Στο ΣτΕ ο λιγνίτης - [Δήλωση στη Free Sunday]
Δύο μήνες μετά την υπογραφή της σχετικής υπουργικής απόφασης (133314/2929/09.11.2011), σοβαρές επιφυλάξεις για τις συνέπειες του έργου στη λειτουργία 8 οικισμών (Μαυροπηγή, Κόμανος, Ποντοκώμη, Κλείτος, Μαυροδένδρι, Άγιος Χριστόφορος, Προάστιο, Ακρινή) της επαρχίας Εορδαίας εκφράζει η Περιφέρεια Δυτ. Μακεδονίας, καθώς «το επίδικο έργο αποτελεί μία εξαιρετικά σύνθετη και εκτεταμένη εγκατάσταση».
Τους φόβους των τοπικών αρχών επιτείνει το γεγονός ότι «σχεδιάζεται, σύμφωνα με την προσβαλλόμενη πράξη, αφενός η εξόρυξη λιγνίτη από το υπέδαφος και αφετέρου η λειτουργία σειράς “συνοδών” έργων, όπως η εκτροπή του ρέματος Σουλού, καθώς και άλλων εγκαταστάσεων». Ανάμεσά τους και εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων εντός των ορυχείων, πρατήρια υγρών καυσίμων, συνεργεία συντήρησης οχημάτων, μηχανουργεία, ηλεκτροτεχνεία και 9 γεωτρήσεις αποστράγγισης, τη στιγμή που «η απόσταση των εγκαταστάσεων των νέων αυτών ορυχείων λιγνίτη από τους ως άνω οικισμούς κυμαίνεται από μόλις 70 μέτρα (Προάστιο) έως λίγα χιλιόμετρα» αναφέρει η αίτηση αναίρεσης. Ένα χρόνο πριν, αρνητικά είχε γνωμοδοτήσει και το Νομαρχιακό Συμβούλιο Κοζάνης (με ομόφωνη απόφαση υπ.αριθμ. 88/2010), χωρίς να απουσιάζουν από τους κατοίκους της περιοχής οι προβληματισμοί για τη διατάραξη του οικοσυστήματος της Βεγορίτιδας. Για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας το ρέμα του Σουλού «συνιστά τον βασικό πάροχο υδάτων της λίμνης Βεγορίτιδας, που βρίσκεται επίσης σε μικρή απόσταση από το επίδικο έργο, έχει δε ενταχθεί στο ευρωπαϊκό δίκτυο NATURA 2000», κάτι που ενισχύει την ανησυχία των οικολογούντων.
Μολονότι δύο οικισμοί (Μαυροπηγή, Ποντοκώμη) βρίσκονται ήδη σε διαδικασία συμφωνημένης μετεγκατάστασης και έπονται οι οικισμοί Άγιοι Ανάργυροι και Ακρινή (σύμφωνα με το άρθρο 28 του Ν. 3937/31.03.2011 περί βιοποικιλότητας), κάθε δικαστική αναμέτρηση με τη ΔΕΗ Α.Ε. προσθέτει επιπλέον σελίδες στην ιστορία εξόρυξης του λιγνίτη στην επαρχία Εορδαίας.
Δημήτρης Μαυροματίδης, πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτικής Μακεδονίας
«Ως ΤΕΕ Δυτικής Μακεδονίας έχουμε επισημάνει την αναγκαιότητα αυξημένης περιβαλλοντικής μέριμνας και προστασίας της ενεργειακής λεκάνης της Δυτικής Μακεδονίας, καθώς επίσης και την αναγκαιότητα της βέλτιστης αξιοποίησης των υφιστάμενων λιγνιτικών κοιτασμάτων ως πολύ σημαντικού πόρου για τη στήριξη της τοπικής και της εθνικής οικονομίας. Έχουμε παρέμβει τεκμηριωμένα και στοχευμένα τόσο με περιβαλλοντικά όσο και με αναπτυξιακά κείμενα για το μέλλον της περιοχής, που διαγράφεται ιδιαίτερα δύσκολο, λόγω και της πίεσης που υπάρχει στη ΔΕΗ και στους λιγνίτες, ενημερώνοντας σχετικά εγκαίρως όλους τους συναρμόδιους φορείς. Ενδεικτικά αναφέρουμε την πρόσφατη πρότασή μας προς το ΥΠΕΚΑ για ίδρυση Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος (ΕΥΕΠ) για τη Δυτική Μακεδονία, καθώς και για ενίσχυση της Επιθεώρησης Μεταλλείων Βορείου Ελλάδος (ΕΜΒΕ). Αναφορικά με την παρούσα προσφυγή στο ΣτΕ της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, θα προωθηθεί άμεσα στις μόνιμες επιτροπές του τμήματός μας για να διαμορφωθεί θέση του τμήματος, δεδομένου ότι αποτελεί ένα νομικό κείμενο. Το κυρίαρχο θέμα την περίοδο αυτή και ο προβληματισμός στην περιοχή μας είναι ότι οι ακολουθούμενες πολιτικές θα επιφέρουν ραγδαία αποβιομηχάνιση στη Δυτική Μακεδονία και ότι οι συμφωνημένες επενδύσεις της ΔΕΗ στην περιοχή τέθηκαν σε αμφιβολία από την ίδια, με την πρόσφατη συνέντευξη Τύπου του προέδρου της. Πράγμα που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό και θα επιφέρει σωρεία προβλημάτων και έντονων αντιδράσεων των φορέων της περιοχής. Σημειώνεται ότι ήδη εργαζόμαστε για να αποτυπώσουμε ποσοτικά και ποιοτικά το μέγεθος του προβλήματος».
Από την Free Sunday της Γεωργίας Σαδανά...