Τοποθέτηση για Διοικητική Μεταρρύθμιση - ΕΣΠΑ στο Συνέδριο της ΚΕΔΚΕ 27-11-08

Κυρίες και κύριοι,

Διοικητική Μεταρρύθμιση
Θα ήθελα να σταθώ αρχικά πολύ λίγο στη διοικητική μεταρρύθμιση.
Ο Πρόεδρος μας αναφέρθηκε σε κοντόφθαλμες λογικές κάποιων που ήθελαν να ακυρώσουν των Καποδίστρια στην περιοχή τους. Ωστόσο ας αναφερθούμε και σε λογικές κάποιων που επένδυσαν στον Καποδίστρια 2 θέτοντας μόνοι τους τα γεωγραφικά όρια των «δουκάτων» τους για να στηρίξουν τις επιδιώξεις τους. Οι τοπικές κοινωνίες ανησυχούν… Δεν το βλέπουν κάποιοι; Και οι τοπικές κοινωνίες δεν «στηλώνουν τα πόδια» τους επειδή κάποιοι «κοντόφθαλμα» αντιδρούν, αλλά γιατί δεν θέλουν να περάσουν σε μία αβέβαια κατάσταση χωρίς σχέδιο, χωρίς πόρους, και κυρίως να το προχωρήσουν χωρίς να τους ρωτήσουν. Και αυτό το επέτεινε η πρόταση του ΙΤΑ (διότι για πρόταση επρόκειτο και όχι για μελέτη με 2 σελίδες για κάθε νομό χωρίς τεκμηρίωση!) που ήταν επιεικώς απαράδεκτη και δεν τιμούσε κανέναν μας. Δεν δέχονται οι τοπικές μας κοινωνίες χωρίς να αναλυθούν τα δεδομένα, χωρίς να τους παρουσιαστεί ένα σχέδιο να τολμήσουν και είναι λογικό. Η ανασφάλεια είναι πολύ μεγάλη και επιτάθηκε με τους χειρισμούς μέσω δημοσιευμάτων. Το θέμα δεν είναι μόνο οικονομικό με τη λογική που κάποιοι προσπάθησαν να επιβάλουν: «πόσα θέλετε για να συμφωνήσετε;» αλλά βαθύτατα πολιτικό με το τι κράτος θέλουμε, πώς θα το σχεδιάσουμε και με τι ανθρώπινους πόρους και αυτό διέπνεε την απόφαση που λάβαμε στην Κυλλήνη. Κατέθεσα αναλυτικά τόσο στην ΤΕΔΚ Κοζάνης όσο και στα δύο προηγούμενα μας συνέδρια τις απόψεις μου γραπτώς στο Προεδρείο. Επειδή δεν θέλω να κουράσω θα επαναλάβω μόνο ότι στην Κυλλήνη κατέθεσα «σχεδιάζουμε με δεδομένα Καποδίστρια α’, μιλάμε για Καποδίστρια β’ και στην ουσία αυξάνουμε άγαρμπα την αβεβαιότητα του συστήματος ιδιαίτερα στους μικρούς, θα μου επιτρέψετε να πω, «υπό απορρόφηση», ΟΤΑ.» Ένα χρόνο μετά το μόνο που καταφέραμε είναι να στρέψουμε όλη μας την ενέργεια στο να πείσει ο ένας τον άλλον για ένα σχέδιο που δεν υπήρξε ποτέ και να αφεθούν οι Δήμοι μας χωρίς πυξίδα ιδιαίτερα για το ΕΣΠΑ. Ας μαθαίνουμε τουλάχιστον όλοι μας από τα λάθη μας...

ΕΣΠΑ - Πιστοποίηση ΟΤΑ
Επί της πρότασης του Δ.Σ. της ΚΕΔΚΕ θα σταθώ ιδιαίτερα στο ευρύτερο θέμα του ΕΣΠΑ επειδή στον κύκλο των αναπτυξιακών προγραμμάτων θα σταθούμε στα επιμέρους προγράμματα όπου και θα τοποθετηθούμε πιο εξειδικευμένα.
Αγαπητοί συνάδελφοι,
Η ανάπτυξη δεν μπορεί να οδηγείται από αυτούς που είναι πιστοποιημένοι ή από αυτούς που έχουν την απαραίτητη πρόσβαση στις πιστοποιημένες δομές [κάνουμε φυσικά την παραδοχή ότι όλοι λειτουργούν καλοπροαίρετα και ότι τα έργα δεν μοιράζονται κατά το δοκούν]. Η ανάπτυξη πρέπει να οδηγείται από τις διαμορφωμένες, διαπιστωμένες ανάγκες ανά Περιφέρεια. Αφού έχουμε μία λειτουργούσα διαμορφωμένη δομή από τη διαχείριση του 3ου ΚΠΣ ας την ενισχύσουμε ή ας την βελτιώσουμε εάν κρίνουμε ότι δεν λειτουργεί όπως θα θέλαμε. Ας μην αυξάνουμε συνεχώς τα επίπεδα ελέγχου και την εμπλοκή της δυναμικής των ΟΤΑ και των δομών τους σε χρονοβόρες πιστοποιήσεις χωρίς νόημα.
Χρειαζόμαστε ουσία ως αυτοδιοίκηση και επιτρέψτε μου να μιλήσω με τα δεδομένα της περιοχής μου και όχι με τα δεδομένα των μεγαλουπόλεων.
Γιατί δεν ενισχύουμε πολύ απλά τις ΤΥΔΚ; Γιατί δεν προχωράμε στα οριζόντια μοντέλα υποστήριξης; Δεν γνωρίζουμε μήπως; Πληθώρα κατατιθεμένων προτάσεων υπάρχει. Δεν συνεχίζω περισσότερο την ανάλυση για οικονομία του χρόνου αλλά εάν θέλετε είμαι στη διάθεσή σας. Απλά θα σας πω ότι το Μάιο του 2007, όχι του 2008, κατέθεσα ως όφειλα στην ΤΕΔΚ πρόταση οριζόντιας πιστοποίησης όλων των ΟΤΑ η οποία και βελτιωμένη θα παρουσιαστεί και από τον Πρόεδρο της ΤΕΔΚ Κοζάνης. Ακόμη όμως και αυτήν την πρόταση με την περίφημη απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών του Ιανουαρίου του 2008 περί πιστοποίησης την ακυρώνουμε ως προσπάθεια.
Αντιληφθήκαμε ότι καταργείτε ο ουσιαστικός ρόλος των οργάνων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης; Ποιος εγκρίνει δημοπρατήσεις έργων, συμβάσεις, κλπ; Εάν δεν έχουν ιδία άποψη τα ίδια όργανα του δημοκρατικού προγραμματισμού ποιοι θα έχουν; Δηλαδή δεχόμαστε να αποδυναμώνετε η φέρουσα ικανότητα παραγωγής έργων των ΟΤΑ μας; Συνάφελφοι είναι και αυτές πολιτικές ισχυροποίησης των Δήμων μας και όχι μόνο οι γεωγραφικές και πληθυσμιακές συναθροίσεις τους.

