ΤΕΕ Δυτικής Μακεδονίας: Επίσκεψη στον Υ.Η.Σ. και φράγμα Ιλαρίωνα

Με μεγάλη προσέλευση, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2012, η επίσκεψη του ΤΕΕ/τμήμα Δυτικής Μακεδονίας στις εγκαταστάσεις του υδροηλεκτρικού εργοστασίου και του φράγματος του Ιλαρίωνα. Πλήθος συναδέλφων μηχανικών βρέθηκε σε ένα από τα μεγαλύτερα τεχνικά έργα που κατασκευάζονται στην ευρύτερη περιοχή και στην τεχνητή λίμνη που ήδη έχει ξεκινήσει να σχηματίζεται.
Η ξενάγηση στο πολλαπλής ωφελιμότητας για τη Δυτική Μακεδονία έργο, έγινε από το διευθυντή του κλιμακίου επίβλεψης έργων της ΔΕΗ (ΚΕΨΕ) Δυτικής Μακεδονίας, κ. Κώστα Παπαϊωάννου. Περιλάμβανε πλήρη τεχνική ανάλυση και επιτόπια παρατήρηση τμημάτων των εργασιών που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα και συζήτηση για την πρόοδο των εργασιών που εκκρεμούν για την ολοκλήρωση του έργου. Αυτή την περίοδο, εκπονείται η μελέτη αποκατάστασης του χώρου μπροστά από το φράγμα του Ιλαρίωνα, ο οποίος έχει προσβληθεί από αμμοληψίες. Επίσης υπήρξε ενημέρωση για την εξέλιξη στον ταμιευτήρα της λίμνης, τον υδροηλεκτρικό σταθμό, τον μικρό σταθμό των ΑΠΕ, τη διάσωση του ασκηταριού του Αγ. Νικάνορα, τα αντισταθμιστικά έργα που έγιναν από της ΔΕΗ προς τις τοπικές κοινωνίες της περιοχής.
Το φράγμα του Ιλαρίωνα κατασκευάστηκε από αμμοχάλικο ποταμού και έχει αργιλικό πυρήνα. Έχει μέγιστο ύψος από τη θεμελίωση 130 μ. και το μήκος στη στέψη του είναι 540 μ. Έχει όγκο 8,8 εκατομμύρια κυβικά, ενώ ο συνολικός όγκος της λίμνης που θα δημιουργηθεί εντός των νομών Κοζάνης και Γρεβενών ανέρχεται σε 520 κ. μ. νερού. Ο Υδροηλεκτρικός Σταθμός περιλαμβάνει δύο μονάδες ισχύος 78,5 MW με το εργοστάσιο να παράγει 410 γιγαβατώρες ετησίως.
Το φράγμα του Ιλαρίωνα εκτός από την παραγωγή ενέργειας θα υδρεύσει τη Θεσσαλονίκη και θα σταθεροποιήσει τις διακυμάνσεις της λίμνης Πολυφύτου.
Το ΤΕΕ/Τμήμα Δυτικής Μακεδονίας ευχαριστεί θερμά τη ΔΕΗ και ιδιαίτερα το διευθυντή του ΚΕΨΕ Δυτ. Μακεδονίας, κ. Κώστα Παπαϊωάννου, καθώς και όλους τους εργαζομένους του εργοταξίου, για τη συνεργασία και τη μεγάλη προθυμία τους να απαντήσουν σε όλες τις ερωτήσεις που τους τέθηκαν από συναδέλφους μηχανικούς.

Για τη ΔΕ του ΤΕΕ/ΤΔΜ

Ο Πρόεδρος

Δημήτρης Μαυροματίδης