Δήλωση για δημοσίευμα που με εμφανίζει υποψήφιο Δήμαρχο Κοζάνης

Με αφορμή δημοσίευμα που με φέρει ως υποψήφιο Δήμαρχο Κοζάνης, δηλώνω ότι ουδέποτε εκδήλωσα αυτή την πρόθεση, πολύ δε περισσότερο όταν αφορά αυτόνομη υποψηφιότητα και εκτός των προβλεπόμενων διαδικασιών. Στη σχετικά πρόσφατη ενασχόλησή μου με τα κοινά, πάντοτε όταν έκρινα ότι είχα τη δυνατότητα να συνεισφέρω με τη δική μου υποψηφιότητα, τo δήλωνα επισήμως και πάντα σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες, όπως έχω ήδη πράξει δηλώνοντας την πρόθεσή μου για τις προσεχείς εκλογές του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (Τμήμα Δυτικής Μακεδονίας) .

κλικ για πλήρη ανάγνωση...

Εθνική Οδός Κοζάνη-Λάρισα: Μήπως ήρθε η ώρα;

Το δυσάρεστο σε όλους μας γεγονός, του δυστυχήματος που έγινε στα Τέμπη, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα τον αποκλεισμό της χρήσης της οδικής διόδου των Τεμπών, ανέδειξε ένα θέμα που για πολλούς αποτελούσε «κλειστό βιβλίο» για πολλά χρόνια.

Η οδική σύνδεση της Βορείου με τη Νότια Ελλάδα γίνεται μέσω των Τεμπών, με μοναδική εναλλακτική λύση οδικής σύνδεσης μέσω του Σαραντάπορου από την Κοζάνη.

Έρχεται λοιπόν στο προσκήνιο με εμφατικό και επιτακτικό τρόπο το χρόνιο αίτημα της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας για άμεση, ευχερή και ασφαλή οδική σύνδεση με τη Νότια Ελλάδα και δη με την Πρωτεύουσα της χώρας μέσω Λάρισας.

Είναι λοιπόν μοναδική η ευκαιρία να διεκδικήσουμε την άμεση ολοκλήρωση του κάθετου άξονα Νίκη – Φλώρινα – Πτολεμαϊδα – Κοζάνη – Λάρισα και για τον ανωτέρω πρόσθετο και σοβαρό λόγο.

Η Οδός Ε65 που θα συνδέσει την Λαμία με τα Γρεβενά στο ύψος της Παναγιάς, όπως γνωρίζουμε, έχει ανατεθεί με σύμβαση παραχώρησης, αλλά προκύπτουν ήδη σημαντικές καθυστερήσεις που θα οδηγήσουν σε επιμήκυνση του χρόνου παράδοσης του έργου και σίγουρα μετά το 2015.

Η ανάθεση και εκπόνηση των μελετών για τον κάθετο άξονα Κοζάνη – Λάρισα γνωρίζουμε ότι είναι σε εξέλιξη κατά τμήματα. Πρέπει να μεριμνήσουμε για την διασφάλιση των πόρων με στόχο την άμεση υλοποίηση του επόμενου μεγαλύτερου έργου της Περιφέρειας μας, μετά την ολοκλήρωση της Εγνατίας Οδού, για να αποκτήσουμε επιτέλους οδική «έξοδο» και προς το νότιο τμήμα της χώρας.

Έστω και υπό δυσάρεστες συνθήκες είναι μοναδική η ευκαιρία και δεν πρέπει να χαθεί. Πρέπει να αναδειχθεί στην επενδυτική agenda της χώρας ως έργο πρώτης προτεραιότητας.

κλικ για πλήρη ανάγνωση...

Υποβολή υποψηφιότητας για τις διαδικασίες του ΤΕΕ/ΤΔΜ


Σήμερα υπέβαλα αίτημα για τη συμμετοχή μου στις διαδικασίες εκλογής επικεφαλή του ψηφοδελτίου της ΠΑΣΚ και Συνεργαζόμενων Διπλωματούχων Μηχανικών στις επικείμενες εκλογές (Απρίλιος 2010) του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας / Τμήματος Δυτικής Μακεδονίας. Η διαδικασία προσδιορίστηκε από την ολομέλεια της ΠΑΣΚ στις 10.12.09 στην Κοζάνη.

Δημήτρης Μαυροματίδης
Διπλ. Ηλεκτρολόγος Μηχανικός
Μ.Υ. Δνσης Προγραμματισμού Ν.Α. Κοζάνης
Δημοτικός Σύμβουλος Δημ. Υψηλάντη
Μέλος Δ.Σ. Τ.Ε.Δ.Κ. Κοζάνης

κλικ για πλήρη ανάγνωση...

