Τοποθέτηση μου για τη μετεγκατάσταση της Ποντοκώμης [ΔΣ Κοζάνης 18.04.12] - Video

Η τοποθέτηση μου στο Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης [18.04.12] για την έγκριση της πολεοδομικής μελέτης της Νέας Ποντοκώμης:
"Συνάδελφοι μπορώ να αναφέρω πληθώρα ιστορικών στοιχείων αλλά θα κούραζα το Δ.Σ. Απλά θα πω ότι τον Ιανουάριο του 2007 πρώτη φορά αναφέρθηκε η μετεγκατάσταση στο Δημοτικό Συμβούλιο Δημητρίου Υψηλάντη όταν είχα αντιληφθεί τυχαία τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το αγρόκτημα Ποντοκώμης.
Μερικές επισημάνσεις:
Η μετεγκατάσταση Ποντοκώμης δεν συσχετίστηκε ποτέ με τη νέα μονάδα Πτολεμαϊδα 5 αλλά με την απαλλοτρίωση του ζωτικού χώρου της και ειδικότερα με την περιοχή ΟΠΚ1 (των 1344 στρεμμάτων). Μια διαδικασία που ουσιαστικά ακολουθήθηκε και για την Ακρινή -λόγω της χρήσης του ζωτικούς της χώρου απότη ΔΕΗ- με νομοθετική ρύθμιση λόγω μη ύπαρξης λιγνίτη στο υπέδαφος της. Στην Ποντοκώμη ωστόσο ακολουθήθηκε η παγία διαδικασία του Κώδικα Αναγκαστικών Απαλλοτριώσεων από τη ΔΕΗ δεδομένης της ύπαρξης λιγνιτικού κοιτάσματος στο υπέδαφος της ακριβώς για τον ίδιο λόγο. Και αυτό επισφραγίστηκε με την συνυπογραφή – παρόντων όλων των φορέων της Δυτικής Μακεδονίας και του ΔΣ της ΔΕΗ – με κείμενο για «συντονισμό και αξιολόγηση των θεμάτων και των διαδικασιών που αφορούν στην κατοχύρωση της αμετάκλητης υλοποίησης της μετεγκατάστασης του οικισμού Ποντοκώμης Ν. Κοζάνης» στις 9 Μαρτίου 2010. Δεν πρέπει να το συσχετίζουμε με την κατασκευή της νέας μονάδας Πτολεμαϊδα 5. To έχω ξαναπεί στο Δημοτικό Συμβούλιο. Και πρέπει στις υποχρεώσεις των ιδιωτών για τις πωλήσεις των νέων μονάδων – εάν προχωρήσουν - να μπει και το θέμα των ανειλημμένων υποχρεώσεων της ΔΕΗ. Και να μπει σκληρά. Κατά την άποψή μου δεν πωλούνται
μονάδες της ΔΕΗ με αποτίμηση μόνο των παγίων διότι υπάρχουν υποχρεώσεις που αναφύονται από τις μνήμες της περιοχής, ζωντανές και μη!
Αναφορικά με τον προβληματισμό του κ. Κάτανα για τον ποντιακό οικισμό (ο ποντιακός έχει ίσως συγκεκριμένες τεχνοτροπίες που δεν είναι διαθέσιμες) εγώ συμφωνώ μαζί του στη φιλοσοφία και γι’ αυτό προβλέφθηκαν στην Νέα Ποντοκώμη δημόσιοι χώροι με αυτά τα χαρακτηριστικά. Και πιστεύω ότι παράλληλα με τις υπόλοιπες αναγκαίες ενέργειες πρέπει να διοργανωθεί μια ημερίδα που να έχει αποτελέσματα και να κάνει κοινωνούς σε αυτήν την προσπάθεια και άλλους φορείς όπως την Πανποντιακή Ομοσπονδία ακριβώς για να δούμε θέματα σχεδιασμού αυτών των προσδιορισμένων χώρων."

Δημήτρης Μαυροματίδης


Από το επίσημο site του Δήμου Κοζάνης :

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου