Τοποθέτηση στην ημερίδα του Σωματείου εργαζομένων ΔΕΗ "Η Ένωση" 29.10.2010 [+video]

Χαιρετίζω την ημερίδα και ελπίζω σε χρήσιμα συμπεράσματα.
Είμαστε σε κρίσιμο σταυροδρόμι ως περιοχή. Είναι γνωστό ότι το ΤΕΕ διαχρονικά, λόγω και του θεσμικού του ρόλου, συμμετέχει είτε μετά από απαίτηση των φορέων είτε αυτοβούλως σε μια σειρά δράσεων και ενεργειών που αφορούν το περιβάλλον, την ενέργεια και την ανάπτυξη της περιοχής μας.
Σημειακά τονίζω ότι:
Έχουμε παρέμβει για το θέμα της πώλησης των μονάδων του ΤΕΕ τόσο ως κεντρικό ΤΕΕ όσο και ως Τμήμα Δυτικής Μακεδονίας.
Για το ρήγμα της Μαυροπηγής ζητήσαμε συντονισμό των φορέων ώστε να μην υπάρξει σύγχυση στην τοπική κοινωνία με πιθανά διαφορετικά επιστημονικά πορίσματα. Μας απάντησε μόνο το ΙΓΜΕ. Επίσης ζητήσαμε από τη ΔΕΗ και το συναρμόδιο υπουργείο να μας κοινοποιήσει το χρονοδιάγραμμα μετεγκατάστασης της Μαυροπηγής διότι ως ΤΕΕ θα το παρακολουθούμε στενά και μας απάντησε μόλις πριν λίγες ημέρες επισήμως η ΔΕΗ. Την απάντηση προς το ΤΕΕ την καταθέτω για τα πρακτικά της ημερίδας [προβλέπει ΦΕΚ απαλλοτρίωσης σε 2~3 μήνες και συντέλεση απαλλοτρίωσης τέλη 2012 αρχές 2013].
Αντιστοίχως θα παρακολουθήσουμε στενά το θέμα της μετεγκατάστασης της Ποντοκώμης, μετά από σχετική ομόφωνη απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ/ΤΔΜ, και θα ανακινήσουμε το θέμα των μετεγκαταστάσεων των οικισμών Ακρινής και Αναργύρων για τους οποίους υπήρξε πρόσφατα και πολιτική δέσμευση της ΥΠΕΚΑ.
Αναφορικά με τη νέα μονάδα Πτολεμαϊδα 5 ζητούμε τη λειτουργία της και μάλιστα έχουμε υποβάλει και σχετική πρόταση ως ΤΕΕ, η οποία και εγκρίθηκε, για την αξιοποίηση της κατασκευαστικής δραστηριότητας που αναμένεται για την οικονομία της περιοχής.
Επίσης έχουμε υποβάλει αντιστοίχως πρόταση για την αξιοποίηση της ιπτάμενης τέφρας με την δημιουργία τιμολογίου εργασιών και ενσωμάτωσης της στα τιμολόγια εργασιών.
Έχουμε υποβάλει τις παρατηρήσεις μας για όλες τις ΜΠΕ που έχουν υποβληθεί και θεωρούμε ότι δεν μπορούν να είναι αποσπασματικές οι δράσεις αποκατάστασης από τον προοδευτικό προσανατολισμό της περιοχής μας με την αναμενόμενη συρρίκνωση της λιγνιτικής δραστηριότητας. Γι’ αυτό ζητούμε συμφωνημένο επιχειρησιακό σχέδιο που θα αγκαλιάζει όλες τις δράσεις αλλά είναι απαραίτητο να έχουμε το αναθεωρημένο business plan της ΔΕΗ το οποίο καθυστερεί.
Ήδη αποφασίστηκε η συμμετοχή μας σε ένα πρόγραμμα Interreg για τη διασυνοριακή ρύπανση.

Το ΤΕΕ/ΤΔΜ εργάζεται με τις μόνιμες επιτροπές που έχει συστήσει με αξιόλογους συναδέλφους οι οποίοι συνεισφέρουν με τις θέσεις και τις απόψεις τους διαχρονικά.

Δημήτρης Μαυροματίδης
Ηλεκτρολόγος Μηχανικός
Πρόεδρος Δ.Ε. ΤΕΕ τμ. Δυτικής Μακεδονίας