ΤΕΕ Δυτικής Μακεδονίας: Συγκρότηση Διεπιστημονικής Ομάδας Εργασίας για την «Συστηματική καταγραφή και διάσωση της Βιομηχανικής Κληρονομιάς της Δυτικής Μακεδονίας»

Συγκρότηση Διεπιστημονικής Ομάδας Εργασίας για την
«Συστηματική καταγραφή και διάσωση της Βιομηχανικής Κληρονομιάς της Δυτικής Μακεδονίας»

κλικ για πλήρη ανάγνωση...

ΤΕΕ Δυτικής Μακεδονίας: Παρέμβαση - προτάσεις για τον σχεδιαζόμενο αγωγό φυσικού αερίου TAP


Διαδριατικός Αγωγός (Trans Adriatic Pipeline, TAP) μεταφοράς φυσικού αερίου, πρωτοβουλίες και  ενέργειες τοπικών φορέων για την αξιοποίηση προς όφελος της τοπικής κοινωνίας των συνθηκών που θα προκύψουν από την κατασκευή και λειτουργία του έργου

Το ΤΕΕ/ΤΔΜ θέλοντας να συνδράμει στην προσπάθεια των τοπικών φορέων να αξιολογήσουν τις προοπτικές αναφορικά με την αξιοποίηση των συνθηκών που θα προκύψουν από την κατασκευή και λειτουργία του Διαδριατικού Αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου σας ενημερώνει για τα παρακάτω.

κλικ για πλήρη ανάγνωση...

Τι γίνονται τα εργοστάσια όταν σιγήσουν οι μηχανές;


Μπορεί οι διακόπτες να κατέβηκαν, πρόσφατα ή πριν από πολλά χρόνια, τα φώτα να έσβησαν, οι μηχανές να σίγησαν και οι αίθουσες να άδειασαν, όμως τα βιομηχανικά συγκροτήματα, που σταμάτησαν να λειτουργούν, δεν είναι απλώς λίγα ανενεργά καπνισμένα φουγάρα, κάποιες παρατημένες μηχανές και πολλοί μισογκρεμισμένοι χώροι.

κλικ για πλήρη ανάγνωση...

ΤΕΕ Δυτικής Μακεδονίας: Πρόσκληση σε διημερίδα για τη βιομηχανική κληρονομιά 18~19.11.2011


Η βιομηχανική κληρονομιά ως σύγχρονο πολιτισμικό αγαθό και βασικό απόθεμα για την ευρύτερη ανάπτυξη είναι το ζητούμενο διημερίδας που διοργανώνεται από το ΤΕΕ, το Τμήμα Δυτικής Μακεδονίας του ΤΕΕ και την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού – Παράρτημα Θεσσαλονίκης στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΤΕΕ/ΤΔΜ στην Κοζάνη στις 18 και 19 Νοεμβρίου 2011. Κατά τη διημερίδα θα παρουσιαστούν θέματα καταγραφής, προστασίας,   ανάδειξης και διαχείρισης της βιομηχανικής κληρονομιάς και θα γίνει κατάθεση της σχετικής εμπειρίας που αφορά  σημαντικά ιστορικά βιομηχανικά κτίρια, σύνολα και τόπους της Ελλάδας καθώς και τη  βιομηχανική κληρονομιά των μεταλλείων της Σαρδηνίας.
Στη διημερίδα εντάσσονται επισκέψεις στους χώρους του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας και της ΑΕΒΑΛ καθώς και συζήτηση στρογγυλής τράπεζας με θέμα: «Η βιομηχανική κληρονομιά ως πολιτισμικό αγαθό και βασικό απόθεμα για την ευρύτερη ανάπτυξη της Δυτικής Μακεδονίας».
Ακολουθεί το πρόγραμμα της διημερίδας:

κλικ για πλήρη ανάγνωση...

Δράσεις στήριξης του ΤΕΕ/ΤΔΜ προς τους μηχανικούς για τα αυθαίρετα [Video]

Πραγματοποιήθηκε η πρώτη μέρα της ημερίδας για τα αυθαίρετα από το ΤΕΕ/ Τμήμα Δυτικής Μακεδονίας με πολύ μεγάλη συμμετοχή μηχανικών από όλη τη Δυτική Μακεδονία. Η ημερίδα λόγω της μεγάλης συμμετοχής και υποβολής ερωτημάτων συνεχίστηκε και την 11η Νοεμβρίου 2011 ώστε να απαντηθούν όλα τα ερωτήματα που τέθηκαν. Σημειώνεται ότι έχει ήδη συσταθεί Ομάδα Εργασίας από το ΤΕΕ/ τμ. Δυτικής Μακεδονίας για την υποστήριξη των μηχανικών με επιτόπια παρουσία στο ΤΕΕ/ΤΔΜ.
Παρακάτω μπορείτε να δείτε αναλυτικά το video του kozan.gr για το θέμα:

κλικ για πλήρη ανάγνωση...

Συζητήθηκε στην ΠΕΔ το θέμα για τα προβλήματα των Ειδικών Εργαστηρίων ΑμΕΑ Κοζάνης - Πτολεμαϊδας

Συζητήθηκε το θέμα στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας που συνεδρίασε στις 18.10.2011 για τα προβλήματα λειτουργίας των Ειδικών Εργαστηρίων Κοζάνης - Πτολεμαϊδας. Αποφασίστηκε η συνάντηση των τεσσάρων δημάρχων του Νομού Κοζάνης τις επόμενες ημέρες όπου και θα δουν τα προβλήματα λειτουργίας του και τους πιθανούς τρόπους διατήρησής τους. Σημειώνεται ότι το θέμα τέθηκε από μέρους μου ως προ ημερησίας διάταξης θέμα με επιστολή που συντάχθηκε και κοινοποιήθηκε λόγω του επείγοντος του θέματος αυθημερόν αμέσως μετά τη συνεδρίαση [13.10.2011] της Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας «Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης και Αποκατάστασης των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες Νομού Κοζάνης». Αναλυτικά η επιστολή όπου αποτυπώνεται η παρούσα κατάσταση και τα ερωτήματα που τίθενται δίνεται παρακάτω:

κλικ για πλήρη ανάγνωση...

Τοποθέτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης [10.10.2011] για την Έγκριση Στρατηγικού Σχεδίου Δήμου Κοζάνης 2011-2014

Συνάδελφοι, επειδή το παρόν στρατηγικό σχέδιο θα ακολουθήσει και η εξειδίκευση, με κοστολογημένα σε ανθρώπινους και οικονομικούς πόρους σχέδια δράσης, δεν θα σταθώ σε επιμέρους σημεία πλην του τελευταίου κεφαλαίου [5] που αφορά τον στρατηγικό σχεδιασμό. Εκτίμηση μου είναι ότι ως βασική κατευθυντήρια αρχή είναι η μετεξέλιξη της περιοχής και η συνεισφορά του μεγαλύτερου ενεργειακού δήμου της χώρας σε ένα πολυδύναμο επενδυτικό κέντρο με άξονα την ενέργεια και την αναγόρευση της ως ενεργειακό κέντρο σε πανευρωπαϊκό επίπεδο πράγμα που συνάδει με το Όραμα [4.1.2] όπως αποτυπώνεται στο παρόν σχέδιο.

κλικ για πλήρη ανάγνωση...

Τοποθέτηση για το έκτακτο θέμα ΔΣ Κοζάνης [10.10.2011] των διώξεων κατοίκων του Αγ. Δημητρίου από τη ΔΕΗ

Αναφορικά με το θέμα των διώξεων των κατοίκων του Αγίου Δημητρίου σχετικά με τις κινητοποιήσεις του 2007 για την Ακρινή της Αγίου Δημητρίου - Ρυακίου που έθεσε εκτός ημερησίας διάταξης στο ΔΣ Κοζάνης [10.10.2011] ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ανέργων Αγ. Δημητρίου - Ρυακίου σημείωσα τις θέσεις που διατύπωσα στο ΔΣ της ΤΕΔΚ Κοζάνης το 2007 [κλικ]. Τελικά αποφασίστηκε η έκδοση ψηφίσματος για τη στήριξη των διωκόμενων κατοίκων.

κλικ για πλήρη ανάγνωση...

ΤΕΕ - Τμ. Δυτικής Μακεδονίας: Προτάσεις προς το ΥΠΕΚΑ για το Πράσινο Ταμείο και την πρόβλεψη ύπαρξης αποκεντρωμένων δομών περιβαλλοντικού ελέγχου

Το ΤΕΕ Τμήμα Δυτικής Μακεδονίας, με ομόφωνη απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής του, προτείνει τη δημιουργία ειδικού τομέα της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος (ΕΥΕΠ) για τη Δυτική Μακεδονία με έδρα την Κοζάνη κατά αναλογία του άρθρου 22 & 2 έως 4 [παρ. [1]] του πρόσφατος ψηφισθέντος νόμου «Περιβαλλοντική αδειοδότηση έργων και δραστηριοτήτων, ρύθμιση αυθαιρέτων σε συνάρτηση με δημιουργία περιβαλλοντικού ισοζυγίου και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής» για λόγους που είναι ευρύτερα γνωστοί και έχουν να κάνουν τόσο με την ύπαρξη του ενεργειακού λεκανοπεδίου [παρ.[2]] όσο και με την ύπαρξη του 65% των επιφανειακών υδάτων της χώρας μας.

κλικ για πλήρη ανάγνωση...