Τοποθέτηση στο συνέδριο της ΤΕΔΚ [11.12.09]: Η ανάπτυξη στο Ν. Κοζάνης

Κυρίες και κύριοι, επιγραμματικά για να μην σας κουράσω:

Για την επικείμενη Διοικητική Μεταρρύθμιση:

Οφείλουμε να είμαστε μπροστά από τις εξελίξεις και όχι να τις ακολουθούμε. Μπροστά από τις εξελίξεις ήμασταν με τις θέσεις μας για τον Καποδίστρια 2 πριν από 2 χρόνια βάζοντας αρκετούς προβληματισμούς πολλοί εξ’ αυτών είναι επίκαιροι και σήμερα. Το ζήτημα της διοικητικής αναδιάρθρωσης είναι πιο βαθύ από αυτό που πολλοί σήμερα ίσως εκτιμούν. Έχει να κάνει με την αναδιάρθρωση των δύο βαθμών, την πραγματικά αιρετή περιφέρεια και την ισχυρή τοπική αυτοδιοίκηση. Ωστόσο πέραν των προϋποθέσεων που έχουμε βάλει ως τοπική αυτοδιοίκηση τόσο σε αυτήν την αίθουσα αλλά και στις αποφάσεις που έχουμε πάρει στα τακτικά συνέδρια της Κυλήνης και Αθήνας πρέπει, αφού αποφασίσαμε να προχωρήσουμε στη μελέτη από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και η οποία παραδόθηκε, να προχωρήσουμε και ένα βήμα παραπέρα. Να δούμε τις αναπτυξιακές κατευθύνσεις που πρέπει να δοθούν στους νέους υπό διαμόρφωση Δήμους.
Θέτω λοιπόν μια πρόταση προς προβληματισμό: Εάν καταλήξουμε σε διοικητική μεταρρύθμιση εντός των επόμενων μηνών, να προχωρήσουμε σε ένα συνέδριο ανά νέο διευρυνόμενο Δήμο, το οποίο κατά την άποψη μου είναι υποχρέωση της ΤΕΔΚ, ώστε να αποτυπωθούν ζητήματα τα οποία πρέπει να επιλυθούν σε σχέση με τη συνεργασία των ΟΤΑ και της ευρύτερης χωρικής περιοχής αναφοράς του νέου Δήμου. Μην φοβίζει κανέναν αυτό . Διότι ανεξάρτητα εάν προχωρήσει ή όχι η Διοικητική Μεταρρύθμιση σίγουρα θα έχουμε ανοίξει έναν πιο συγκεκριμένο και εστιασμένο διάλογο μεταξύ των κατευθύνσεων διαδημοτικής συνεργασίας.
Επίσης ένα επιπλέον θέμα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι το θέμα της αξιοποίησης του αξιόλογου στελεχιακού δυναμικού των σημερινών ΟΤΑ . Πρέπει σε διάλογο μαζί τους να ανοίξει το θέμα της προσφοράς και της συνεισφοράς τους στη Διοικητική Μεταρρύθμιση. Να θέσω ένα παράδειγμα: Έχουμε στελεχιακό δυναμικό στα ΝΠΙΔ και με τη διοικητική μεταρρύθμιση θα υπάρξει αναγκαιότητα συγκρότησης ευρύτερων οργάνων ΝΠΙΔ με κατάργηση ή συνένωση κάποιων εξ’ αυτών. Αυτό είναι χρήσιμο να γίνει σε επίπεδο προμελέτης που χωρίς να είναι δεσμευτικό να είναι υποβοηθητικό για τους νέους ΟΤΑ. Διότι κατά την άποψη μου το «σοκ» που θα δημιουργηθεί την 1-1-2011, με την έναρξη λειτουργίας των νέων ΟΤΑ, θα είναι μεγάλο. Και εδώ το στελεχιακό δυναμικό των ΟΤΑ πρέπει να ερωτηθεί και να τοποθετηθεί.
Τολμήσαμε να αναθέσουμε τη μελέτη στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ας τολμήσουμε να δούμε και σήμερα , όπως με τον Καποδίστρια 1 όπου η ΤΕΔΚ έπαιξε ουσιαστικό ρόλο στην υποβοήθηση των ΟΤΑ, βασικά σημαντικά θέματα που έχουν σχέση με την στήριξη τους και το ρόλο που πρέπει να επιτελέσουν. Άλλωστε εάν αναβληθεί η Διοικητική Μεταρρύθμιση θα είναι μια προετοιμασία συγκεκριμένων διαδημοτικών συνεργασιών.

