Τοποθέτηση για Διοικητική Μεταρρύθμιση - ΕΣΠΑ στο Συνέδριο της ΚΕΔΚΕ 27-11-08

Κυρίες και κύριοι,

Διοικητική Μεταρρύθμιση
Θα ήθελα να σταθώ αρχικά πολύ λίγο στη διοικητική μεταρρύθμιση.
Ο Πρόεδρος μας αναφέρθηκε σε κοντόφθαλμες λογικές κάποιων που ήθελαν να ακυρώσουν των Καποδίστρια στην περιοχή τους. Ωστόσο ας αναφερθούμε και σε λογικές κάποιων που επένδυσαν στον Καποδίστρια 2 θέτοντας μόνοι τους τα γεωγραφικά όρια των «δουκάτων» τους για να στηρίξουν τις επιδιώξεις τους. Οι τοπικές κοινωνίες ανησυχούν… Δεν το βλέπουν κάποιοι; Και οι τοπικές κοινωνίες δεν «στηλώνουν τα πόδια» τους επειδή κάποιοι «κοντόφθαλμα» αντιδρούν, αλλά γιατί δεν θέλουν να περάσουν σε μία αβέβαια κατάσταση χωρίς σχέδιο, χωρίς πόρους, και κυρίως να το προχωρήσουν χωρίς να τους ρωτήσουν. Και αυτό το επέτεινε η πρόταση του ΙΤΑ (διότι για πρόταση επρόκειτο και όχι για μελέτη με 2 σελίδες για κάθε νομό χωρίς τεκμηρίωση!) που ήταν επιεικώς απαράδεκτη και δεν τιμούσε κανέναν μας. Δεν δέχονται οι τοπικές μας κοινωνίες χωρίς να αναλυθούν τα δεδομένα, χωρίς να τους παρουσιαστεί ένα σχέδιο να τολμήσουν και είναι λογικό. Η ανασφάλεια είναι πολύ μεγάλη και επιτάθηκε με τους χειρισμούς μέσω δημοσιευμάτων. Το θέμα δεν είναι μόνο οικονομικό με τη λογική που κάποιοι προσπάθησαν να επιβάλουν: «πόσα θέλετε για να συμφωνήσετε;» αλλά βαθύτατα πολιτικό με το τι κράτος θέλουμε, πώς θα το σχεδιάσουμε και με τι ανθρώπινους πόρους και αυτό διέπνεε την απόφαση που λάβαμε στην Κυλλήνη. Κατέθεσα αναλυτικά τόσο στην ΤΕΔΚ Κοζάνης όσο και στα δύο προηγούμενα μας συνέδρια τις απόψεις μου γραπτώς στο Προεδρείο. Επειδή δεν θέλω να κουράσω θα επαναλάβω μόνο ότι στην Κυλλήνη κατέθεσα «σχεδιάζουμε με δεδομένα Καποδίστρια α’, μιλάμε για Καποδίστρια β’ και στην ουσία αυξάνουμε άγαρμπα την αβεβαιότητα του συστήματος ιδιαίτερα στους μικρούς, θα μου επιτρέψετε να πω, «υπό απορρόφηση», ΟΤΑ.» Ένα χρόνο μετά το μόνο που καταφέραμε είναι να στρέψουμε όλη μας την ενέργεια στο να πείσει ο ένας τον άλλον για ένα σχέδιο που δεν υπήρξε ποτέ και να αφεθούν οι Δήμοι μας χωρίς πυξίδα ιδιαίτερα για το ΕΣΠΑ. Ας μαθαίνουμε τουλάχιστον όλοι μας από τα λάθη μας...

