Ερώτηση στη Βουλή με θέμα την αδικαιολόγητη καθυστέρηση έκδοσης απόφασης και τήρησης της νομιμότητας για το Δήμο Δημητρίου Υψηλάντη Κοζάνης

Κοινή ερώτηση στη Βουλή υπέβαλαν οι Βουλευτές Ν. Κοζάνης Γιώργος Παπακωνσταντίνου και Αλέκος Αθανασιάδης, μαζί με τους συναδέλφους τους Χάρη Καστανίδη, Γιώργο Ντόλιο, Ντίνο Ρόβλια και Θεοδώρα Τζάκρη, προς τους Υπουργούς Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλο και Δικαιοσύνης Νίκο Δένδια με θέμα την αδικαιολόγητη καθυστέρηση έκδοσης απόφασης και τήρησης της νομιμότητας για το Δήμο Δημητρίου Υψηλάντη Κοζάνης. Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

Κύριοι Υπουργοί
Μετά από έντονη αντιδικία ως προς την ανάδειξη δημοτικής αρχής στον Δήμο Δημητρίου Υψηλάντη, συζητήθηκε τελικά στο Γ΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, την 20 Νοεμβρίου 2008, η αίτηση αναίρεσης του Κυριάκου Μιχαηλίδη κατά του Δημητρίου Μαυροματίδη, ανακηρυχθέντος Δημάρχου του ως άνω Δήμου, βάσει της απόφασης 116/2008 του Τριμελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Κοζάνης. Ο εισηγητής της υπόθεσης ζήτησε την απόρριψη της αίτησης αναίρεσης του κ. Μιχαηλίδη, τόσο ως προς το παραδεκτό, όσο και ως προς το ουσία βάσιμο, με βάση την πάγια σχετική νομολογία του Δικαστηρίου.
Έκτοτε, και παρά το ότι ο πληρεξούσιος δικηγόρος του κ. Μαυροματίδη καθηγητής Γιώργος Σωτηρέλης υπέβαλε επανειλημμένα, τόσο κατά την συζήτηση, όσο και μετέπειτα, το αίτημα για γρήγορη έκδοση της απόφασης, καταστρατηγείται αδικαιολόγητα η διάταξη του άρθρου 68 παρ. 3 του Δημοτικού και Κοινοτικού Κώδικα (ν. 3463/2006), που ορίζει ότι η «απόφαση του ΣτΕ εκδίδεται εντός δύο (2) μηνών, το βραδύτερο, από την άσκηση της αναίρεσης».
Η καθυστέρηση αυτή έχει προκαλέσει αναστάτωση στην τοπική κοινωνία, δεδομένου ότι έχουν παρέλθει ήδη 9 μήνες από την άσκηση της αίτησης αναίρεσης και περισσότεροι από 5 μήνες (!) από την εκδίκαση της υπόθεσης, χωρίς να έχει εκδοθεί απόφαση.

Κατόπιν αυτών ερωτώνται οι υπουργοί
Σε ποιες ενέργειες θα προβούν προκειμένου:
Α. Να τηρηθεί ο νόμος και να εκδοθεί το συντομότερο η απόφαση του Δικαστηρίου, η αδικαιολόγητη καθυστέρηση έκδοσης της οποίας αγγίζει τα όρια της αρνησιδικίας, αν ληφθεί υπόψη ότι βασική μέριμνα του νομοθέτη, σε όλες τις φάσεις της εκλογικής δίκης, είναι η ταχύτατη διεκπεραίωση των σχετικών υποθέσεων.
Β. Να γίνει σεβαστή η αρχή της λαϊκής κυριαρχίας, η οποία επιτάσσει την ταχύτερη δυνατή εγκατάσταση του ήδη ανακηρυχθέντος Δημάρχου, πολλώ δε μάλλον όταν είναι γνωστό ότι η αναστολή της εν λόγω εγκατάστασης, η οποία βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με την γρήγορη εκδίκαση της υπόθεσης (παρ. 3 και 4 του άρθρου 68), έγινε όλως προσχηματικά αλλά και με πρωτοφανή σπουδή από το Υπουργείο Εσωτερικών. Σπουδή, βέβαια, η οποία βρίσκεται σε κραυγαλέα αντίθεση με την μετέπειτα κωλυσιεργία τόσο της έκδοσης απόφασης από το Συμβούλιο της Επικρατείας, όσο και του υπουργού Εσωτερικών, ο οποίος
δεν επέδειξε το παραμικρό ενδιαφέρον, παρότι ήταν πλήρως ενήμερος, με επιστολή που απεστάλη στον ίδιο (και κοινοποιήθηκε στον πρωθυπουργό) από τον πληρεξούσιο δικηγόρο του κ. Μαυροματίδη.