Δικαστική περιπέτεια - αδικία Δήμου Δημητρίου Υψηλάντη

Ζητήσατε το τι συνέβη πραγματικά τα τελευταία 2,5 χρόνια με την περιπέτεια του Δήμου Δημητρίου Υψηλάντη (ο μοναδικός δήμος που άλλοι εκλέγονται και άλλοι εξασκούν καθήκοντα!) και τις ενέργειες - προσπάθειες που μεθοδεύτηκαν για να μην εγκατασταθούμε ως Δημοτική Αρχή. Παραθέτω λοιπόν τα γεγονότα όπως πραγματικά συνέβησαν με τα απαραίτητα έγγραφα (κλικ για να συνδέεστε):

Α’ φάση [Οκτώβριος 2007~Ιούλιος 2008]


Στις 22 Οκτωβρίου 2006 γίνεται ανακήρυξη του συνδυασμού μας στο Δήμο Δημητρίου Υψηλάντη με 2 σταυρούς διαφορά. Μετά από ένσταση του αντίπαλου συνδυασμού ακυρώνονται δύο ψηφοδέλτια και μετά από κλήρωση (την ίδια μέρα) κερδίζει ο μειοψηφών αρχικά και ισοψηφών με δικαστική απόφαση προηγούμενος Δήμαρχος κ. Μιχαηλίδης.
Γίνεται προσφυγή κατά της κλήρωσης και για παράνομες μεταδημοτεύσεις στο Τριμελές Πρωτοδικείο Κοζάνης (όχι στο ΣτΕ) και απορρίπτεται για τυπικούς λόγους.
Εκδικάζεται η προσφυγή μας κατά της ακύρωσης των 2 ψηφοδελτίων στο ΣτΕ (Φεβ 07) και το οποίο μετά από 14 μήνες ζητεί την επανεξέταση της υπόθεσης από το Διοικητικό Πρωτοδικείο Κοζάνης. Μετά από 2 μήνες δικαστική διαδικασία το Τριμελές Πρωτοδικείο ακυρώνει τα 2 ψηφοδέλτια του συνδυασμού μας (Ιούλιος 2008) και διατάσσει ξανά κλήρωση από την οποία ανακηρύσσεται για δεύτερη φορά ο συνδυασμός μας ( ο από την κάλπη εκλεγμένος Δήμαρχος Δ.. Μαυροματίδης).

Β’ φάση [αναβολή ορκωμοσίας Ιούλιος 2008]Την 23 Ιουλίου 2008 ορίζεται ορκωμοσία για την 26η Ιουλίου μέρους μας, με την ιδιότητα του ανακηρυγμένου Δημάρχου, αφού προηγουμένως επισκεφθήκαμε τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.
Την 23η Ιουλίου η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας μετά από συνεννόηση με τον εγκατεστημένο δήμαρχο (κ. Μιχαηλίδη) στέλνει ερώτημα στο ΥΠΕΣΔΔΑ για τη δυνατότητα ορκωμοσίας μας.
Την 24 Ιουλίου ο εγκατεστημένος Δήμαρχος (προβαίνει σε προσφυγή στο ΣτΕ που κατατίθεται στο Πρωτοδικείο Κοζάνης. Δύο ώρες μετά την ίδια ημέρα (24 Ιουλίου) ο εγκατεστημένος δήμαρχος ανακοινώνει στα τοπικά ΜΜΕ (ΕΡΑ Κοζάνης) ότι έχει έγγραφο από το ΥΠΕΣΔΔΑ που σταματά την ορκωμοσία μας! Στο έγγραφο -από την Αθήνα- μάλιστα γίνεται αναφορά στην προσφυγή που κατέθεσε μόλις πριν 2 ώρες στην Κοζάνη!!! Την ίδια ημέρα ζητούμε επίσημα ενημέρωση από το Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας, ο οποίος όμως ουδέποτε δέχθηκε να συνομιλήσει μαζί μας.
Την 25η Ιουλίου, ώρα 13:00 αποστέλλεται με υπάλληλο της Περιφέρειας έγγραφο του ΓΓ Περιφέρειας σε εμάς με επισυναπτόμενα έγγραφα την εντολή του ΥΠΕΣΔΔΑ και τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (γραφείο Κοζάνης). Σημειώνεται ότι το έγγραφο που παραδόθηκε λιγότερο από μία ημέρα και ζητούσε την αναβολή της ορκωμοσίας μας, πράγμα το οποίο και πράξαμε σεβόμενοι τους θεσμούς παρόλο που μιλήσαμε για πολιτική εμπλοκή. Επισημαίνεται ότι η γνωμοδότηση του ΝΣΚ αφορούσε την εγκατάσταση μας και όχι την ορκωμοσία μας.
Την 28η Ιουλίου αποστέλλεται έγγραφο από μέρους μας στην Περιφέρεια για αναβολή της ορκωμοσίας μας μέχρι η απόφαση να καταστεί αμετάκλητη σε τήρηση της παραπάνω απόφασης.


Γ’ φάση [Αύγουστος ~ Οκτώβριος 2008)


Επειδή η προσφυγή του αντιδίκου, ήταν προσχηματική διότι δεν προέβαινε κατά της ανακήρυξης στο Τριμελές Πρωτοδικείο, ως όφειλε, αποστέλλουμε στις 6 Αυγούστου έγγραφο στον ΓΓ της Περιφέρειας όπου εξηγούνται οι λόγοι για τους οποίους η απόφαση είναι αμετάκλητη και ζητούμε την άμεση εγκατάστασή μας.
Ο ΓΓ της Περιφέρειας παρόλες τις οχλήσεις μας δεν απαντά. Μετά από 40 ημέρες και πλέον αναγκαζόμαστε να στείλουμε 2η επιστολή απευθείας στον Υπουργό Εσωτερικών κ. Παυλόπουλο με κοινοποίηση στον Πρωθυπουργό και τους υπόλοιπους εμπλεκομένους την οποία έλαβαν και πρωτοκόλλησαν την 19η Σεπτεμβρίου όλοι οι αποδέκτες.
Την Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου αποστέλλεται με courier απάντηση του ΓΓ της Περιφέρειας με πρωτόκολλο 17 Σεπτεμβρίου (!!!) στο οποίο κατ’ ουσίαν δεν απαντά στις αιτιάσεις και δεν συνοδεύεται από κανένα έγγραφο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους σε αντίθεση με την προηγούμενη φορά.
Επίσης την Πέμπτη 25 Σεπ αποστέλλεται με courier με πρωτόκολλο 19 Σεπ έγγραφο του ΓΓ της Περιφέρειας πάλι χωρίς ουσιαστική απάντηση.
Το ΥΠΕΣΔΔΑ απάντησε με ελλιπέστατη τεκμηρίωση αρνητικά σε μας τον Οκτώβριο του 2008.Δ’ φάση (ΣτΕ Νοέμβριος 2008 έως σήμερα)


Η εκδίκαση της υπόθεσης στο ΣτΕ (Ε4059/2008) πραγματοποιήθηκε την 20η Νοεμβρίου 2008. Ο εισηγητής (κ. Ποταμιάς) ζήτησε την απόρριψη της προσφυγής του κ. Μιχαηλίδη τόσο ως προς το παραδεκτό της προσφυγής όσο και ως προς την ουσία της με βάση σχετική νομολογία που ήδη το ΣτΕ είχε εκδώσει.

Έκτοτε παρόλες τις επισημάνσεις μας προς το ΣτΕ από τον πληρεξούσιο δικηγόρο μας κ. Σωτηρέλη προς τον προεδρεύσαντα κ. Ρίζο δεν έχει εκδοθεί απόφαση με αποτέλεσμα η κοινωνία να βρίσκεται σε έντονη αναστάτωση και να βοά δεδομένης και της κρίσιμης κατάστασης στην περιοχή που όλοι γνωρίζουμε.

Προφανώς δεν περιμένουμε τίποτα από τον κ. Μιχαηλίδη (ο οποίος πρώτος προσέφυγε στα δικαστήρια μη σεβόμενος τη λαϊκή ετυμηγορία), μειοψηφούντα στις εκλογές του 2006 και εκτελούντα με δικαστικές και διοικητικές αποφάσεις χρέη δημάρχου έως σήμερα. Και δεν περιμένουμε διότι όταν του ζητήσαμε στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο να πράξει τα αυτονόητα αρνήθηκε!!!