Πράσινη οικονομία και ενεργειακός άξονας:

Θεωρώ ότι είναι επιβεβλημένη η έναρξη μιας ουσιαστικής διαδικασίας με προτροπή της ΤΕΔΚ για τη μεταλιγνιτική περίοδο.
Ένα ψήφισμα από το σημερινή συνέδριο που θα μιλούσε για τη στήριξη της νέας μονάδας Πτολεμαϊδα 5 και τις συνολικές μετεγκαταστάσεις των οικισμών Ποντοκώμης, Μαυροπηγής και Ακρινής επιβάλλεται.
Η εκπόνηση ενός master plan για την ανάπτυξη της περιοχής είναι επιβεβλημένη. Θεωρώ ότι δεν έχουμε πολλά χρόνια για να προετοιμαστούμε για τη μεταλιγνιτική περίοδο. Άλλωστε έχω τοποθετηθεί δημόσια πρόσφατα για το παραπάνω [Ενεργειακή λεκάνη Δυτικής Μακεδονίας: γιατί όχι κέντρο πρότυπης πράσινης ανάπτυξης; ] το οποίο μπορώ και να αναλύσω.

κλικ για πλήρη ανάγνωση...

Ενεργειακή λεκάνη Δυτικής Μακεδονίας: γιατί όχι κέντρο πρότυπης πράσινης ανάπτυξης;

Η δυνατότητα της περιοχής μας για τα θέματα της ανάπτυξης με πράσινο προσανατολισμό είναι μοναδική. Είναι λάθος προσέγγιση η ταύτιση της πράσινης οικονομίας αποκλειστικά με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Είναι και αυτό αλλά όχι μόνο αυτό. Είναι λάθος να ερμηνεύουμε την πράσινη οικονομία ως απειλή για την περιοχή μας και να αφήνουμε ψιθύρους και ερωτηματικά.

Έχουμε τη δυνατότητα πολιτικών εστιασμένων στην πράσινη οικονομία τόσο από τις αναμενόμενες δράσεις αποκατάστασης των ορυχείων της ΔΕΗ όσο και από τις αναμενόμενες δράσεις βελτίωσης και εκσυγχρονισμού των ΑΗΣ [1*]. Η εφαρμογή ενός συνολικού επιχειρησιακού σχεδίου (master plan) για την περιοχή μας σε σχέση και με την αναμενόμενη αναθεώρηση του ΕΣΠΑ θα προσέδιδε ιστορικά τη μοναδική ευκαιρία προσανατολισμού προοδευτικά της περιοχής μας σε δράσεις πράσινης οικονομίας. Και αυτό επιβάλλεται διότι η μεταλιγνιτική περίοδος δεν ήρθε απλά: την διανύουμε εδώ και χρόνια. Η περίοδος δηλαδή που η περιοχή θα πρέπει να σχεδιάζει και να δρά σοβαρά για την αντιμετώπιση των συνεπειών από την επικείμενη μείωση της λιγνιτικής δραστηριότητας. Διότι δεν είναι θέμα τοπικών ή εθνικών πολιτικών αλλά οικουμενικών πια επιβολών. Και το λέμε σε μια περιοχή που είμαστε στην συντριπτική μας πλειοψηφία θετικοί στις νέες σύγχρονες λιγνιτικές μονάδες.

Οι μετεγκαταστάσεις των οικισμών Μαυροπηγής, Ποντοκώμης, Ακρινής και η περιβαλλοντική προστασία των όμορων οικισμών είναι δράσεις οι οποίες θα μπορούσαν να αποτελέσουν μέρος αυτού του master plan για την περιοχή μας. Οι οικισμοί αυτοί επιβάλλεται να γίνουν πρότυποι πράσινοι οικισμοί τουλάχιστον σε εθνικό επίπεδο διότι δίνεται η μοναδική ευκαιρία της κατασκευής τους από μηδενική βάση [2*]. Αυτήν την ιστορική ευκαιρία δύναται να αδράξουν οι πολιτειακοί παράγοντες και να έχουμε με ένα σφιχτό πρόγραμμα εντός πενταετίας οικισμούς πρότυπα επίδειξης για περιβαλλοντικές δράσεις και πρωτοβουλίες πράσινης ανάπτυξης σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Η περιοχή σε εθνικό επίπεδο με τις μεγαλύτερες διαπιστωμένες απειλές αξίζει να πιστέψουμε ότι είναι ταυτόχρονα και η περιοχή με τις μεγαλύτερες δυνατότητες.

