Είναι δυνατόν να δημιουργείται θέμα για την κατασκευή (επένδυση) της νέας λιγνιτικής μονάδας Πτολεμαϊδας V με περιβαλλοντικούς όρους πολύ καλύτερους των υφιστάμενων μονάδων;
την
14 Σεπ 2012
Είναι δυνατόν να υπάρχει θέμα για την κατασκευή (επένδυση) μιας νέας λιγνιτικής μονάδας με όρους πολύ καλύτερους περιβαλλοντικούς των υφιστάμενων;
Σημειώνεται ότι η νέα λιγνιτική μονάδα Πτολεμαϊδα V σχεδιάζεται να κατασκευαστεί με χρηματοδότηση από ξένες τράπεζες δεδομένης της πολύ δύσκολης οικονομικής κατάστασης της ΔΕΗ. Γενικότερα τα ορυκτά καύσιμα – μεταξύ αυτών και ο λιγνίτης -βάλλονται από τις περιβαλλοντικές οργανώσεις δεδομένης της ρύπανσης που προκαλούν. Στο πλαίσιο αυτό κάποιες περιβαλλοντικές οργανώσεις κατήγγειλαν την τράπεζα (!) που προτίθεται να χρηματοδοτήσει τη νέα μονάδα Πτολεμαϊδα V με επιχειρήματα περί ρύπανσης και μη αναπτυξιακής επένδυσης στη Δυτική Μακεδονία.
Φτάσαμε στο σημείο «0» ως περιοχή και ως χώρα. Πράξεις αναστολής χρηματοδότησης επενδύσεων στη Δυτική Μακεδονία και τη χώρα μας όταν δεν συνοδεύονται από συγκεκριμένα σχέδια, με διασφαλισμένους πόρους, που να έχουν «ισοδύναμα» αναπτυξιακά αποτελέσματα θεωρούνται επιεικώς μη αποδεκτές. Από όποιον και αν προέρχονται.Και για να καταλάβει ο καλοπροαίρετος αναγνώστης τι πραγματικά συμβαίνει παρατίθενται με χρονολογική σειρά πρόσφατες παρεμβάσεις επί του θέματος:
Το ΤΕΕ τμ. Δυτικής Μακεδονίας με παρέμβαση του για πρώτη φορά στη Δυτική Μακεδονίας τεκμηριωμένα (με αριθμούς) αποστέλλει Μελέτη εκτίμησης του κόστους μετάβασης της Δυτικής Μακεδονίας σε καθεστώς χαμηλής λιγνιτικής παραγωγής σε όλους τους συναρμόδιους φορείς και παρουσιάζεται στο Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας τον Ιούλιο του 2012. Πρακτικά αποτυπώνεται η δραματική αναπτυξιακή υστέρηση που θα επιφέρει η συρρίκνωση της λιγνιτικής δραστηριότητας στη Δυτική Μακεδονία.
Τον Σεπτέμβριο του 2012 Οικολογικές οργανώσεις στρέφονται εναντίον της τράπεζας KfW για τη χρηματοδότηση της νέας λιγνιτικής μονάδας Πτολεμαϊδα 5 απευθείας στη Γερμανία με το ερώτημα "Πώς μπορεί ένας γερμανικός τραπεζικός οργανισμός με πράσινο προφίλ να υποθηκεύσει το ενεργειακό μέλλον της Ελλάδας σε ένα μονοπάτι υπανάπτυξης για πολλές δεκαετίες;"
Άμεσα το σωματείο εργαζομένων ΔΕΗ Σπάρτακος δίνει απάντηση στην προσπάθεια οικολογικών οργανώσεων να "μπλοκάρουν" την Πτολεμαϊδα V
Μερικές ημέρες αργότερα οι ίδιες περιβαλλοντικές οργανώσεις εκδίδουν ανακοίνωση «Ο λιγνίτης "κοστίζει" σε άνθρωπο και οικονομία».
Μόλις χθες η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, δια του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, στέλνει επιστολή στον όμιλο τραπεζών KfW στη Γερμανία όπου σημειώνει “Πρωτίστως” περιβαλλοντικά τα οφέλη από την κατασκευή της νέας λιγνιτικής μονάδας «Πτολεμαΐδα V». Μια κίνηση που βάζει τα πράγματα στη θέση της και στέλνει το μήνυμα για το ποιος είναι αυτός που τελικά εκφράζει τη βούληση της Δυτικής Μακεδονίας για τις αναπτυξιακές επιδιώξεις της…
Προσωπικά πιστεύω ότι κανένας δεν υποκινείται από κανέναν και ότι δεν μπορεί ο δημόσιος λόγος να στηρίζεται σε «φήμες» και σε υπονοούμενα. Είναι χρήσιμο για τη δημοκρατία να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις αλλά και σεβασμός στις τελικές επιλογές. Ιδιαίτερα σήμερα που πρακτικά πρέπει να ξανα-φτιαχτεί μια διαλυμένη χώρα.
Δημήτρης Μαυροματίδης
Σημειώσεις:
1. Αναφορικά με τις περιβαλλοντικές ΜΚΟ στη Δυτική Μακεδονία είχαμε την Περιβαλλοντική Κίνηση Κοζάνης με το Λάζο Τσικριτζή που κατέθετε συγκεκριμένες προτάσεις όχι εύκολου απορριπτικού περιβαλλοντικού χαρακτήρα αλλά στοχευμένες με πιο πρόσφατη Να γίνει στην Κοζάνη βιομηχανία κατασκευής πράσινου ενεργειακού εξοπλισμού με βασικό μέτοχο τη ΔΕΗ».
2. Αναφορικά με τη νέα μονάδα Πτολεμαϊδα V σημειώνω την παρέμβαση Είμαστε έτοιμοι να υποδεχθούμε 1,5 δις Ευρώ; που διατυπώθηκε πριν 2 χρόνια με δημόσια τοποθέτηση. Σημειώνεται ότι σήμερα, για όσους δεν γνωρίζουν, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας με πρωτοβουλία του ΤΕΕ/ τμ. Δυτικής Μακεδονίας σε προγραμματική σύμβαση με την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και την ΑΝΚΟ έχει αναλάβει τη σχετική εργασία με κυρίαρχο στόχο να αυξηθεί η προστειθέμενη αξία μιας τέτοιας σημαντικής επένδυσης για την περιφέρεια μας.