Τοποθέτηση στην επίσκεψη Υπουργού Περ. Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Χρυσοχοϊδη στην Κοζάνη [15.1.2011]

Η τοποθέτηση μου ως Προέδρου ΤΕΕ/ΤΔΜ στην επίσκεψη του Υπουργού Περιφερειακής Ανάπτυξης κ. Χρυσοχοϊδη για θέματα ανάπτυξης της Δυτικής Μακεδονίας με εκπόνηση ολοκληρωμένου επιχειρησιακού σχεδίου (master plan) για την ενεργειακή λεκάνη, την ισχυροποίηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και την ανάπτυξη του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, την επίδοση των θέσεων του ΤΕΕ για την ηλεκτρική ενέργεια, θέματα μηχανικών και άλλα:

κλικ για πλήρη ανάγνωση...

Τοποθέτηση στο Forum Πολιτών "Τo Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στην πόλη σας"

Τοποθέτηση μου στο Forum Πολιτών "Τo Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στην πόλη σας" με θέμα:
"Ενέργεια & Περιβάλλον : Νομοθετικές και πολιτικές προτεραιότητες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου" που έλαβε χώρα στην Κοζάνη [Κοβεντάρειο, 21 Ιανουαρίου 2011].
Η τοποθέτηση μου είχε θέμα: "Οι αναδυόμενες περιβαλλοντικές και ενεργειακές προκλήσεις σε εθνικό επίπεδο και οι δυνητικές επιπτώσεις τους στη Δυτική Μακεδονία"

κλικ για πλήρη ανάγνωση...

Θέσεις του ΤΕΕ/Τμήμα Δυτ. Μακεδονίας για τα σενάρια απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και την επίπτωση αυτών στη Δυτ. Μακεδονία


1.     Εισαγωγή
Με χρονικό σημείο εκκίνησης τα μέσα της δεκαετίας του 1950,  η βιομηχανία λιγνίτη αναπτύχθηκε στον ενεργειακό άξονα της Δ. Μακεδονίας με γιγάντιους ρυθμούς για τα ελληνικά δεδομένα. Ο εξηλεκτρισμός της Ελλάδας στηρίχθηκε αποκλειστικά σχεδόν στους λιγνίτες και κυρίως, στα λιγνιτικά αποθέματα της Δ. Μακεδονίας.
Η ασφάλεια του εθνικού ενεργειακού εφοδιασμού, το προβλέψιμο κόστος διάθεσης έναντι των διακυμάνσεων των τιμών των ανταγωνιστικών εισαγόμενων καυσίμων και κυρίως η ενίσχυση της αξιοπιστίας του μακροχρόνιου ενεργειακού σχεδιασμού, ανέδειξαν τους εγχώριους λιγνίτες σε εθνικό καύσιμο στρατηγικής σημασίας. Το τίμημα όμως για την περιοχή μας ήταν υψηλό: περιβαλλοντικά προβλήματα, εγκατάλειψη κάθε άλλου αναπτυξιακού προσανατολισμού, διαχρονική αδυναμία προώθησης εναλλακτικής βιώσιμης προοπτικής.

κλικ για πλήρη ανάγνωση...

Εκλογικός απολογισμός ή μετεκλογικός προβληματισμός γι’ αυτά που έρχονται;


Πολλά θα μπορούσε κανείς να γράψει για τα αποτελέσματα των εκλογών στη Δυτική Μακεδονία, να δει τα πρόσωπα και τι εκφράζει ο καθένας πολιτικά. Θα μπορούσε να αναφερθεί στην ύπαρξη ή μη κομματικών στηρίξεων, στη συγκρότηση των ψηφοδελτίων, στον τρόπο διεξαγωγής της προεκλογικής εκστρατείας και σε άλλα πολλά. Ωστόσο το κυρίαρχο που θα μείνει είναι η μεγάλη αποχή που υπήρξε και ιδιαίτερα η αύξησή της κατά τη δεύτερη Κυριακή. Διατυπώσεις «δεν έχουμε όραμα», «δεν μας ενδιαφέρει», «έκανα το χρέος μου στον φίλο μου και τον ψήφισα την πρώτη Κυριακή» είναι μερικές από αυτές που ακούσαμε πολύ συχνά κατά τη διάρκεια των εκλογών.

κλικ για πλήρη ανάγνωση...