Προτείνω να ενσωματωθούν στο ψήφισμα του παρόντος συνεδρίου:
1. η κατάργηση της υποχρεωτικότητας πιστοποίησης των ΟΤΑ τουλάχιστον. Ας παραμείνει εάν θέλουν για τις δομές των ΟΤΑ και για τις λοιπές δομές που δεν είναι ΝΠΔΔ. Διότι με αυτόν τον τρόπο στο επόμενο συνέδριο θα υπάρξει αναφορά σε ποσοστά που δίνονται στους ενδιάμεσους οι οποίοι όντας πιστοποιημένοι υλοποιούν έργα και θα μιλάμε και για καθυστερήσεις και για σπατάλη του ΕΣΠΑ.
2. η άμεση ενίσχυση των ΤΥΔΚ και πιθανώς η διοικητική αναδιάρθρωσή τους (ανήκουν στις Περιφέρειες και όχι στους ΟΤΑ παρόλο που εξυπηρετούν τους ΟΤΑ). Για κάποιους εδώ μέσα δεν γίνεται αντιληπτή η λειτουργία και η σημασία των ΤΥΔΚ για την Περιφέρεια. Είναι φυσικό διότι έχουμε διαφορετικές ταχύτητες στους ΟΤΑ μας. Είμαι σίγουρος όμως ότι όλοι θέλουμε να βελτιωθούν τα πράγματα και η ΚΕΔΚΕ πρέπει να συνεχίζει να εργάζεται προς αυτήν την κατεύθυνση.
Αγαπητό Δ.Σ. της ΚΕΔΚΕ παρακαλώ για να μην αναγκαστεί να ξαναμιλήσει ο Πρόεδρος μας ευγενικά για …«παντογνώστες» των υπουργείων που προκαλούν «ισχυρά εμφράγματα» με τις παλινωδίες τους… όταν αντιλαμβανόμαστε ότι κάτι είναι λάθος ας το καταργούμε ή ας το βελτιώνουμε και όχι να έχουμε αντιπαραθέσεις διότι δεν έχουμε την πολυτέλεια να εμπλεκόμαστε στις διαδικασίες τους αλλά θέλουμε ουσία. Έχουμε πολύ δουλειά εάν θέλουμε να είμαστε ήσυχοι με τη συνείδησή μας και να καταστήσουμε την αυτοδιοίκηση πυλώνα ευημερίας των πολιτών μας. Και σε αυτό το εγχείρημα δεν υπάρχουν μονόδρομοι…

Δημήτρης Μαυροματίδης
Μέλος Δ.Σ. ΤΕΔΚ Κοζάνης
Ηλεκτρολόγος Μηχανικός

κλικ για πλήρη ανάγνωση...

Περιβάλλον και Eιδικά Αναπτυξιακά Προγράμματα - τοποθέτηση ΚΕΔΚΕ 27-11-08

Κυρίες και κύριοι,
Τα πράγματα διαφοροποιήθηκαν σήμερα.
Επειδή σήμερα καλούμαστε σύμφωνα με την εισήγηση σας, να διεκδικήσουμε ώριμες λύσεις για επιμέρους περιβαλλοντικά ζητήματα με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος, την ποιότητα ζωής και την αειφορία επιτρέψτε μου να θέσω ένα ειδικό θέμα.
Επειδή η ενέργεια είναι στην κορυφή πια των θεμάτων αντιμετώπισης μιας κοινωνίας γνωρίζετε τι συμβαίνει στην ενεργειακή λεκάνη Κοζάνης – Φλώρινας; Γνωρίζεται τι πρόβλημα υπάρχει με τη ρύπανση; Θέλετε να επεκταθώ μήπως; Γνωρίζετε ότι υπάρχουν περιβαλλοντικά επεισόδια που εάν ήταν σε μια άλλη αστική περιοχή θα είχαμε άλλου είδους παρεμβάσεις; Τι είναι οι πολίτες των λεκανοπεδίων; Πολίτες Ω κατηγορίας;

Προτείνω στο Ειδικό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Τοπική Αυτοδιοίκηση και Προστατευόμενες Περιοχές» να προβλεφθούν ονομαστικά και οι ενεργειακές περιοχές της Αρκαδίας της Κοζάνης και της Φλώρινας κατά αντίστροφη αναλογία διότι και αυτές πρέπει είναι «προστατευόμενες» περιοχές μάλιστα με τις ίδιες δράσεις που προβλέπονται στην εισήγηση σας (ενημέρωση- ευαισθητοποίηση, παρακολούθηση, αποκατάσταση, αναβάθμιση, πρόληψη, προφύλαξη, προώθηση της τοπικής βιώσιμης ανάπτυξης).Αυτό όφειλα σίγουρα να το προτείνω πρώτα στο Δ.Σ. της ΤΕΔΚ στην οποία συμμετέχω. Αλλά μόλις σήμερα, στο παρόν συνέδριο, διαβάσαμε το επιμέρους αναπτυξιακά προγράμματα που προβλέπονται στην εισήγηση σας διότι μόλις μας δόθηκαν. Και επειδή η εισήγηση σας θα συμπεριληφθεί στα συμπεράσματα του Συνεδρίου θα ήθελα να ενσωματωθεί η παρούσα πρόταση. Εάν απαιτηθεί από μέρους σας θα προταθεί και στο Δ.Σ. της ΤΕΔΚ Κοζάνης.

