Εντυπωσιακή εκκίνηση για την 3η Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής και Αστικής Αποκατάστασης BRAU3 στην Κοζάνη

Ξεκίνησε με μεγάλη επιτυχία, το περασμένο Σαββατοκύριακο, με τα εγκαίνια της έκθεσης και την διεξαγωγή της διημερίδας για την Αρχιτεκτονική και Αστική Αποκατάσταση,
η 3η Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής και Αστικής Αποκατάστασης BRAU3 (“Biennale del Restauro Architettonico & Urbano"), που φιλοξενείται και στην Κοζάνη. Η BRAU3 έχει ως στόχο τη σύγκριση και επαλήθευση, σε παγκόσμια κλίμακα, των έργων αποκατάστασης της αρχιτεκτονικής πολιτιστικής κληρονομιάς καθώς και της αναδιοργάνωσης των αστικών χώρων.
Στην έκθεση παρουσιάζονται καλές πρακτικές αρχιτεκτονικής αποκατάστασης από τη Δυτική Μακεδονία ενώ στη διημερίδα, επιστήμονες του χώρου, αναφέρθηκαν σε θέματα ανάδειξης και αποκατάστασης μνημείων, καταγραφής και προστασίας ιστορικών οικιστικών συνόλων καθώς και ειδικά θέματα για τη Δυτική Μακεδονία.

Ομιλητές στη διημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο Λαογραφικό Μουσείο Κοζάνης και στην αίθουσα του ΤΕΕ/τμήμα Δυτικής Μακεδονίας, ήταν οι Καθηγ. Δρ. Ν. Λιανός, καθηγ. ΤΑΜ/ΔΠΘ, Δρ. Κ. Τρακοσοπούλου, επίτιμ. Προϊσταμένη ΥΠΠΟ, Π. Αγγέλης, Α.Μ., Δρ. Ν. Χατζητρύφων (Π.Μ., επίτιμ. Προϊστ.ΥΝΕΜΤΕΑΜΘ-ΥΠΠΟΑ), Δρ. Αν. Σταμνάς, Α.Μ./ΑΤΜ ΜΔΕ
Αποκαταστάσεις Μνημείων ΑΠΘ, Α. Κούστας, Π.Μ. ΜΔΕ Αποκαταστάσεις Μνημείων ΑΠΘ, Κ. Κοκκόλης, Α.Μ, Γ. Μάνος, Καθηγητής Πολ. Μηχ. ΑΠΘ ,Ι. Παπαγιάννη, Καθηγήτρια Πολ. Μηχ. ΑΠΘ , Α. Τολίδης, Ηλ. Μηχ. Light designer, Δρ. Σ. Χρ. Κωτσόπουλος, Αρχιτέκτονας Μηχανικός Α.Π.Θ., MSc Ανάδειξης Ιστορικών Κέντρων Univ.Roma3, Ζ. Λάγγη, Αρχιτέκτων Μηχανικός ΑΠΘ, ΜΑ in Archaeology, , Λ. Μαλούτας, Χ. Μ. , Δημοτικός Σύμβουλος Κοζάνης, Μέλος ΔΣ ΚΕΔΕ , Δρ. Α. Παπαδοπούλου, εκπαιδευτικός Α’βάθμιας εκπαίδευσης Κοζάνης, θεατρολόγος και διδάκτορας του τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ.
Το απόγευμα της Κυριακής υπήρξε παρουσίαση και συζήτηση με το κοινό των έργων από μηχανικούς στο Λαογραφικό Μουσείο Κοζάνης.
Ο Δρ. Νίκος Λιανός, καθηγητής Αρχιτεκτονικής στο Δημοκρίτειο Πολυτεχνείο και εκπρόσωπος της Ελλάδας στην BRAU3 (στην οποία συμμετέχουν επίσης Ξάνθη και Αλεξανδρούπολη) αναφερόμενος στη BRAU3 τόνισε πως "η Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής και Αστικής Αποκατάστασης είναι διαφορετική από τις υπόλοιπες καθώς δεν έχει σταθερή έδρα αλλά κάθε 2 χρόνια μετακινείται σε συγκεκριμένους πολιτιστικούς διαδρόμους. Για τη BRAU3 ο άξονας, που περνά από την Ελλάδα είναι Φλωρεντία, Μπρίντεζι, Κοζάνη, Ξάνθη και Αλεξανδρούπολη και καταλήγει στην Αδριανούπολη. Ταυτόχρονα έγινε ένα κεντρικό συνέδριο στο Μόσταρ. Το σημαντικό όσον αφορά τις διοργανώσεις αυτές είναι η ανταλλαγή πληροφοριών σε θέματα αποκατάστασης μνημείων και κοινωνικών συνόλων". Ο κ. Λιανός δήλωσε επίσης εντυπωσιασμένος από την ανταπόκριση των αρχιτεκτόνων και των μηχανικών της περιοχής καθώς και από την ποιότητα του προγράμματος.

