Η αλήθεια όπως βγαίνει από τα γεγονότα και τα έγγραφα για το Δήμο Δημητρίου Υψηλάντη

Παραθέτω τα γεγονότα και το σύνολο των εγγράφων και αποφάσεων [κλικ στις συνδέσεις] για την περιπέτεια εγκατάστασή μας στο Δήμο Δημητρίου Υψηλάντη για να γνωρίζουν όλοι την αλήθεια.


Α’ φάση

Στις 22 Οκτωβρίου 2006 ανακηρύσσομαι Δήμαρχος με 2 σταυρούς διαφορά. Μετά από ένσταση του πολιτικού μου αντιπάλου ακυρώνονται δύο ψηφοδέλτια του συνδυασμού μας και μετά από κλήρωση, για την οποία υπήρξαν αντιρρήσεις από μέρους μας, κερδίζει ο μειοψηφών αρχικά και προηγούμενος Δήμαρχος.

Προσφεύγουμε κατά της κλήρωσης στο Τριμελές Πρωτοδικείο Κοζάνης (όχι στο ΣτΕ) και απορρίπτεται η προσφυγή μας για τυπικούς λόγους.

Επίσης προσφεύγουμε κατά της ακύρωσης των 2 ψηφοδελτίων στο ΣτΕ και το οποίο μετά από 14 μήνες ζητεί την επανεξέταση της υπόθεσης από το Διοικητικό Πρωτοδικείο Κοζάνης. Μετά από 2 μήνες δικαστική διαδικασία το Τριμελές Πρωτοδικείο ακυρώνει πάλι τα 2 ψηφοδέλτια του συνδυασμού μας και διατάσσει ξανά κλήρωση από την οποία προκύπτουμε εμείς ως νέα Δημοτική Αρχή.

Β’ φάση

Την 23 Ιουλίου 2008 ορίζεται ορκωμοσία για την 26η Ιουλίου, από τον γράφοντα, με την ιδιότητα του ανακηρυγμένου Δημάρχου, αφού προηγουμένως επισκεφθήκαμε τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.

Την 23η Ιουλίου η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας μετά από συνεννόηση με τον εγκατεστημένο δήμαρχο στέλνει ερώτημα στο ΥΠΕΣΔΔΑ για τη δυνατότητα ορκωμοσίας μας.

Την 24 Ιουλίου ο εγκατεστημένος Δήμαρχος προβαίνει σε προσφυγή στο ΣτΕ που κατατίθεται στο Πρωτοδικείο Κοζάνης. Δύο ώρες μετά την ίδια ημέρα (24 Ιουλίου) ο εγκατεστημένος δήμαρχος ανακοινώνει στα τοπικά ΜΜΕ (ΕΡΑ Κοζάνης) ότι έχει έγγραφο από το ΥΠΕΣΔΔΑ που σταματά την ορκωμοσία μας! Στο έγγραφο -από την Αθήνα- μάλιστα γίνεται αναφορά στην προσφυγή που κατέθεσε μόλις πριν 2 ώρες στην Κοζάνη!!! Την ίδια ημέρα ζητώ, ως ανακηρυγμένος Δήμαρχος, επικοινωνία με την Περιφέρεια και τον ίδιο το Γενικό Γραμματέα ο οποίος και δεν βγαίνει στο τηλέφωνο παρόλο που σε 2 ημέρες έχουμε ορίσει ορκωμοσία!

Την 25η Ιουλίου, ώρα 13:00 αποστέλλεται με υπάλληλο της Περιφέρειας έγγραφο του ΓΓ Περιφέρειας σε μένα με επισυναπτόμενα έγγραφα την εντολή του ΥΠΕΣΔΔΑ και τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (γραφείο Κοζάνης). Σημειώνεται ότι το έγγραφο παραδόθηκε μετά από επικοινωνία στο κινητό μου σε μία ώρα και ζητούσε την αναβολή της ορκωμοσίας, πράγμα το οποίο και έπραξα σεβόμενος τους θεσμούς. Επισημαίνεται ότι η γνωμοδότηση του ΝΣΚ αφορά την εγκατάσταση και όχι την ορκωμοσία.

Την 28η Ιουλίου αποστέλλω έγγραφο στην Περιφέρεια για αναβολή ορκωμοσίας μέχρι η απόφαση να καταστεί αμετάκλητη.

Γ’ φάση

Επειδή η προσφυγή του αντιδίκου, κατά την άποψή μας, είναι προσχηματική διότι δεν προβαίνει κατά της ανακήρυξης στο Τριμελές Πρωτοδικείο, ως όφειλε, αποστέλλεται στις 6 Αυγούστου έγγραφο στον ΓΓ της Περιφέρειας όπου εξηγούνται οι λόγοι για τους οποίους η απόφαση είναι αμετάκλητη και ζητείται η εγκατάστασή μας.

Ο ΓΓ της Περιφέρειας παρόλες τις οχλήσεις μας δεν απαντά. Μετά από 40 ημέρες και πλέον αναγκαζόμαστε να στείλουμε 2η επιστολή απευθείας στον Υπουργό Εσωτερικών κ. Παυλόπουλο με κοινοποίηση στον Πρωθυπουργό και τους υπόλοιπους εμπλεκομένους την οποία έλαβαν και πρωτοκόλλησαν την 19η Σεπτεμβρίου όλοι οι αποδέκτες. Σε αυτήν καταγγέλλουμε την απαξιωτική συμπεριφορά του ΓΓ της Περιφέρειας και τη μεροληπτική του συμπεριφορά σε βάρος μας και ζητούμε, για να μην υπάρχει αμφισβήτηση, τη γνωμοδότηση επί τη 1η επιστολής του Νομικού Συμβούλου του Υπουργείου.

Την Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου αποστέλλεται με courier απάντηση του ΓΓ της Περιφέρειας με πρωτόκολλο 17 Σεπτεμβρίου (!!!) στο οποίο κατ’ ουσίαν δεν απαντά στις αιτιάσεις μας και δεν συνοδεύεται από κανένα έγγραφο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους σε αντίθεση με την προηγούμενη φορά.

Επίσης την Πέμπτη 25 Σεπ αποστέλλεται με courier με πρωτόκολλο 19 Σεπ έγγραφο του ΓΓ της Περιφέρειας πάλι χωρίς ουσιαστική απάντηση.

Τα συμπεράσματα και οι συγκρίσεις προκύπτουν ανάγλυφα από τα γεγονότα και τα έγγραφα. Γι’ αυτό και σήμερα δημοσιεύουμε το σύνολο των εγγράφων και παραθέτουμε τα γεγονότα. Το λιγότερο που μπορούμε να πούμε είναι ότι απλά λυπούμαστε πολύ…

Αναμένουμε φυσικά την απάντηση του ΥΠΕΣΔΔΑ το οποίο λογικά θα διευθετήσει το ζήτημα με μία γνωμοδότηση και θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.

Δημήτρης Μαυροματίδης

Ανακηρυγμένος Δήμαρχος Δημητρίου Υψηλάντη