Εάν δεν θέλετε να ενσωματώσετε την πρότασή μου επειδή αφορά περιοχές NATURA τότε θα παρακαλούσα να υπάρξει παρόμοιο Ειδικό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα το οποίο να υλοποιηθεί ταυτόχρονα και σίγουρα όχι αργότερα με το προτεινόμενο.

Επίσης θα προτείνω κάτι ακόμη. Η ΚΕΔΚΕ έχει αποδείξει ότι παρεμβαίνει εκτάκτως όταν απαιτείται. Υπάρχει η δυνατότητα η ΚΕΔΚΕ να εφαρμόσει τις πολιτικές της στα θέματα περιβάλλοντος αναφορικά με τα χωριά μας, με τη συμμετοχή της στον προγραμματισμό της (αναγκαστικής) μετεγκατάστασης οικισμών της Κοζάνης ως εθνικό περιβαλλοντικό έργο επίδειξης (demonstration project) της ελληνικής αυτοδιοίκησης για το μέλλον. Σας καλώ να συμμετέχετε και να δημιουργηθεί με τη συμβολή της ΚΕΔΚΕ ένα έργο καλής πρακτικής. Για λόγους οικονομίας χρόνου σταματώ εδώ, εάν χρειαστείτε περισσότερη ανάλυση σε επίπεδο επιχειρησιακού σχεδιασμού είμαι στη διάθεσή σας.

Δημήτρης Μαυροματίδης
Μέλος Δ.Σ. ΤΕΔΚ Κοζάνης
Ηλεκτρολόγος Μηχανικός

κλικ για πλήρη ανάγνωση...

Απασχόληση - Τοποθέτηση ΚΕΔΚΕ 27-11-08

Κυρίες και κύριοι,
Στην σημερινή εισήγηση σας γίνεται αναφορά για “…Απασχόληση – κοινό επιχειρησιακό πρόγραμμα ΚΕΔΚΕ – ΟΑΕΔ...”. Αλήθεια γνωρίζουμε πραγματικά τι συνέβη με τις Τοπικές Πρωτοβουλίες Απασχόλησης; Γνωρίζετε τα γραφειοκρατικά προβλήματα που ανέκυψαν, σε τέτοιο μάλιστα βαθμό που είχαμε καθυστερήσεις, αστοχίες και προβλήματα. Καμιά σχέση δεν έχουν οι υλοποιούμενες Τοπικές Πρωτοβουλίες Απασχόλησης με αυτά που πραγματικά θα έπρεπε να είναι παρά τις φιλότιμες προσπάθειες όλων των τεχνοκρατικών στελεχών φορέων και διαχειριστικών αρχών.
Κατέθεσα στη Κυλλήνη γραπτώς και θα ξαναθέσω εδώ σύντομα ένα ζήτημα που είναι και πρόταση:
«Τα εργαλεία για την υλοποίηση πραγματικών συμφώνων απασχόλησης και τοπικών πρωτοβουλιών των προηγμένων ευρωπαϊκών χωρών απέχουν πολύ από αυτά που έχουμε εμείς σήμερα (ΟΑΕΔ). Δηλαδή πρακτικά δεν έχουμε εργαλεία σε θεσμικό επίπεδο ως αυτοδιοίκηση. Ο ΟΑΕΔ έχει μπλέξει σε μία γραφειοκρατικού τύπου διαδικασία παρόλο που τα στελέχη του καταβάλουν φιλότιμες προσπάθειες να βοηθήσουν την απασχόληση.
Σήμερα οι Τοπικές Πρωτοβουλίες Απασχόλησης εάν δεν απέτυχαν, επί της ουσίας τουλάχιστον δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε αλλαγή νοοτροπίας, θεσμικό πλαίσιο που αυτοαναιρείται (ξεχωριστές επιδοτήσεις μέσα από τις ΤΠΑ και αυξημένες ανταγωνιστικές από τον ίδιο των ΟΑΕΔ!), κλπ
Θα καταθέσω μία πρόταση αναφορικά με τους άξονες που προδιαγράφονται για την ενίσχυση των τοπικών στρατηγικών απασχόλησης που είναι η δημιουργία πραγματικού παρατηρητηρίου απασχόλησης. Δεν μιλάμε για μία απλή σύζευξη ανέργων και επιχειρήσεων αλλά για δυναμικό εργαλείο, web based, με δυνατότητες ανεύρεσης στοιχείων που να είναι ένα προγραμματικό εργαλείο για την αυτοδιοίκηση.
Προτείνω, ξανά όπως και πριν ένα χρόνο, τη δημιουργία μίας ενιαίας πλατφόρμας σε επίπεδο ΚΕΔΚΕ όπου οι ΤΕΔΚ θα συνεισφέρουν σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς και θα διαχειρίζονται τα ζητήματα που αναλογούν τα γεωγραφικά όρια του νομού τους για τα οποία είναι πολιτικά υπεύθυνες. Θα έχουν αυτόνομη δυνατότητα παρέμβασης μέσω μίας διαρκούς ομάδας εργασίας σε επίπεδο Νομού. Έτσι θα δίνεται η δυνατότητα στις ΤΕΔΚ και τους φορείς να συλλέγουν και να τροφοδοτούν με στοιχεία το σύστημα. Ταυτόχρονα η ΚΕΔΚΕ θα το τροφοδοτεί με τα αποτελέσματα αναλύσεων και μελετών σε επίπεδο χώρας.
Σε αυτό το σύστημα τα δημοτικά και κοινοτικά γραφεία ενημέρωσης για την απασχόληση, άρθρο 75 του νέου Δημοτικού και Κοινοτικού Κώδικα, θα μπορούσαν να έχουν πρόσβαση κατά παρόμοιο τρόπο με τα ΚΕΠ.
Δηλαδή στην ουσία θα χτίσουμε ένα σύστημα δυναμικό, το οποίο δεν θα είναι στατικό, θα τροφοδοτείται με στοιχεία και θα έχει διττό ρόλο: αφενός μεν την δυνατότητα σύζευξης εργοδοτών και ανέργων - υποαπασχολουμένων και αφετέρου ένα αξιόπιστο εργαλείο λήψης πολιτικών αποφάσεων. Άρα θα διαρθρώνεται σε τρία επίπεδα: ΚΕΔΚΕ, ΤΕΔΚ, ΟΤΑ.»
Κυρίες και κύριοι,Ορθώς στην σημερινή εισήγηση σας γίνεται αναφορά για άμεση αναδιάρθρωση της λειτουργίας του ΟΑΕΔ. Ορθώς μιλούμε για διαμόρφωση Περιφερειακών & Τοπικών Σχεδίων δράσης για την απασχόληση. Εκτιμώ ότι πρέπει άμεσα να δρομολογηθεί ειδικό θεματικό συνέδριο της ΚΕΔΚΕ για την απασχόληση για να περάσουμε το μήνυμα ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση ιδιαίτερα σήμερα αφουγκράζεται, αγχώνεται και δρα για την απασχόληση και κυρίως για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι προς όφελος της αυτοδιοίκησης, δηλαδή των δημοτών μας. Αυτές είναι πρωτοβουλίες για να κάνουμε την αυτοδιοίκηση ισχυρή και όχι τα περί μερικής απασχόλησης και Stage που δεν χρειάζεται να τονίζονται από την Τοπική Αυτοδιοίκηση διότι, ας το ομολογήσουμε, είναι μεγάλο πρόβλημα σήμερα. Η ευελιξία που χρειάστηκε ο ιδιωτικός τομέας για να είναι ανταγωνιστικός κάποτε ας μην συνεχίζει να «ποτίζει» την τοπική αυτοδιοίκηση.

