Εναρκτήρια συνάντηση του Προγράμματος Τεχνικής βοήθειας της Ε.Ε. στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας (video)

Παρακάτω μπορείτε να δείτε το ιστορικό για την υποστήριξη της Παγκόσμιας Τράπεζας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στα θέματα μετάβασης (μεταλιγνιτικής περιόδου).
Το ρεπορτάζ πραγματοποιήθηκε κατά την εναρκτήρια συνάντηση του Προγράμματος Τεχνικής βοήθειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που πραγματοποιήθηκε στην Κοζάνη την Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2019.
Η Δυτική Μακεδονία συμμετέχει ως πιλοτική περιφέρεια στην Πλατφόρμα Λιγνιτικών Περιφερειών υπό μετάβαση, μια πρωτοβουλία της η οποία θα διευκολύνει την ανάπτυξη και υλοποίηση έργων και τη χάραξη μακροπρόθεσμων στρατηγικών στις Περιφέρειες υπό μετάβαση. Η πρωτοβουλία έχει σχεδιαστεί ώστε να επιταχύνει τη μετάβαση σε μοντέλα καθαρής ενέργειας, δίνοντας έμφαση στην κοινωνική δικαιοσύνη, τις διαρθρωτικές αλλαγές, στη δημιουργία νέων δεξιοτήτων και τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας.
Η Δυτική Μακεδονία, ως πιλοτική Περιφέρεια, αιτήθηκε επίσημα τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο πλαίσιο του Προγράμματος Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ακολουθώντας τα κριτήρια, τις αρχές και τους εσωτερικούς κανονισμούς λειτουργίας της, αποφάσισε την παροχή τεχνικής βοήθειας, η οποία θα βοηθήσει την Περιφέρεια στην πορεία της μετάβασης προς νέα οικονομικά μοντέλα, καθορίζοντας έναν λεπτομερή Οδικό Χάρτη Προσαρμογής του Λιγνιτικού Τομέα και Δίκαιης Μετάβασης.