλε το ΤΕΕ/ τμ. Δυτικής Μακεδονίας πιστεύω ότι αξίζει της προσοχή σας. Στην πρόταση αυτή που εστάλη στα συναρμόδια υπουργεία και φορείς αναφέρουμε ότι τα φωτοβολταϊκά εξαιρούνται από τη συνεισφορά του 3% των ΑΠΕ προς τις τοπικές κοινωνίες και ίσως πρέπει να έρθει στο Δημοτικό Συμβούλιο για σχετική απόφαση.
Για το θέμα του περιβαλλοντικού επεισοδίου στο λεκανοπέδιο
Προς ημερησίας διάταξη έθεσα το παρακάτω θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο [11.07.2011]: "Συνάδελφοι σήμερα είχαμε ένα οξύ περιβαλλοντικό επεισόδιο [η κατάσταση ήταν αφόρητη στο ενεργειακό λεκανοπέδιο] το οποίο επέφερε και παύση εργασιών σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Πρέπει ως Δήμος Κοζάνης να πιέσουμε να υπάρξει συμφωνημένο εργαλείο πρόγνωσης περιβαλλοντικών επεισοδίων. Ως Δήμος πρέπει να παρέμβουμε διότι σήμερα στο Περιφερειακό Συμβούλιο ειπώθηκε ότι είχαμε μερική αναστολή της λειτουργίας των λιγνιτορυχείων."
Για το θέμα του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού της Κοζάνης
Εγώ έμεινα ικανοποιημένος παρόλη τη δυσκολία του εγχειρήματος διότι υπήρχε αξιολόγηση άνω των 100 προτάσεων και συγχαίρω την Επιτροπή για την δουλειά της καθώς τους συμμετέχοντες που έβαλαν μεράκι και δουλειά. Πάνω από όλα είμαι ικανοποιημένος διότι σύμφωνα με την Επιτροπή φαίνεται να διαμορφώνεται το «αρχιτεκτονικό όραμα». Με την ιδιότητα του Προέδρου του ΤΕΕ τμ. Δυτικής Μακεδονίας σας ενημερώνω ότι τo θέμα της διασύνδεσης των ανοικτών χώρων στην πόλη της Κοζάνης είναι ένα θέμα το οποίο το εξετάζουμε ως ΤΕΕ με την αρμόδια Μόνιμη Επιτροπή Χωροταξίας και Πολεοδομίας και είναι σίγουρα για το Δημοτικό Συμβούλιο ένα ζήτημα συνολικού σχεδιασμού και ιεράρχησης στόχων σύμφωνα με τις υπάρχουσες χρηματοδοτήσεις.