κλικ για πλήρη ανάγνωση...

Περιβάλλον - τοποθέτηση ΚΕΔΚΕ 27-11-08

Κυρίες και κύριοι,

Ειδικό Πρόγραμμα για τις περιοχές που υπάρχουν ορυχεία

Κατέθεσα προηγουμένως δίπλα, στον παράλληλο κύκλο των αναπτυξιακών προγραμμάτων μία πρόταση για ενσωμάτωση στο Ειδικό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Τοπική Αυτοδιοίκηση και Προστατευόμενες Περιοχές» να προβλεφθούν ονομαστικά και οι ενεργειακές περιοχές που πλήττονται από την εξόρυξη ορυκτών καυσίμων κατά αντίστροφη αναλογία διότι και αυτές πρέπει είναι «προστατευόμενες» περιοχές μάλιστα με τις ίδιες δράσεις που προβλέπονται στην εισήγηση σας (ενημέρωση- ευαισθητοποίηση, παρακολούθηση, αποκατάσταση, αναβάθμιση, πρόληψη, προφύλαξη, προώθηση της τοπικής βιώσιμης ανάπτυξης).
Θα παρακαλούσα να μεριμνήσετε ως αρμόδια θεματική επιτροπή της ΚΕΔΚΕ για την ενσωμάτωση των απόψεων μου σε συνεργασία με την αντίστοιχη επιτροπή αναπτυξιακών προγραμμάτων. Εάν δεν θέλετε να ενσωματώσετε την πρότασή μου τότε θα παρακαλούσα να υπάρξει παρόμοιο Ειδικό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα το οποίο να υλοποιηθεί ταυτόχρονα και όχι αργότερα.
Επίσης πρότεινα, όπως η ΚΕΔΚΕ παρενέβη για τις πληττόμενες από τις περσινές πυρκαγιές περιοχές να επέμβει και με ειδική ενίσχυση των δικών μας περιοχών που είναι επίσης πληττόμενες από τη δραστηριότητα των ορυχείων του λιγνίτη. Στο σχεδιαζόμενο συνέδριο για την ενέργεια θα παρακαλούσα να υπάρξει σχετική διαβούλευση με την ΤΕΔΚ Κοζάνης ώστε το συνέδριο να εμπεριέχει ειδικό κύκλο και για τις τοπικές κοινωνίες που πλήττονται από την δραστηριότητα της ΔΕΗ.
Θα μπορούσατε να συνδράμετε στα θέματα περιβάλλοντος αναφορικά με τα χωριά μας που αναγκαστικά μετεγκαθίστανται, με τη συμμετοχή της στον προγραμματισμό της μετεγκατάστασης οικισμών της Κοζάνης ώστε να μπορούν να γίνουν εθνικό έργο επίδειξης για περιβαλλοντικά θέματα της ελληνικής αυτοδιοίκησης για το μέλλον.

Πυρηνική Ενέργεια

Εδώ και ένα χρόνο έχει μπει η πυρηνική ενέργεια στο προσκήνιο με δημοσιεύματα πρόσφατα και του αρμόδιου υπουργού. Πριν από ένα χρόνο μάλιστα μνημονεύονταν πάντα μέσω δημοσιευμάτων και ορισμένες περιοχές μετρώντας, κατά την άποψή μου, τα αντανακλαστικά τους. Σε ένα από αυτά τα δημοσιεύματα ήταν και η περιοχή μου.
Αλήθεια δεν πρέπει η ΚΕΔΚΕ να απαντήσει αποφασιστικά σε αυτό το θέμα; Θα παρακαλούσα να το δείτε με προσοχή.

