Για τη συντήρηση των δημοτικών χώρων πρασίνου - Πρόταση στο Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης [12.06.2012]

Συνάδελφοι είναι δύσκολη η διατήρηση των χώρων πρασίνου που σημειώνω ότι είναι τέτοια η σημασία τους ώστε αποτελεί ως δείκτης σε διεθνές επίπεδο για την ποιότητα ζωής των πολιτών. Κατανοούμε όλοι μας ότι είμαστε σε μια σκληρή οικονομική πραγματικότητα.
Δεν θέλω να επαναλάβω το συλλογισμό των προηγούμενων συναδέλφων και γι΄ αυτό θα προχωρήσω σε πρόταση:
Πρέπει να υπάρξει ένα σχέδιο δράσης οριζόντιο όπου θα αξιοποιείται η εθελοντική προσφορά των πολιτών. Με διασφαλισμένους πόρους οικονομικούς (για τη χορήγηση υλικών) και υψηλή επιστασία για την καθοδήγηση όπου ζητείται. Θα είναι ένα προχωρημένο σχέδιο το οποίο άλλωστε θα καταστεί από αναγκαιότητα που είναι σήμερα σε υποχρέωση σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα.
Προχθές είχαμε το Δημοτικό αμφιθέατρο από το Δήμο Κοζάνης και το Δίκτυο Protasis,  τις προηγούμενες ημέρες στο Μαυροδένδρι και την Ποντοκώμη οι πολίτες προχωρούν μόνοι τους στην επιμέλεια των δημόσιων χώρων. Μάλιστα προχωρούν και στην απευθείας επικοινωνία μεταξύ τους πρόεδροι Τοπικών Συμβουλίων π.χ. για χορήγηση μηχανημάτων ή υλικών.
Θα ήθελα να επισημάνω ότι το ΤΕΕ/ΤΔΜ προχωρά στην πρόταση για αξιοποίηση των δημόσιων ανοικτών χώρων της πόλης της Κοζάνης με τη ματιά μιας ομάδας νέων επιστημόνων η οποία εργάζεται εδώ και τέσσερις μήνες περίπου.
Πιστεύω ότι οι «υιοθετήσεις» δημοσίων χώρων αδικούν όλους διότι ο εθελοντισμός  δεν είναι συμβατική υποχρέωση αλλά συνεισφορά και επικουρική βοήθεια. Η υποχρέωση είναι του Δήμου γι’ αυτό και κατέθεσα την παραπάνω πρόταση.

Δημήτρης Μαυροματίδης 


Σημείωση:  Το θέμα συζητήθηκε με αφορμή ερώτημα του Δημοτικού Συμβούλου Ελ. Ιωαννίδη "Λειτουργία Δημοτικού Κήπου και Υπαίθριου Δημοτικού Θεάτρου" στο Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης της 11.06.12

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου