Συνεχίζεται ο διάλογος με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την εξειδίκευση της υποστήριξης της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας για τα θέματα μετάβασης

Αντιπροσωπεία της Δυτικής Μακεδονίας με επικεφαλής τον Περιφερειάρχη Θεόδωρο Καρυπίδη, παραβρέθηκε στην 2η Τεχνική Συνάντηση «Coal Regions in Transition Platform» που πραγματοποιήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 12 και 13 Ιουλίου 2018 στις Βρυξέλλες με στόχο την υποστήριξη των περιφερειών άνθρακα στην διαδικασία μετάβασης τους στο πλαίσιο της εφαρμογής της Ευρωπαϊκής πολιτικής για την κλιματική αλλαγή.

Στην Αντιπροσωπεία συμμετείχαν ο Δήμαρχος Κοζάνης Ελευθέριος Ιωαννίδης, ο Δήμαρχος Εορδαίας και Πρόεδρος του Δικτύου Ενεργειακών Δήμων Σάββας Ζαμανίδης, ο Δήμαρχος Φλώρινας και Πρόεδρος της ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας, Γιάννης Βοσκόπουλος και ο Δήμαρχος Αμυνταίου Κώστας Θεοδωρίδης. Από την Ομάδα Έργου της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, συμμετείχε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΔΜ και Διευθυντής του ΠΤΑ Δυτικής Μακεδονίας Δημήτρης Μαυροματίδης, ο Διευθυντής Προγραμμάτων της ΑΝΚΟ Τάσος Σιδηρόπουλος, ο διευθυντής της ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας Λευτέρης Τοπάλογλου, ο Ερευνητής Β’ του ΕΚΕΤΑ/ΙΔΕΠ Διονύσης Γιαννακόπουλος και ο Ειδικός Τεχνικός Επιστήμονας του ΕΚΕΤΑ/ΙΔΕΠ Ευάγγελος Καρλόπουλος.
Πέραν της συμμετοχής στην εκδήλωση παρουσίασης νέων Περιφερειών στην Πλατφόρμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που βρίσκονται σε μετάβαση πραγματοποιήθηκαν δύο σημαντικές συναντήσεις που είχαν προγραμματιστεί στα πλαίσια της υποστήριξης της Δυτικής Μακεδονίας, σε συνέχεια της Τεχνικής Συνάντησης Εργασίας που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος με τον Γενικό Γραμματέα Μ. Βερροιόπουλο και τον Διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας κ. Klaus-Dieter Borchardt την Τετάρτη 4 Ιουλίου.
Η πρώτη συνάντηση έλαβε χώρα στις 11 Ιουλίου το απόγευμα με την Παγκόσμια Τράπεζα Επενδύσεων και την Υπηρεσία Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (SRSS) για το θέμα της Τεχνικής Στήριξης της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας για την οποία έχει εγκριθεί το ποσό των 500.000 ευρώ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στην συνάντηση τέθηκαν θέματα εξειδίκευσης της Τεχνικής Στήριξης σε σχέση με τις ανάγκες μετάβασης της Δυτικής Μακεδονίας. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι ένας εκ των κορυφαίων θεσμών σε παγκόσμιο επίπεδο θα υποστηρίξει τη Δυτική Μακεδονία στις αναγκαίες διαδικασίες μετάβασης. Αποφασίστηκε να ενταθούν οι συνομιλίες σε τεχνικό επίπεδο και να υπάρξει επιτόπια επίσκεψη της Παγκόσμιας Τράπεζας στη Δυτική Μακεδονία τους επόμενους τρεις μήνες.
Η δεύτερη συνάντηση εργασίας πραγματοποιήθηκε στις 12 Ιουλίου με στελέχη των Γενικών Διευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπό τον Διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειών κ. Erich Unterwurzacher, κατά την οποία αναλύθηκε η στρατηγική της Δυτικής Μακεδονίας για τις διαδικασίες μετάβασης καθώς και το πλαίσιο των αναμενόμενων ενεργειών υποστήριξης εκ μέρους των Γενικών Διευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη συγκεκριμενοποίηση έργων και δράσεων της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.
Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας και οι Δήμαρχοι των Ενεργειακών Δήμων αποφάσισαν την εντατικοποίηση των ενεργειών το αμέσως επόμενο διάστημα με εκτενή διαβούλευση στο σύνολο των φορέων και πολιτών της Δυτικής Μακεδονίας διότι η μετάβαση είναι ένα θέμα που αφορά την επιβίωση της Δυτικής Μακεδονίας και αφορά όλους.