Ανακύκλωση και περιβάλλον

Θεωρώ ότι πρέπει η αυτοδιοίκηση με κεντρικό σχεδιασμό να μπει στο θέμα της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για θέματα ανακύκλωσης διότι είμαστε πολύ πίσω. Πρέπει να υπάρξει ειδικό πρόγραμμα που να φτάνει στον τελευταίο πολίτη.

Δημήτρης Μαυροματίδης
Μέλος Δ.Σ. ΤΕΔΚ Κοζάνης
Ηλεκτρολόγος Μηχανικός

κλικ για πλήρη ανάγνωση...

Ειδικά θέματα κύκλου θεσμικών - ΚΕΔΚΕ 27-11-08 γραπτή παρέμβαση

Καταθέτω γραπτώς στο Προεδρείο για να σεβαστώ το χρόνο των ομιλητών δύο θέματα αναγνώρισης προϋπηρεσίας:
Αναγνώριση προϋπηρεσίας «Καποδιστριακών επιστημόνων»
Αναγνώριση προϋπηρεσίας υπάλληλων ΚΕΠ

Αναγνώριση προϋπηρεσίας «Καποδιστριακών επιστημόνων»

Παρακαλώ εάν μπορείτε να εξετάσετε το παρακάτω ζήτημα (είχα στείλει επιστολή στην Επιτροπή Θεσμών και στον Νομικό Σύμβουλο της ΚΕΔΚΕ την 30-11-07):
Σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 2738/1999 (Φ.Ε.Κ. 180/Α΄/9-9-1999) «Συλλογικές διαπραγματεύσεις στη δημόσια διοίκηση, μονιμοποίηση συμβασιούχων αορίστου χρόνου και άλλες διατάξεις» και της αρίθμ. 31945/13-9-1999 εγκυκλίου του ΥΠ.ΕΣ.Δ.Δ.Α. μονιμοποιήθηκαν όσοι παρακολούθησαν και ολοκλήρωσαν το πρόγραμμα κατάρτισης και απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας άνεργων επιστημόνων αποφοίτων Α.Ε.Ι. & Τ.Ε.Ι., σε θέματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης & Τοπικής Ανάπτυξης. Ένα πρόγραμμα που υλοποιήθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, το Υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικών Ασφαλίσεων, την Κ.Ε.Δ.Κ.Ε., τον Ο.Α.Ε.Δ. και την Ε.Ε.Τ.Α.Α. βάσει προγραμματικής σύμβασης.
Παρόλο που η παρακολούθηση αυτού του προγράμματος αποτελούσε προϋπόθεση για την μονιμοποίηση των άνεργων επιστημόνων αποφοίτων Α.Ε.Ι. & Τ.Ε.Ι., εντούτοις δεν αναγνωρίσθηκε ως προϋπηρεσία ο χρόνος παρακολούθησης των προγράμματος. Θα πρέπει να επισημανθεί ότι το πρόγραμμα περιελάμβανε και πρακτική άσκηση στους νεοϊδρυθέντες Δήμους.
Για το λόγο αυτό με την παρούσα επιστολή ζητείται η αναγνώριση του χρόνου παρακολούθησης του προγράμματος ως προϋπηρεσία. Το πρόγραμμα είχε συνολική διάρκεια 2.264 ώρες, από τις οποίες 600 ώρες ήταν θεωρητική κατάρτιση και 1.664 πρακτική εφαρμογή και εκτελέστηκε για λογαριασμό της ΚΕΔΚΕ από την ΕΕΤΑΑ. Η υλοποίησή του ξεκίνησε τον Αύγουστο του 1998 και ολοκληρώθηκε τον Νοέμβριο του 1999. Συνοπτικά περιλάμβανε θεωρητική κατάρτιση 4 μηνών και πρακτική κατάρτιση στους νεοσύστατους κατά βάση Δήμους η οποία ήταν κατ’ ουσία κανονική εργασία.
Το θέμα είναι γνωστό στο ΥΠΕΣΔΔΑ.
Σημειώνεται ότι οι Μηχανικοί ΠΕ λόγω της υποχρεωτικής ασφαλίσεως τους στο ΤΣΜΕΔΕ, για να αποκτήσουν έναρξη επαγγέλματος, κατά τη διάρκεια του προγράμματος πλήρωσαν τις εισφορές τους με δικές τους δαπάνες ενώ το πρόγραμμα κάλυπτε μόνο την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για τις υπόλοιπες ειδικότητες.
Με την παρούσα ζητείται να προβλεφθεί σχετική νομοθετική ρύθμιση ώστε το παραπάνω χρονικό διάστημα να αναγνωριστεί ως προϋπηρεσία στο δημόσιο.
Σημειώνω ότι το θέμα δεν τέθηκε από μέρους μου στον κύκλο για τα θεσμικά ζητήματα στο συνέδριο της Κυλλήνης λόγω του θέματος μας που ήταν η διοικητική μεταρρύθμιση. Στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση.

