Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κοζάνης για τις ενέργειες της τοπικής κοινωνίας για τη ΔΕΗ

Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κοζάνης για τη ΔΕΗ  [376/10.6.2013] όπου τίθενται για πρώτη φορά σε Δημοτικό Συμβούλιο ο τρόπος αντιμετώπισης των απειλών με τον σχεδιασμό της κυβέρνησης, και που εστάλη σε όλους τους αρμόδιους φορείς:
"Το Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης αποφασίζει:
1.            Επαναβεβαιώνει την πάγια αντίθεσή του στο «Σχέδιο Αναδιάρθρωσης και Αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ» που ανακοινώθηκε από το ΥΠΕΚΑ πρόσφατα και αφορά την πώληση και εκχώρηση λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής ισχύος, μονάδων και ορυχείων σε ιδιώτες στο πλαίσιο ενός ψευδεπίγραφου ανοίγματος της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
2.            Επισημαίνει προς την Κυβέρνηση την υποχρέωση να εγγράψει στις υποχρεώσεις της ΔΕΗ ή στα διάδοχα αυτής σχήματα, όσες απορρέουν από το θεσμοθετημένο και συμφωνημένο πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ ΔΕΗ και Τοπικής Κοινωνίας. Το πλαίσιο των υποχρεώσεων ΔΕΗ και πολιτείας περιλαμβάνει έργα και δράσεις που είναι αναγκαίο να κοστολογηθούν όλες, και αφορά ενδεικτικά:


             η αποκατάσταση των εδαφών
             οι μετεγκαταστάσεις των οικισμών
             η παροχή Τηλεθέρμανσης
             οι αποξηλώσεις ή επαναχρησιμοποίηση των ΑΗΣ όταν παύσει η λειτουργία τους.
             η αξιοποίηση και χρήση από την τοπική κοινωνία των υδάτων των υδροηλεκτρικών έργων
             η χρηματοδότηση συγκεκριμένου επιχειρησιακού σχεδίου της μεταλιγνιτικής περιόδου
             υποχρέωση καταβολής Τοπικού Πόρου Ανάπτυξης
             η κάλυψη του «Εξωτερικού Κόστους» από τη λιγνιτική παραγωγή


3.            Αναλαμβάνει την πρωτοβουλία ως ο μεγαλύτερος ενεργειακός Δήμος της πατρίδας μας ώστε να συσταθεί Επιστημονική Ομάδα για τον υπολογισμό του «Εξωτερικού Κόστους» με συμμετοχή  όλων των αρμοδίων φορέων που θα ετοιμάσει την τεκμηρίωση σύμφωνα με τις διεθνείς πρακτικές που θα ενσωματώνει το «Περιβαλλοντικό Κόστος» (Επιδράσεις στην ανθρώπινη υγεία, στο φυσικό περιβάλλον και τα οικοσυστήματα, στο δομημένο περιβάλλον και στην εικόνα του φυσικού τοπίου) και το «μη Περιβαλλοντικό Κόστος» (Δομή και εξέλιξη της αγοράς εργασίας και της αναπτυξιακής προοπτικής της περιοχής, μακροπρόθεσμες επιδράσεις στη γενικότερη παραγωγικότητα της περιοχής).
4.            Δηλώνει την πρόθεσή του να πρωτοστατήσει με προσφυγές σε κάθε αρμόδιο όργανο, ακόμη και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, στην περίπτωση που η Πολιτεία δεν αναγνωρίσει όλες τις παραπάνω υποχρεώσεις θεσμοθετημένες και συμφωνημένες προς την Τοπική Κοινωνία.
Οι Τοπικές Κοινωνίας στις οποίες αναπτύσσει την δραστηριότητά της η ΔΕΗ, στήριξαν τον εξηλεκτρισμό στη χώρα και την ανάπτυξη της ΔΕΗ επί δεκαετίες και απαιτούν και διεκδικούν να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματά τους.

5.            Εξουσιοδοτεί το Δήμαρχο Κοζάνης κ. Λάζαρο Μαλούτα να συνεργασθεί με τους αρμόδιους φορείς της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας  και να προβεί στις περαιτέρω ενέργειες.
Η παρούσα απόφαση πήρε αριθμό 376/2013

Δημήτρης Μαυροματίδης
Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Κοζάνης"