Επιστημονικά Επιμελητήρια και ΕΒΕ Δυτικής Μακεδονίας: ΟΧΙ στη συρρίκνωση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης ΝΑΙ στον διάλογο για την ανάπτυξη της Δυτικής Μακεδονίας

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΩΝ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Την Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2012 πραγματοποιήθηκε κοινή συνεδρίαση των Διοικουσών Επιτροπών των Επιστημονικών Επιμελητηρίων και των ΕΒΕ της Δυτικής Μακεδονίας με θέμα την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Στη συνάντηση διατυπώθηκε η έντονη ανησυχία για τις σχεδιαζόμενες αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με έναν «διάλογο» που επικαλείται το αρμόδιο Υπουργείο ότι έχει ήδη αρχίσει (!) και στον οποίο δεν συμμετέχουν οι φορείς της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.
Είναι ξεκάθαρο ότι, «διάλογος» στον οποίο δεν συμμετέχουν οι φορείς της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας είναι προσχηματικός δεδομένου ότι η Τριτοβάθμια Εκπαίδευση δεν είναι μια βιομηχανία παραγωγής πτυχίων αλλά κάτι πολύ περισσότερο: πυλώνας στις αναπτυξιακές επιλογές της περιφερειακής ανάπτυξης, δηλαδή της χώρας μας.
Η ύπαρξη Πανεπιστημίου και ΤΕΙ, με το σύνολο των απαραίτητων εκπαιδευτικών βαθμίδων επιστημονικού και τεχνικού προσωπικού, που θα συμβάλλει με ουσιαστικό ρόλο στην περιφερειακή ανάπτυξη, ιδιαίτερα σε θέματα έρευνας και τεχνολογίας, είναι η ελάχιστη υποχρέωση της Πολιτείας για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Μιας Περιφέρειας που παρουσιάζει διαπιστωμένη αναπτυξιακή υστέρηση, γεγονός που αποδεικνύεται εξάλλου και από τους μακροχρόνιους δείκτες αυξημένης ανεργίας.
Δηλώνουμε ότι είμαστε αντίθετοι στην πιθανή συρρίκνωση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη Δυτική Μακεδονία. Παράλληλα ανακοινώνουμε ότι ζητούμε από την Περιφέρεια και την ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας να συνδιοργανώσουμε μια ανοικτή συνάντηση εργασίας όπου θα κληθούν το αρμόδιο Υπουργείο και οι διοικήσεις των Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων στη Δυτική Μακεδονία για να συζητήσουμε την επόμενη μέρα στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και πώς αυτή θα γίνει ουσιαστικός πυλώνας ανάπτυξης στην Περιφέρειά μας, συμμετέχοντας ουσιαστικά στην ανασυγκρότηση της χώρας μας.
Ο λανθασμένος ή ανύπαρκτος σχεδιασμός και οι ακολουθούμενες «εσωτερικές» διαδικασίες δεν είναι αποδεκτές από εμάς. Ζητούμε διάλογο πραγματικό με στόχευση και τεκμηρίωση για την ανάπτυξη της χώρας με τη συμβολή της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, που θα στηρίζεται σε κριτήρια οικονομικά, εκπαιδευτικά, κοινωνικά και προπάντων αναπτυξιακά.

Ο Πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ/ παρ. Δυτικής Μακεδονίας
Ευάγγελος Σημαντράκος
Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ/τμ. Δυτικής Μακεδονίας
Δημήτρης Μαυροματίδης

Ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου/ παρ. Δυτικής Μακεδονίας
Εμμανουήλ Καρακάσης

Ο Πρόεδρος του ΕΒΕ Κοζάνης
Κώστας Κυριακίδης
Ο Πρόεδρος του ΕΒΕ Φλώρινας
Σάββας Σαπαλίδης