Αναγνώριση προϋπηρεσίας υπάλληλων ΚΕΠ

Οι υπάλληλοι των ΚΕΠ διορίσθηκαν ως μόνιμοι υπάλληλοι μέσω προκηρύξεων ΑΣΕΠ έχοντας ως απαραίτητη προϋπόθεση συμμετοχής τους σε αυτές την προυπηρεσία τους στο ΚΕΠ. Η προυπηρεσία αυτή δεν αναγνωρίσθηκε έως και σήμερα από το καθ’ ύλην αρμόδιο Υπουργείο με ισχυρισμούς που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα όπως ότι δεν συνέτρεχαν σωρευτικά προϋποθέσεις του νόμου 3205/03 που αφορά την αναγνώριση προϋπηρεσίας και είναι οι εξής:
Ι) δεν υπήρχε απασχόληση κατά το σύνηθες δημοσιουπαλληλικό ωράριο,
ii) δεν υπήρχε παροχή εργασίας στο χώρο της δημόσιας υπηρεσίας και με την άμεση εποπτεία της υπηρεσίας και
iii) δεν υπήρχε αμοιβή ανάλογη με των προσλαμβανομένων με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου».
Το ωράριο λειτουργίας των ΚΕΠ, οι χώροι εργασίας και το είδος των συμβάσεων των Υπαλλήλων δεν καθορίσθηκαν από αυθαίρετες πρωτοβουλίες των ίδιων των υπαλλήλων αλλά από οδηγίες του αρμόδιου Υπουργείου τις οποίες τώρα αμφισβητεί.
Είναι οφθαλμοφανές πως οι λόγοι που επικαλέσθηκε το αρμόδιο Υπουργείο Εσωτερικών τους αναιρούν άλλα Υπουργεία αφού πρώην υπάλληλοι των ΚΕΠ διορίσθηκαν σε δημόσιους φορείς και η προϋπηρεσία τους αναγνωρίσθηκε χωρίς να υπάρξει το παραμικρό κώλυμα (όπως το Υπουργείο Οικονομικών, Παιδείας). Ο λόγος που το Υπουργείο Εσωτερικών δεν προβαίνει σε αυτή τη ρύθμιση όπως όλοι καταλαβαίνουν είναι καθαρά οικονομικός. Οι υπάλληλοι των ΚΕΠ ζητούν δικαίωση μέσω νομοθετικής ρύθμισης για την αναγνώριση της προϋπηρεσίας τους.

κλικ για πλήρη ανάγνωση...

Business Plan ΔΕΗ Α.Ε. 20 Νοεμβρίου 2008 - Δεύτερη ανάγνωση

Μία δεύτερη ανάγνωση του Επιχειρησιακού Σχεδίου της ΔΕΗ ΑΕ που παρουσιάστηκε από το Διευθύνοντα Σύμβουλο της κ. Αθανασόπουλο προβλέπει για το Πτολεμαϊδα V να ενταχθεί το 2014... [κλικ για αναλυτική δημοσίευση]

κλικ για πλήρη ανάγνωση...

Ο διάλογος για την Πυρηνική Ενέργεια άρχισε! Εμείς τι κάνουμε;

Στις 25 Ιανουαρίου 2008 με άρθρο μου με τίτλο "Ο πυρηνικός σταθμός μας μάρανε..." ανέφερα για δημοσίευμα που εμφάνιζε από διαρροές το Νομό Κοζάνης ως υποψήφιο για την πυρηνική ενέργεια. Ζήτησα "Οι θεσμικοί μας φορείς Νομαρχία, ΤΕΔΚ, Επιμελητήρια, Δικηγορικός Σύλλογος, Οικολογικές κινήσεις πρέπει όχι απλά να διατρανώσουμε την αντίθεσή μας αλλά να στραφούμε εναντίον, με κάθε πρόσφορο μέσο, όσων συνειδητά ή μη απαξιώνουν την περιοχή μας" για μία σειρά λόγων που εξέθεσα.
Το θέμα το έθεσα τότε και στην ΤΕΔΚ Κοζάνης.

Εκτίμησή μου είναι ότι μπορεί κάποιοι συνεχίζουν να σκέφτονται τη δημιουργία πυρηνικού σταθμού στην περιοχή μας. Η υλοποίηση της σκέψης έχει δύο στάδια:
1ο: την εδραίωση σε εθνικό επίπεδο της πυρηνικής ενέργειας και
2ο: την εγκατάσταση του στην περιοχή με το μικρότερο κόστος που είναι και η πιο ώριμη ενεργειακά, δηλαδή τη δική μας
Για το 1ο στάδιο τα πράγματα φαίνεται να βρίσκουν το βηματισμό τους. Θυμίζω σχετικά δημοσιεύματα το Μάϊο [σχετική ανάρτησή μου με τίτλο: Η πυρηνική ενέργεια στο προσκήνιο] καθώς και τα πρόσφατα δημοσιεύματα με τίτλους:
κ. Χ. Φώλιας :«Η Ενεργειακή Ασφάλεια Απαιτεί Δημόσια Συζήτηση για την Χρήση Πυρηνικής Ενέργειας για Ηλεκτροπαραγωγή» (energeia.gr 24/11/2008) και
Με... πυρηνικά απειλεί η ΔΕΗ (ΝΕΑ 21/11/2008)
Όσο για το δεύτερο στάδιο επαφίεται σε εμάς να κινηθούμε με το δέοντα τρόπο...

κλικ για πλήρη ανάγνωση...

Εκδίκαση προσφυγής στο ΣτΕ κατά της ανακήρυξη μας

Εκδικάστηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας η αίτηση αναίρεσης του κ. Μιχαηλίδη κατά της απόφασης ανακήρυξης μας από το Τριμελές Διοικητικό Πρωτοδικείο Κοζάνης. Η εισήγηση του εισηγητή ήταν αρνητική για την προσφυγή του κ. Μιχαηλίδη. Μέχρι την επόμενη Τετάρτη αναμένονται οι καταθέσεις των υπομνημάτων των δύο πλευρών ώστε το δικαστήριο να συνέλθει και να εκδοθεί η απόφαση.

κλικ για πλήρη ανάγνωση...

Τοποθέτηση στο ΔΣ της ΤΕΔΚ 6 Νοεμβρίου 2008 για το ειδικό χωροταξικό για τουρισμό

