Ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν...

Βαδίζουμε στις αυτοδιοικητικές εκλογές και η συζήτηση περιστρέφεται γύρω από το ποιοι θα στελεχώσουν τα ψηφοδέλτια, ποια χτυπήματα θα γίνουν «κάτω από τη μέση» σε συνδυασμούς και υποψηφίους και αν οι εκλογές θα είναι δημοψήφισμα ενάντια ή μη στην κυβέρνηση. Σίγουρα δεν στηρίζονται στην ουσίας της πολιτικής: Ποιο είναι το αναπτυξιακό όραμα, εάν υπάρχει και εάν όχι πώς θα κινηθούμε για να το διαμορφώσουμε.
Ταυτόχρονα οι προσεχείς εκλογές θα γίνουν για τη Δυτική Μακεδονία με δύο βασικά προβλήματα: Τον υψηλό δείκτη ανεργίας και την αβεβαιότητα στα ενεργειακά δρώμενα αναφορικά με το μέλλον της ΔΕΗ. Και εάν για κάποιους το δεύτερο δεν φαντάζει βασικό θέμα στην προγραμματική ατζέντα θα θυμίσω ότι η αναμενόμενη υλοποίηση της νέας μονάδας Πτολεμαϊδα 5 με τις δύο μετεγκαταστάσεις Ποντοκώμης και Μαυροπηγής συν την, με κυβερνητική διαβεβαίωση, μετεγκατάσταση της Ακρινής καθιστούν τα ενεργειακά δρώμενα κυρίαρχο θέμα στην πολιτική ατζέντα. Διότι αναφερόμαστε σε επενδύσεις της τάξης των 2 και πλέον δις ευρώ μόνο στο Ν. Κοζάνης. Και έχουμε αναφερθεί αναλυτικά στο τι αυτό σημαίνει για την περιοχή.
Συνεπώς η ερώτηση που υπεβλήθη από τον βουλευτή της περιοχής κ. Ι. Βλατή αναφορικά με το μέλλον της ΔΕΗ και των μετεγκαταστάσεων προ την αρμόδια υπουργό Π.Ε.Κ.Α. έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ταυτόχρονα δημιουργεί ανησυχία.
Μακάρι ο «νεκρός» αναπτυξιακά χρόνος των εκλογών να μην δημιουργήσει πρόβλημα στην περιοχή. Αλλά το επόμενο χρονικό διάστημα αναμένονται και οι εξελίξεις για την απελευθέρωση της ενέργειας. Και αναμένονται αυτές οι εξελίξεις να «τρέξουν» πριν την ανάληψη των νέων αυτοδιοικητικών αρχών που θα προκύψουν το Νοέμβριο.
Η ερώτηση που πρέπει να απαντηθεί είναι ανοικτή προς όλους τους συναρμόδιους: Υπάρχει μήπως πρόβλημα με τις κυβερνητικές δεσμεύσεις; Διότι η ανοχή της τοπικής κοινωνίας προς τη ΔΕΗ είναι με τις σημερινές δεσμεύσεις της και με το συμφωνημένο πλαίσιο ενεργειών της. Αναμένουμε το νέο επιχειρησιακό σχέδιο της ΔΕΗ ώστε να διαπιστώσουμε τι πραγματικά προβλέπει, σε ποιες ημερομηνίες και με ποιον προϋπολογισμό. Άλλωστε είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορέσουμε να προγραμματίσουμε ως περιοχή πώς πρέπει να κινηθούμε...