Ο πυρηνικός σταθμός μας μάρανε…
Προκαλεί πολλά ερωτηματικά δημοσίευμα της εφημερίδας ΝΕΑ (19 Ιαν 08) για σενάρια εγκατάστασης πυρηνικού σταθμού με προσφορότερη περιοχή την ευρύτερη περιοχή της Κοζάνης. Μάλιστα το δημοσίευμα στηρίχθηκε σε απόψεις ενός καθηγητή του Δημόκριτου συνεπικουρούμενα από δηλώσεις του αρμόδιου Υπουργού Ανάπτυξης, σε σχετική ημερίδα, περί συζήτησης χωρίς προκαταλήψεις για τα υπέρ και τα κατά της πυρηνικής ενέργειας. Αναφέρθηκαν και σενάρια περί διάθεσης της ΔΕΗ για συμμετοχή της στην κατασκευή πυρηνικού σταθμού.
Επειδή θεωρώ ότι η Οικολογική Κίνηση Κοζάνης ήδη έθεσε επαρκώς την περιβαλλοντική διάσταση του θέματος θα προτιμούσα να θέσω το θέμα από διαφορετική οπτική γωνία.
Γιατί άραγε να προτιμάται ο Νομός Κοζάνης ως νομός για έστω καταρχήν συζητήσεις περί πυρηνικού εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας όταν επενδύσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στρέφονται σε άλλες περιοχές; Εδώ δεν γίνεται χρήση του επιχειρήματος περί ευκολίας διασύνδεσης στο σύστημα όπως γίνεται για τον πυρηνικό σταθμό;
Σκεφτήκαμε ποτέ ως πολίτες – φορείς αυτού του τόπου την απαξίωση που δημιουργείται στο Ν. Κοζάνης και την Περιφέρειά μας και μόνο από την αναφορά δημοσιευμάτων για πυρηνική ενέργεια; Για ποιο σχεδιασμό κατοικίας ή επιχειρηματικότητας να μιλήσουμε για όλη την Περιφέρεια μας, την πρώτη σε δείκτες ανεργίας θυμίζω, όταν σε εθνικό επίπεδο ακούγεται ότι θεωρούμαστε ως η περιοχή που πιθανόν να «φιλοξενήσει» μελλοντικά πυρηνικό εργοστάσιο; Ποιος θα επενδύσει στην αγορά κατοικίας για τα παιδιά του, ποιος θα επενδύσει σοβαρά στο τόπο μας και κυρίως στον τομέα του αγροτουρισμού, ποιος θα αγοράσει τα αγροτικά μας προϊόντα, ποιος αξιόλογος καθηγητής θα έρθει στο Πανεπιστήμιο μας, ποιος νέος μας θα επιλέξει να επιστρέψει μετά τις σπουδές του στον τόπο μας;
Θεωρήσαμε ως Νομός ότι ο σφιχτός εναγκαλισμός μας με το λιγνίτη είναι μία στρατηγική επιλογή του Νομού. Μήπως αυτή μας η επιλογή δίνει το δικαίωμα σε κάποιους να θεωρούν ότι χαλάρωσαν τα περιβαλλοντικά μας ανακλαστικά και να σχεδιάζουν για εμάς χωρίς εμάς; Μήπως θα αρχίσουν οι συγκρίσεις για επιπτώσεις από τη χρήση λιγνίτη σε σχέση με τη χρήση πυρηνικής ενέργειας;
Σημειώνω ότι σε τέτοιες περιπτώσεις συνήθως ακολουθούνται τα παρακάτω βήματα:
- γίνονται οι ημερίδες (οι οποίες σύμφωνα με το δημοσίευμα πραγματοποιήθηκαν) και δίνουν το στίγμα,
- διοχετεύονται «διαρροές» για να καταμετρηθούν οι πιθανές αντιδράσεις (πράγμα που έγινε επίσης).
- προχωράμε στην εκπόνηση προμελέτης ή μελέτης σκοπιμότητας για τα υπέρ και τα κατά της πυρηνικής ενέργειας (εάν δεν έγινε ήδη!)
- κινούνται οι συζητήσεις, πάντα με μελέτες κόστους οφέλους για τις πιθανές τοποθεσίες με τα πιθανά «ανταλλάγματα» και οφέλη για την τοπική κοινωνία.
- λόγοι εθνικού συμφέροντος επιτάσσουν την κατασκευή του στο Νομό μας αφού «μεμονωμένες μειοψηφίες» - έτσι θα χαρακτηριστούμε με τα επικοινωνιακά τερτίπια και τις δημοσκοπήσεις που θα κυκλοφορήσουν - «δεν θα έχουν το δικαίωμα να επιβάλλουν στην πλειοψηφία τις αντιρρήσεις τους».
Αυτός είναι και ο λόγος που δεν πρέπει να έχουμε εμπιστοσύνη σε κανέναν ο οποίος δεν «κόβει μαχαίρι» τέτοιες συζητήσεις. Εμείς ως Νομός και ως Περιφέρεια πρέπει να αντιδράσουμε. Οι θεσμικοί μας φορείς Νομαρχία, ΤΕΔΚ, Επιμελητήρια, Δικηγορικός Σύλλογος, Οικολογικές κινήσεις πρέπει όχι απλά να διατρανώσουμε την αντίθεσή μας αλλά να στραφούμε εναντίον, με κάθε πρόσφορο μέσο, όσων συνειδητά ή μη απαξιώνουν την περιοχή μας. Ας αποδείξουμε ότι δεν ακολουθούμε τις εξελίξεις αλλά τις προλαμβάνουμε χωρίς να αναλωνόμαστε μόνο σε επικοινωνιακού χαρακτήρα συνεντεύξεις και δηλώσεις.
Ας σημειωθεί η ευκολία που κάποιοι μιλούν για περιοχές στις οποίες όχι απλά δεν διαμένουν αλλά δεν έχουν πιθανόν καν επισκεφτεί! Και εμείς, σκεπτόμενοι κοντόθωρα, δεν θα είχαμε πιθανόν αντίρρηση να συμφωνήσουμε για χωροθέτηση πυρηνικού εργοστασίου στην Αττική (θα αναβαθμίσει και την ευστάθεια του διασυνδεδεμένου ενεργειακού συστήματος!).
Ηλεκτρολόγος Μηχανικός
Δημ. Σύμβουλος Δημ. Υψηλάντη
Μέλος Δ.Σ. ΤΕΔΚ Ν. Κοζάνης