Εάν διαβάσει κάποιος το σχέδιο θα καταλάβει ότι στην ουσία τα σημαντικά σε αυτό το χωροταξικό είναι οι αναφορές για την κατηγορία Α (όπου δεν υπάρχει η Δυτική Μακεδονία) και για την κατηγορία Β. Αυτές είναι, κατά την άποψή μου, οι κατηγορίες όπου επιτρέπεται πληθώρα δράσεων και αυτές είναι και οι σημαντικότερες.
Αναλυτικά για την περίπτωση Β.2 αναφέρονται για τη Δυτική Μακεδονία μόνο οι παρακάτω περιοχές:
B2.3 Πιέρια - Βέρμιο – Καϊμακτσαλάν – Έδεσσα – Βέροια – Νάουσα
Β2.4 Καστοριά – Φλώρινα – Πρέσπες
Προβλέπεται για τις παραπάνω περιοχές της περίπτωσης Β2 μεταξύ άλλων:
«Συγκρότηση τοπικών πολυθεματικών δικτύων και βελτίωση της προσβασιμότητας μεταξύ των πόλων και των πόρων που τα συγκροτούν με περιβαλλοντικά ήπιες παρεμβάσεις στις οδικές συνδέσεις.»
Και ρωτώ: δεν έχουμε εμείς ως περιοχή επενδύσει συστηματικά ως Κοζάνη και ως Δυτική Μακεδονία σε αυτά τα δίκτυα; Δεν υπάρχει επαρκές δίκτυο με επαρκείς «πόρους» για
• τα χωριά του Βοϊου
• το Άσκιο – Δυτική Εορδαία,
• ή την παραλίμνια περιοχή που περιλαμβάνει τους αναγνωρισμένους πόλους Αιανής, Σιάτιστας, Βελβεντού, Σερβίων, Κοζάνης με πληθώρα στοιχείων για συνεισφορά;
• Δεν είναι εναλλακτική μορφή τουρισμού, με αποδεδειγμένο μοναδικό περιβαλλοντικό ενδιαφέρον η περιοχή που δραστηριοποιείται η ΔΕΗ, το ενεργειακό λεκανοπέδιο; Εγώ προσωπικά είχα την τύχη να παρουσιάσω πριν μερικά χρόνια στην Αθήνα τα θέματα περιβαλλοντικού τουρισμού σε συσχέτιση με το λιγνίτη και σας πληροφορώ ότι είχε μεγάλη επιτυχία με αρκετά σχολεία τα οποία ήρθαν οργανωμένα για επίσκεψη (εάν θέλετε απευθυνθείτε στους ξενοδόχους της Εορδαίας).
Δεν είναι το θέμα ότι κάποιος σε επίπεδο σχεδιασμού μπορεί να αγνοήσει ήδη τη σημερινή κατάσταση στην περιοχή μας. Πρόκειται για κάτι πολύ χειρότερο: ότι μπορεί να την περιορίσει σε οικονομικούς πόρους. Κάποιοι ελπίζουν ότι θα διαχειριστούν τα χρήματα από όλα τα πιθανά επιχειρησιακά σχέδια με το νομό Κοζάνης να είναι απών και την Περιφέρεια μας μερικώς συμμετέχουσα. Δηλαδή με απλά λόγια δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε. Εάν οι προτάσεις μας δεν γίνουν αποδεκτές πρέπει να αντιδράσουμε και να αντιδράσουμε με έντονο τρόπο. Δεν πρέπει να είμαστε ανεκτικοί σε φαινόμενα υποβάθμισης του μέλλοντος της περιοχής μας. Μήπως η μη ένταξη είναι σχεδιασμένη γιατί προβλέπονται πιθανά άλλες δράσεις για την περιοχή μας χωρίς να ερωτηθούμε (παραπέμπω σε δημοσιεύματα του τελευταίου έτους).

Αναφορικά με την κατηγοριοποίηση για τις ειδικές μορφές τουρισμού:

Πέραν του ότι η Κοζάνη και Πτολεμαϊδα δεν περιλαμβάνονται στα αξιόλογα αστικά κέντρα για τα δίκτυα πολιτιστικού τουρισμού δεν προσδιορίζονται με σαφήνεια περιοχές. Εκεί δηλαδή που έχουμε πλεονέκτημα ομογενοποιούμαστε με τις άλλες περιοχές.
Στο ίδιο σχέδιο κατηγορηματικά αναφέρεται ότι «Δεν προβλέπεται η ανάπτυξη νέων χιονοδρομικών κέντρων». Αυτό πρέπει να αλλάξει σε «δεν προβλέπεται ο σχεδιασμός νέων χιονοδρομικών κέντρων» διότι εδώ εμείς έχουμε ήδη μία σχεδιαζόμενη επένδυση στο Βελβεντό η οποία δεν πρέπει να χαθεί.
Εκτίμηση μου είναι ότι το προτεινόμενο σχέδιο είναι ένα ευχολόγιο. Για παράδειγμα στο ειδικό άρθρο για τις «ειδικές και τεχνικές υποδομές» προβλέπεται «Προώθηση της ένταξης του σιδηροδρόμου στη διακίνηση τουριστών – επισκεπτών». Δεν χρειάζεται να σχολιάσουμε τι συμβαίνει σήμερα στην Πτολεμαϊδα και Κοζάνη. Και για να κατανοήσετε το μέγεθος των πιθανών συνεπειών της περιοχής μας στην χώρα με την «βαριά» βιομηχανία της να είναι η τουριστική προβλέπεται η επάρκεια σε:
(Α) Μεταφορικές υποδομές (όπου μεταξύ άλλων προβλέπεται η «Προώθηση της ένταξης του σιδηροδρόμου στη διακίνηση τουριστών – επισκεπτών»! )
(Β) Σταθμοί εισόδου
(Γ) Ύδρευση
(Δ) Διαχείριση υγρών και στερεών αποβλήτων
(Ε) Ενέργεια
(ΣΤ) Τηλεπικοινωνίες
(Ζ) Υγεία

Επισημάνσεις εστιασμένες στην περιοχή μας:

