Όταν επιστρατεύεται η "επικοινωνία" για να δοθούν απαντήσεις ...

Όταν αμφισβητείς πρακτικά τις μετρήσεις ρύπων των δικών σου σταθμών αλλά και του φορέα (Νομαρχία Κοζάνης) με τον οποίο έχεις συνάψει "Σύμφωνο Συνεργασίας Τοπικής Κοινωνίας και ΔΕΗ" και ο οποίος με στάση ευθύνης σε καταγγέλει και μιλα ευθέως, για υπερβάσεις στα όρια των ρύπων.
Όταν η διαπιστωμένη ρύπανση αναγράφεις ότι οφείλεται και σε εξωγενείς παράγοντες όπως και στη σκόνη από τη...Σαχάρα.
Όταν ισχυρίζεσαι ως εταιρεία, με αυξημένο το αίσθημα της κοινωνικής ευθύνης, ότι "Τα επίπεδα αιωρουμένων σωματιδίων στο λεκανοπέδιο Κοζάνης - Πτολεμαΐδας - Φλώρινας είναι μέσα στο εύρος των τιμών, που απαντώνται και σε άλλες κατοικημένες περιοχές της Ελλάδας, όπου δεν υφίσταται δραστηριότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας."
Όταν όλες οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις του λεκανοπεδίου καταγγέλουν συνεχώς επεισόδια ρύπανσης και κινητοποιούνται διαρκώς.
Όταν συγκρούεσαι με ενεργούς πολίτες του λεκανοπεδίου με δικαστικές διαμάχες.
Όταν ο Συνήγορος του Πολίτη σου αποστέλλει πληθώρα εγγράφων για περιβαλλοντικά θέματα.
Όταν ανακοινώνεις ότι για να δημοπρατήσεις τη νέα μονάδα Πτολεμαϊδα 5 αναμένεις τη σύμφωνη γνώμη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (η οποία την απαιτεί χρόνια τώρα!)

Όταν, όταν, όταν...

τότε δημιουργούνται ερωτήματα σε όλους μας για το ποιά είναι η σκοπιμότητα ενός τέτοιου Δελτίου Τύπου (3.9.09) από τη ΔΕΗ; Η απάντηση ίσως μόνο μία: ΔΕΝ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΣΕ ΕΜΑΣ(!) αλλά στην Αθήνα και στα κέντρα λήψης αποφάσεων του κέντρου- τώρα μάλιστα που έχουμε αλλαγές σε πρόσωπα και πολιτικές. Τώρα απαντάται και το ερώτημα της στήλης αυτής πριν 2 μήνες προς τι τόση διαφήμιση;

Δημοσιεύτηκε στο www.energeiakozani.gr σε απάντηση στο Δελτίο Τύπου της ΔΕΗ της 3.9.09

κλικ για πλήρη ανάγνωση...

Γιατί απαιτείται η θετική γνωμοδότηση της τοπικής αυτοδιοίκησης για νέα μονάδα Πτολεμαϊδα 5 ;

Η ΔΕΗ με το Δελτίο Τύπου [2.11.09] της είπε το αυτονόητο. Ότι προτίθεται να προχωρήσει στις μετεγκαταστάσεις των οικισμών Μαυροπηγής και Ποντοκώμης, ότι έχει υποβάλλει προς έγκριση τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) και ότι σκοπεύει να προκηρύξει τη νέα μονάδα Πτολεμαϊδα 5. Ωστόσο δεν γίνεται κατανοητό γιατί περιμένει θετική γνωμοδότηση από την Τοπική Αυτοδιοίκηση α' και β' βαθμού για να προκηρύξει τη νέα μονάδα, αφού η γνωμοδότηση αφορά τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Διότι η ΜΠΕ που επικαλείται αφορά το νέο ορυχείο και τις μεταγκαταστάσεις των οικισμών και αφορά τις δεσμεύσεις της ΔΕΗ για τα περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά του έργου της εκμετάλευσης του νέου ορυχείου Ποντοκώμης (ή νοτιοδυτικού πεδίου σύμφωνα με τη ΔΕΗ). Και σε αυτήν τη μελέτη πέραν της θετικής γνωμοδότησης θα υπάρξουν και οι αναμενόμενες επισημάνσεις.
Δεν αφορά η ΜΠΕ την ίδια τη κατασκευή της νέας μονάδας. Ποτέ δεν στάθηκαν κόντρα οι εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης στην νέα μονάδα Πτολεμαϊδα 5 και ούτε κάτι απρόοπτο υπήρξε που να διαφοροποιεί τα δεδομένα τους τελευταίους 2 μήνες (με τοποθέτηση μας και για το αίτημα έκτακτης σύγκλισης του Συμφώνου Συνεργασίας), απεναντίας υπήρξαν και πολιτικές δεσμεύσεις στο υψηλότερο δυνατόν επίπεδο.
Ίσως είναι περιττό να αναφερθούμε πόσες φορές τοποθετηθήκαμε στην αναγκαιότητα κατασκευής της νέας μονάδας και γι' αυτό το λόγο ζητήσαμε και νομοθετική ρύθμιση για τη διασφάλιση των οικισμών μας ώστε να φύγει και η όποια ανησυχία (για τη νέα μονάδα Πτολεμαϊδα 5) από τη ΔΕΗ.
Σε ένα πράγμα οφείλουμε να συμφωνήσουμε με τη ΔΕΗ: ότι οι ημερομηνίες 2018 και 2022 που προβλέπονται από τη μελέτη και αφορούν τις ημερομηνίες εκσκαφών - προσβολής των οικισμών (το οποίο το τονίσαμε από αυτήν τη στήλη άμεσα στις 6.09.09). Ωστόσο επισημαίνουμε ότι και τα αρχικά χρονοδιαγράμματα κατασκευής της νέας μονάδας όσο και των μετεγκαταστάσεων των οικισμών έχουν ήδη διαφοροποιηθεί.

Αναμένουμε πια ως τοπική κοινωνία να δοθούν λύσεις και να τηρηθούν οι δεσμεύσεις από την ίδια την κυβέρνηση.

Δημήτρης Μαυροματίδης



κλικ για πλήρη ανάγνωση...