Η πράσινη επιχειρηματικότητα είναι ο επόμενος μεγάλος ορατός στόχος αντικείμενο του master plan. Εδώ έχουμε να εστιάσουμε στις κοινές δράσεις με τη ΔΕΗ. Και για να μην μπλέξουμε σε κοινοτυπίες θα επισημάνω ότι δεν είναι θέμα πλέον συμφωνίας φορέων σε επίπεδο διακηρύξεων ή προθέσεων, αλλά εξεύρεσης του φυσικού αντικειμένου στο οποίο θα εστιαστούμε ως περιοχή. Δεν έχει ουσία να υπογράψουμε μνημόνια συνεργασίας σε επίπεδο πολιτικών διακηρύξεων. Θέλει δράσεις άμεσα εφαρμόσιμες. Δράσεις που θα προβλέπουν την πολύπλευρη ενίσχυση των επιχειρήσεων, αλλά θα κρίνονται επιτυχημένες μόνο όταν θα συνεχίσουν να υφίστανται χωρίς τις οικονομικές επιχορηγήσεις. Εφεξής όλα πια πρέπει να μπαίνουν ρεαλιστικά στις λογικές κόστους - ωφέλειας συμπεριλαμβανομένης και της κοινωνικής.

Το θέμα της έρευνας και της σύνδεσης της με την παραγωγή είναι επίσης ζητούμενο. Οι συνέργειες που μπορούν να προκύψουν πολλές. Η «εφαρμόσιμη» καινοτομία άμεσα απαιτητή σε πρώτη φάση. Δοκιμασμένες λύσεις σε πιο προηγμένες κοινωνίες με προσομοίωση προς τα δικά μας χαρακτηριστικά, οι οποίες να μπορούν να εφαρμοστούν άμεσα χωρίς περιττή σπατάλη οικονομικών και ανθρώπινων πόρων.
Πολλά ακόμη θα μπορούσαν να αναφερθούν ως περιεχόμενα αυτού του master plan. Ενδεικτικά: Πανεπιστιμιούπολη, ενεργειακό πάρκο, διαχείριση απορριμμάτων, ερευνητικά και περιβαλλοντικά κέντρα, θερμοκοιτίδες επιχειρήσεων με σαφή επιχειρηματικό προσανατολισμό, συνεργατική κουλτούρα θεσμικών φορέων με δημιουργία εξειδικευμένων δομών, ευέλικτα τοπικά σύμφωνα απασχόλησης, ειδικά προγράμματα στήριξης της πράσινης επιχειρηματικότητας, κοινές πρωτοβουλίες με τη ΔΕΗ.

Ανεξαρτήτου κομματικής ή πολιτικής τοποθέτησης ήρθε η ώρα να συμμετέχουν ενεργά όσοι μπορούν να συνεισφέρουν. Πρέπει να δώσουμε ο καθένας στο δικό μας «μικροχώρο» την αναπτυξιακή ώθηση που πρέπει στην περιοχή μας. Μεγάλη ευκαιρία η πρόθεση αναθεώρησης του ΕΣΠΑ σε πολιτικές πράσινης ανάπτυξης και η στοχευμένη αξιοποίηση του Τοπικού Πόρου Ανάπτυξης. Όπλο μας το στελεχιακό μας δυναμικό, πολιτικό και τεχνοκρατικό. Θεματοφύλακες οι ίδιοι οι πολίτες. Εργαλεία μας ο επιχειρησιακός σχεδιασμός χωρίς τοπικισμούς, μικροσυμφέροντα και μικροκομματικές αγκυλώσεις. Χρέος μας να αφήσουμε έναν «οδηγό» ενεργειών με βάθος στο χρόνο ως μοναδική παρακαταθήκη για την επόμενη γενιά. Η συγκυρία φαίνεται να μας ευνοεί. Αναμένεται άμεσα η προκήρυξη νέας σύγχρονης λιγνιτικής μονάδας και οι μετεγκαταστάσεις των παραπάνω οικισμών παράλληλα με την εκφρασμένη κεντρική πολιτική βούληση για δράσεις πράσινης οικονομίας.

Ήρθε η ώρα για την διατύπωση ενός υλοποιήσιμου δυνατού οράματος για την περιοχή μας. Ας το ξεκινήσουμε. Ας το συμφωνήσουμε για να γίνει κτήμα όλων μας και να το επιβάλουμε. Ας ξεκινήσουμε το master plan. Διότι δεν θα μας δοθεί ξανά τέτοια ευκαιρία. Η κλεψύδρα είναι ακόμη μισογεμάτη…

Δημήτρης Μαυροματίδης
Ηλεκτρολόγος Μηχανικός

Παραπομπές:
[1*] Άρθρο του Ευαγ. Καρλόπουλου «
Εθνική Ενεργειακή Στρατηγική στη Χώρα των Μύθων» στο www.energeiakozani.gr

[2*] Κατατιθεμένες προτάσεις στα πρακτικά από μέρους μου προς της ΚΕΔΚΕ (
Τακτικό Συνέδριο, Θεσσαλονίκη Νοέμβριος 2008 και Θεματικό Συνέδριο για την Ενέργεια, Κοζάνη Σεπτέμβριος 2009).

κλικ για πλήρη ανάγνωση...