ΕΣΠΑ - Πιστοποίηση ΟΤΑ
Επί της πρότασης του Δ.Σ. της ΚΕΔΚΕ θα σταθώ ιδιαίτερα στο ευρύτερο θέμα του ΕΣΠΑ επειδή στον κύκλο των αναπτυξιακών προγραμμάτων θα σταθούμε στα επιμέρους προγράμματα όπου και θα τοποθετηθούμε πιο εξειδικευμένα.
Αγαπητοί συνάδελφοι,
Η ανάπτυξη δεν μπορεί να οδηγείται από αυτούς που είναι πιστοποιημένοι ή από αυτούς που έχουν την απαραίτητη πρόσβαση στις πιστοποιημένες δομές [κάνουμε φυσικά την παραδοχή ότι όλοι λειτουργούν καλοπροαίρετα και ότι τα έργα δεν μοιράζονται κατά το δοκούν]. Η ανάπτυξη πρέπει να οδηγείται από τις διαμορφωμένες, διαπιστωμένες ανάγκες ανά Περιφέρεια. Αφού έχουμε μία λειτουργούσα διαμορφωμένη δομή από τη διαχείριση του 3ου ΚΠΣ ας την ενισχύσουμε ή ας την βελτιώσουμε εάν κρίνουμε ότι δεν λειτουργεί όπως θα θέλαμε. Ας μην αυξάνουμε συνεχώς τα επίπεδα ελέγχου και την εμπλοκή της δυναμικής των ΟΤΑ και των δομών τους σε χρονοβόρες πιστοποιήσεις χωρίς νόημα.
Χρειαζόμαστε ουσία ως αυτοδιοίκηση και επιτρέψτε μου να μιλήσω με τα δεδομένα της περιοχής μου και όχι με τα δεδομένα των μεγαλουπόλεων.
Γιατί δεν ενισχύουμε πολύ απλά τις ΤΥΔΚ; Γιατί δεν προχωράμε στα οριζόντια μοντέλα υποστήριξης; Δεν γνωρίζουμε μήπως; Πληθώρα κατατιθεμένων προτάσεων υπάρχει. Δεν συνεχίζω περισσότερο την ανάλυση για οικονομία του χρόνου αλλά εάν θέλετε είμαι στη διάθεσή σας. Απλά θα σας πω ότι το Μάιο του 2007, όχι του 2008, κατέθεσα ως όφειλα στην ΤΕΔΚ πρόταση οριζόντιας πιστοποίησης όλων των ΟΤΑ η οποία και βελτιωμένη θα παρουσιαστεί και από τον Πρόεδρο της ΤΕΔΚ Κοζάνης. Ακόμη όμως και αυτήν την πρόταση με την περίφημη απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών του Ιανουαρίου του 2008 περί πιστοποίησης την ακυρώνουμε ως προσπάθεια.
Αντιληφθήκαμε ότι καταργείτε ο ουσιαστικός ρόλος των οργάνων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης; Ποιος εγκρίνει δημοπρατήσεις έργων, συμβάσεις, κλπ; Εάν δεν έχουν ιδία άποψη τα ίδια όργανα του δημοκρατικού προγραμματισμού ποιοι θα έχουν; Δηλαδή δεχόμαστε να αποδυναμώνετε η φέρουσα ικανότητα παραγωγής έργων των ΟΤΑ μας; Συνάφελφοι είναι και αυτές πολιτικές ισχυροποίησης των Δήμων μας και όχι μόνο οι γεωγραφικές και πληθυσμιακές συναθροίσεις τους.

Προτείνω να ενσωματωθούν στο ψήφισμα του παρόντος συνεδρίου:
1. η κατάργηση της υποχρεωτικότητας πιστοποίησης των ΟΤΑ τουλάχιστον. Ας παραμείνει εάν θέλουν για τις δομές των ΟΤΑ και για τις λοιπές δομές που δεν είναι ΝΠΔΔ. Διότι με αυτόν τον τρόπο στο επόμενο συνέδριο θα υπάρξει αναφορά σε ποσοστά που δίνονται στους ενδιάμεσους οι οποίοι όντας πιστοποιημένοι υλοποιούν έργα και θα μιλάμε και για καθυστερήσεις και για σπατάλη του ΕΣΠΑ.
2. η άμεση ενίσχυση των ΤΥΔΚ και πιθανώς η διοικητική αναδιάρθρωσή τους (ανήκουν στις Περιφέρειες και όχι στους ΟΤΑ παρόλο που εξυπηρετούν τους ΟΤΑ). Για κάποιους εδώ μέσα δεν γίνεται αντιληπτή η λειτουργία και η σημασία των ΤΥΔΚ για την Περιφέρεια. Είναι φυσικό διότι έχουμε διαφορετικές ταχύτητες στους ΟΤΑ μας. Είμαι σίγουρος όμως ότι όλοι θέλουμε να βελτιωθούν τα πράγματα και η ΚΕΔΚΕ πρέπει να συνεχίζει να εργάζεται προς αυτήν την κατεύθυνση.
Αγαπητό Δ.Σ. της ΚΕΔΚΕ παρακαλώ για να μην αναγκαστεί να ξαναμιλήσει ο Πρόεδρος μας ευγενικά για …«παντογνώστες» των υπουργείων που προκαλούν «ισχυρά εμφράγματα» με τις παλινωδίες τους… όταν αντιλαμβανόμαστε ότι κάτι είναι λάθος ας το καταργούμε ή ας το βελτιώνουμε και όχι να έχουμε αντιπαραθέσεις διότι δεν έχουμε την πολυτέλεια να εμπλεκόμαστε στις διαδικασίες τους αλλά θέλουμε ουσία. Έχουμε πολύ δουλειά εάν θέλουμε να είμαστε ήσυχοι με τη συνείδησή μας και να καταστήσουμε την αυτοδιοίκηση πυλώνα ευημερίας των πολιτών μας. Και σε αυτό το εγχείρημα δεν υπάρχουν μονόδρομοι…

Δημήτρης Μαυροματίδης
Μέλος Δ.Σ. ΤΕΔΚ Κοζάνης
Ηλεκτρολόγος Μηχανικός