Ενεργοποίηση της αυτοδιοίκησης για την απασχόληση και το περιβάλλον

Οι κινητοποιήσεις του Συλλόγου Περιβάλλοντος και Ανέργων της Ακρινής με αιτήματα που σχετίζονται με τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και την ενίσχυση της απασχόλησης μας βρίσκουν απόλυτα σύμφωνους και αλληλέγγυους.

Οι κάτοικοι της περιοχής μας έχουν δώσει τα σπλάχνα τους και ως αντάλλαγμα βιώνουν την υποβάθμιση του περιβάλλοντος και την όξυνση της ανεργίας.

Η αναζήτηση κοινής πορείας των φορέων της περιοχής συμπεριλαμβανομένων και των Δήμων είναι επιτακτική ανάγκη. Θεωρείται αυτονόητη η συμπαράσταση όλων των ενεργών πολιτών ανεξαρτήτου του Δήμου καταγωγής τους στα αιτήματα των συμπολιτών μας από οποιοδήποτε Δημοτικό Διαμέρισμα της ενεργειακής λεκάνης προέρχονται και σχετίζονται με το σύνολο της δραστηριότητας παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος.

Η Ακρινή, ο Άγιος Δημήτριος και η Μαυροπηγή σήμερα, η Ποντοκώμη και το Μαυροδένδρι αύριο, το Δρέπανο πιθανόν μεθαύριο, οι Δήμοι Δημητρίου Υψηλάντη, Ελλησπόντου, Αγίας Παρασκευής, Πτολεμαϊδας στο σύνολο τους, πρέπει να δώσουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα σε κάθε κατεύθυνση: Συνεχή διεκδίκηση με στόχο την επίλυση των προβλημάτων που απασχολούν τους πολίτες της περιοχής.

Οι κοινωνίες μας ωρίμασαν, το χτύπημα στην πλάτη και ο «ωχαδελφισμός» επιβάλλεται να είναι ξένα προς εμάς. Τακτικές συγκάλυψης, ανοχής και έμμεσου συμβιβασμού δεν επιτρέπονται. Η αυτοδιοίκηση, οι φορείς και οι ενεργοί πολίτες πρέπει με ξεκάθαρη στόχευση να βγουν μπροστά δυναμικά, με ενιαίο αραγές μέτωπο και με την σύμφωνη γνώμη όλων των πολιτών.

Ο ρόλος της αυτοδιοίκησης οφείλει να είναι συντονιστικός, προγραμματικός και διεκδικητικός. Δεν νομιμοποιούμαστε στη λήψη αυθαίρετων αποφάσεων διότι κανείς δεν μπορεί να αυτό-αναγορευθεί ειδήμονας. Ξέρουμε το πρόβλημα, έχουμε λόγο, αλλά αυτό που οφείλουμε να κάνουμε πράξη την επόμενη κιόλας μέρα, είναι να ζητήσουμε από την τοπική κοινωνία, ξεκινώντας από τον απλό δημότη, τη γνώμη και την άποψή της μέσα από ανοιχτές σε όλους διαδικασίες.
Η αυτοδιοίκηση οφείλει να παρεμβαίνει με σχέδιο και όχι αποσπασματικά. Με σχέδιο συμφωνημένο τουλάχιστον σε επίπεδο τοπικής κοινωνίας ώστε να έχει ουσιαστική εξουσιοδότηση στο διεκδικητικό πλαίσιο που ορίζει.

Δε ζητούμε μετάθεση των προβλημάτων αλλά επίλυσή τους.

Μαυροματίδης Δημήτρης
Υποψήφιος Δήμαρχος Δήμου Δημητρίου Υψηλάντη