• Εάν μπει το ερώτημα ποιες περιοχές θα πρέπει να χρηματοδοτηθούν κατά προτεραιότητα για να ενισχύσουμε την τουριστική μας βιομηχανία τότε η περιοχή μας θα είναι πρακτικά εκτός για τις παραπάνω υποδομές και λειτουργία δικτύων και θα οδηγηθούμε ως περιοχή σε συρρίκνωση. Δηλαδή κινδυνεύουμε να υποβαθμιστούμε ακόμη περισσότερο διότι, κατά την αθηνοκεντρική αντίληψη που διαπνέει τους συντάκτες του σχεδίου, δεν έχουμε θάλασσα.
• Οι λόγοι εξαίρεσης της περιοχής του ενεργειακού λεκανοπεδίου και των όμορων πρακτικά περιοχών προκύπτει ανάγλυφα όταν διαβάσει κανένας την αναφορά «Επίλυση συγκρούσεων με άλλες χρήσεις» και ειδικότερα το σημείο «Β. Τουρισμός – Εξόρυξη:… Η επέκταση της δραστηριότητας στις περιοχές αυτές και σε τμήματα που εντοπίζονται νέα κοιτάσματα, είναι δυνατή ύστερα από συνεκτίμηση κοινωνικών, οικονομικών και περιβαλλοντικών (εφαρμογή σύγχρονων μεθόδων εξόρυξης, επεξεργασίας, μεταφοράς, διαχείρισης αποβλήτων, περιορισμού / αντιμετώπισης των οχλήσεων και αποκατάστασης του τοπίου) παραμέτρων.» Δηλαδή θα δημιουργούνταν ένα ακόμη αγκάθι νομικό και αναπτυξιακό για την απρόσκοπτη εκμετάλλευση του λιγνίτη και τη δραστηριότητα των ΑΗΣ της περιοχής μας.
• Ρωτώ ποιο επενδυτικό τουριστικό σχέδιο με ανταγωνιστική διαδικασία χρηματοδότησης θα έχει την τύχη να προκριθεί στο Ν. Κοζάνης ; Κανένα πρακτικά αν διαβάσετε προσεκτικά το άρθρο 9 περί «ΣΥΝΘΕΤΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΕΙΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΣΤΑΘΕΡΟΥ ΠΑΡΑΘΕΡΙΣΜΟΥ» όπου μάλιστα δεν υπάρχει καμιά ρητή αναφορά για τη Δυτική Μακεδονία σε συνδυασμό και με την αναφορά για χρηματοδότηση από τον αναπτυξιακό νόμο.
• Και επειδή κάποιοι θα θεωρήσουν πιθανόν στα παραπάνω ίχνη υπερβολής θα πω πολύ απλά ότι στους καιρούς που διανύουμε οφείλουμε να είμαστε προσεκτικοί και να προβλέπουμε εγκαίρως τη διασφάλιση των δίκαιων αιτημάτων μας, ιδίως όταν πρόκειται για ειδικά χωροταξικά που είναι η βάση της ανάπτυξης της χώρας μας, και όχι να επιζητούμε κατόπιν τροποποιήσεις επί του σχεδίου στο μέλλον. Π.χ. για την κατηγορία Β2 προβλέπεται «Ενίσχυση του προσανατολισμού των συνεχιζόμενων ευρωπαϊκών προγραμμάτων για τον αγροτικό χώρο (Leader+, ΟΠΑΑΧ) προς μια ολοκληρωμένη αγροτική ανάπτυξη, πέραν της αποκλειστικής χρηματοδότησης καταλυμάτων.» Όλοι μας γνωρίζουμε τη συνεισφορά του ΟΠΑΑΧ στις δημόσιες επενδύσεις και του Leader στις ιδιωτικές. Τι θα γίνει το 2013 στον επόμενο σχεδιασμό θα παλεύουμε να βάζουμε πιθανόν προσθήκες;
Ας μην θεωρήσουμε απλοϊκά ότι λίγο πολύ προβλέπονται όλες οι περιοχές στο σχέδιο αυτό διότι είναι λάθος. Μπορεί όλες οι περιοχές να αναφέρονται γενικά ως ορεινές π.χ. και να δίνονται κάποιες κατευθύνσεις σημαντικές ή μη. Επειδή όμως προβλέπεται στο ίδιο σχέδιο «Στις περιπτώσεις περιοχών που εμπίπτουν σε περισσότερες, της μιας, κατηγορίας ακολουθούνται σωρευτικά οι σχετικές κατευθύνσεις χωρικής οργάνωσης και ανάπτυξης του τουρισμού που δίδονται ανά κατηγορία περιοχών» εμείς οφείλουμε να εντάξουμε τις περιοχές μας που έχουν τις δυνατότητες ευκρινώς με αναφορά στις παραπάνω κατηγορίες και ιδιαίτερα στην κατηγορία Β2 όπως ανέφερα παραπάνω που είναι και η πρόταση μου στο παρόν Δ.Σ..
Τα πράγματα είναι πολύ πιο σοβαρά από ότι νομίζουμε και χρειάζεται πάλη από όλους τους φορείς.

Μαυροματίδης Δημήτρης
Μέλος Δ.Σ. ΤΕΔΚ Κοζάνης

κλικ για πλήρη ανάγνωση...

Ειδικό Χωροταξικό για τον Τουρισμό: Πρόβλημα για το Ν. Κοζάνης

Η τοποθέτηση μου στην ΤΕΔΚ για το ειδικό χωροταξικό για τον τουρισμό. [κλικ για αναλυτικά]. Θεωρώ ότι είναι από τα ΣΟΒΑΡΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ που απασχολούν την περιοχή μας και υπονομευει το μέλλον της περιοχής μας. Στην εισήγηση μου αναλύω τους λόγους.

Κλικ για να κατεβάσετε το Σχέδιο Ειδικού Πλαίσιου για τον Τουρισμό (Έκδοση Σεπτέμβριος 2008).

Παραπάνω ο Χάρτης Ειδικού Πλαισίου για τον Τουρισμό (Έκδοση Σεπτέμβριος 2008)

Δίπλα έχω επεξεργαστεί τον παραπάνω χάρτη που δείχνει την περιοχή μας και το Ν. Κοζάνης σκιαγραφημένο με κόκκινο χρώμα. Φαίνεται ότι η περιοχή που περικλείεται στις περιοχές Β2 είναι με κίτρινη γραμμή (το τι σημαίνουν οι γραμμές φαίνονται στο παράρτημα του πρώτου χάρτη (αφορά όλη τη χώρα).

κλικ για πλήρη ανάγνωση...