Ο Κώστας Δεσποτίδης, Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων του Δήμου Κοζάνης από την πλευρά του υπογράμμισε πως «η BRAU3 είναι μια συνεύρεση ανθρώπων και πολιτισμών, η οποία μας επιτρέπει να δούμε σε ποια κατάσταση είναι η χώρα σε σχέση με τα μνημεία της και τον τρόπο, με τον οποίο μπορούν να αποκατασταθούν, να ενταχθούν στον πολεοδομικό ιστό των πόλεων και να επαναχρησιμοποιηθούν. Είναι μια αφορμή να συζητήσει η Κοζάνη για τα μνημεία της και αν υπάρχει η δυνατότητα να δούμε την επόμενη μέρα ώστε να τα επαναφέρουμε στη ζωή».

Ο Δημήτρης Μαυροματίδης, Πρόεδρος του ΤΕΕ /τμήμα Δυτικής Μακεδονίας με τη σειρά του υπογράμμισε πως "για το ΤΕΕ/ΤΔΜ η BRAU3 ήταν μια ευκαιρία για παρουσιαστούν έργα από όλη τη Δυτική Μακεδονία, για αυτό και στην έκθεση υπάρχουν παρουσιάσεις από όλη την Περιφέρεια. Είναι μια ευκαιρία να αναδείξουμε τον παραδοσιακό και αρχιτεκτονικό πλούτο της περιοχής μας και τον ρόλο της αρχιτεκτονικής και των μηχανικών γενικότερα. Θα ακολουθήσουν και άλλες εκδηλώσεις που θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες. Ξεχωριστή σημασία δίνουμε στην εκπαιδευτική διαδικασία των μαθητών του τόπου μας με την επίδειξη της έκθεσης από συναδέλφους με απλά και κατανοητά λόγια ώστε να γνωρίσουν τον αρχιτεκτονικό πλούτο της Περιφέρειας μας, το μέλλον του τόπου μας. Κέρδος μας είναι ότι τα μέλη του ΤΕΕ/ΤΔΜ αγκαλιάζουν και υποστηρίζουν τέτοιες πρωτοβουλίες διότι για εμάς η ψυχή του Τεχνικού Επιμελητηρίου είναι τα μέλη του. Οφείλουμε να ευχαριστήσουμε για την συμβολή τους τα μέλη του ΤΕΕ που προσφέρθηκαν σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα να προετοιμάσουν και να οργανώσουν τις παράλληλες εκδηλώσεις της BRAU3".

Η Μπιενάλε στην Κοζάνη διοργανώνεται από το ΤΕΕ/Τμήμα Δυτικής Μακεδονίας, τον Δήμο Κοζάνης, τον Σύνδεσμο Γραμμάτων και Τεχνών Π.Ε. Κοζάνης, το Εργαστήριο Μορφολογίας-Ρυθμολογίας του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του Δ.Π.Θ και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και του Ελληνικού Τμήματος του Διεθνούς Συμβουλίου Μνημείων και Τοποθεσιών (ICOMOS).

Η έκθεση θα λειτουργεί έως την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου στο Λαογραφικό Μουσείο Κοζάνης, τις καθημερινές 8:30~14:00 και 17:30~20:00 και το Σαββατοκύριακο 8:30 με 14:00, με ελεύθερη είσοδο.


Κατά την διάρκεια της έκθεσης τις καθημερινές (πρωϊνές ώρες), θα πραγματοποιούνται στο Λαογραφικό Μουσείο Κοζάνης από μέλη-μηχανικούς του ΤΕΕ/Τμήματος Δυτικής Μακεδονίας εκπαιδευτικές παρουσιάσεις σε σχολεία με θέμα την αρχιτεκτονική κληρονομιά στη Δυτική Μακεδονία και τους τρόπους διατήρησής της.

Οι δράσεις θα συνεχιστούν μέχρι τις 13 Δεκεμβρίου, το αναλυτικό πρόγραμμα των οποίων θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες, και πραγματοποιούνται με την υποστήριξη της ΔΕΗ ΑΕ..