Έκτακτο θέμα στην ΠΕΔ [22.02.12] για τον κίνδυνο απώλειας του ερευνητικού Ινστιτούτου (ΙΤΕΣΚ) από τη Δυτική Μακεδονία

Κατατέθηκε από τον γράφοντα εκτός ημερησίας διάταξης θέμα, στο Διοικητικό Συμβούλιο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Δυτικής Μακεδονίας, για τον κίνδυνο απώλειας του μοναδικού ερευνητικού ινστιτούτου στη Δυτική Μακεδονία και ελήφθη σχετική ομόφωνη απόφαση. Αναλυτικά η τοποθέτηση στην ΠΕΔ:
"Σύμφωνα με το νομοσχέδιο για τις συντάξεις και τις περικοπές μισθών που κατατέθηκε χθες στη Βουλή [άρθρο 5, &4.β] προβλέπεται η συγχώνευση του Ινστιτούτου Τεχνολογίας και Εφαρμογών Στερεών Καυσίμων (ΙΤΕΣΚ) με το Ινστιτούτο Τεχνικής Χημικών Διεργασιών σε ένα νέο Ινστιτούτο με την επωνυμία "Ινστιτούτο Τεχνικής Χημικών Διεργασιών και Ενεργειακών Πόρων".

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η Δυτική Μακεδονία προφανώς χάνει το μοναδικό ερευνητικό Ινστιτούτο παρόλο που θα ειπωθεί ότι γίνεται μόνο διοικητική συνένωση. Διότι όπως και να το δει κανείς δεν παύει να είναι απώλεια δεδομένου ότι θεωρείται απίθανο το νέο Ινστιτούτο να έχει έδρα τη Δυτική Μακεδονία.
Έστω και την ύστατη στιγμή πρέπει να διεκδικηθεί η έδρα του νέου Ινστιτούτου από τους τοπικούς φορείς ή η αυτονομία του. Διότι τους δύσκολους καιρούς που διανύουμε καλύτερα είναι να προλαμβάνουμε παρά να θεραπεύουμε. Σημειώνεται ότι η Θεσσαλία διατηρεί αυτόνομη ερευνητική υποδομή * με ένα μόνο Ινστιτούτο [άρθρο 5, &10.β] ενώ η Δυτική Μακεδονία παρόλη τη σημαντικότητα της ενέργειας για το σύνολο της χώρας ΔΕΝ διατηρεί αυτόνομη περιφερειακή ερευνητική υποδομή.
Πρέπει να ειπωθεί ξεκάθαρα ότι η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας έχει την αναγκαιότητα ύπαρξης Πανεπιστημίου ΤΕΙ και ενός ερευνητικού ινστιτούτου. Η ύπαρξη Πανεπιστημίου, ΤΕΙ και ερευνητικού Ινστιτούτου θα συμβάλλει με ουσιαστικό ρόλο στην περιφερειακή ανάπτυξη, ιδιαίτερα σε θέματα έρευνας και τεχνολογίας, είναι η ελάχιστη υποχρέωση της Πολιτείας για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Μιας Περιφέρειας που παρουσιάζει διαπιστωμένη αναπτυξιακή υστέρηση, γεγονός που αποδεικνύεται εξάλλου και από τους μακροχρόνιους δείκτες αυξημένης ανεργίας. Δεν μπορούμε να μιλάμε για Καλλικράτη με δεδομένα εκπαιδευτικά αλλά παραγωγικά – αυτοδιοικητικά.

Δημήτρης Μαυροματίδης

* μετονομασία Κέντρου Έρευνας Τεχνολογίας και Ανάπτυξης Θεσσαλίας σε Ινστιτούτο Έρευνας και Τεχνολογίας Θεσσαλίας"