Υιοθετήθηκε η πρόταση του ΤΕΕ / Τμ. Δυτικής Μακεδονίας για το δρόμο Φλώρινα - Πτολεμαΐδα

Κατόπιν διεξοδικής συζήτησης μεταξύ των παραβρισκόμενων κατατέθηκε από μέρους μου για λογαριασμό του ΤΕΕ / ΤΔΜ η παρακάτω πρόταση στην ημερίδα: Οδικός Άξονας Φλώρινα – Πτολεμαΐδα (παρούσα κατάσταση - προοπτικές) δεδομένου ότι ζητήθηκε να τοποθετηθούν οι φορείς από τον Υφυπουργό κ. Ι. Μαγκριώτη:
α. Διατήρηση του υφιστάμενου οδικού δικτύου Πτολεμαΐδας - Φλώρινας, έως τον κατασκευαζόμενο ανισόπεδο κόμβο στη περιοχή του Ξινού Νερού.

κλικ για πλήρη ανάγνωση...

Τοποθέτηση ΤΕΕ-Τμ. Δυτικής Μακεδονίας στην ημερίδα: Οδικός Άξονας Φλώρινα – Πτολεμαΐδα (παρούσα κατάσταση - προοπτικές)

Κύριε Υπουργέ, αγαπητοί προσκεκλημένοι,
Σας καλωσορίζουμε στη Δυτική Μακεδονία, στη Φλώρινα και επιγραμματικά να αναφέρω πώς φτάσαμε στη σημερινή ημερίδα που στην πραγματικότητα είναι συνάντηση εργασίας:

• Στις 24 Μαρτίου 2011 στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, μετά από πρόσκληση σας, ακούσατε τις απόψεις των βουλευτών, της αυτοδιοίκησης και του ΤΕΕ της Περιφέρειας μας αναφορικά με έργα αρμοδιότητας του Υπουργείου σας και ανταλλάχθηκαν πράγματι ουσιαστικές απόψεις. Στην ίδια διαδικασία αναφέρατε ότι το κόστος της δρόμου Φλώρινα – Πτολεμαΐδα είναι ιδιαίτερα μεγάλο και αναφέρατε για το υπέρογκο κόστος τόσο των μελετών όσο και της υλοποίησης του σχεδιαζόμενου από μέρους σας έργου (αυτό με την κατασκευή των σηράγγων μήκους 5 χλμ).

• Άμεσα προωθήσαμε το θέμα στη Μόνιμη Επιτροπή Δημοσίων Έργων του ΤΕΕ / Τμ. Δυτικής Μακεδονίας να το εξετάσει με έμφαση στις πιθανές εναλλακτικές οδεύσεις. Ταυτόχρονα επικοινώνησα μαζί σας κ. Υπουργέ όπου μου είπατε ότι είστε σύμφωνος να παραβρεθείτε στη Δυτική Μακεδονία για μια συζήτηση με τα ρεαλιστικά δεδομένα που προκύπτουν για τον ανωτέρω δρόμο δεδομένου ότι πρέπει να προχωρήσει η υλοποίηση του.
• Η Μόνιμη Επιτροπή Δημοσίων Έργων του ΤΕΕ / Τμ. Δυτικής Μακεδονίας με αξιόλογους και έμπειρους συναδέλφους προσέγγισε το θέμα σε διαδοχικές συνεδριάσεις της και, με τη σύμφωνη γνώμη της Διοικούσας Επιτροπής του τμήματος μας, ενημερώσαμε την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας η οποία εξέφρασε την επιθυμία της από κοινού συνέχισης της παραπάνω πρωτοβουλίας.
• Στις 23 Μαϊου 2011 υπήρξε συνάντηση των φορέων της αυτοδιοίκησης και υπηρεσιακών στελεχών της (χωρίς την παρουσία Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης), μετά από πρόσκληση της Περιφέρειας και του ΤΕΕ στο ΤΕΕ / Τμ. Δυτικής Μακεδονίας στην Κοζάνη όπου και συζητήθηκαν οι εκτιμήσεις του ΤΕΕ/ τμ. Δυτικής Μακεδονίας και διατυπώθηκαν απόψεις για τις πιθανές εναλλακτικές λύσεις. Όσα ειπώθηκαν κατά τη συνεδρίαση εξετάστηκαν και τον Ιούνιο 2011 από τη Διοικούσα Επιτροπή του τμήματος μας κατόπιν εισηγήσεως της ΜΕ του τμήματος μας η οποία ήρθε σε επαφή και με την ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟ ΑΕ τα οποία είχαν ανάλογη εκτίμηση. Σε συνεννόηση με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας κ. Γ. Δακή αποφασίστηκε ότι είναι απαραίτητη η παρουσία σας για την εξεύρεση της καλύτερης λύσης για το δρόμο Φλώρινα - Πτολεμαΐδα.
• Μετά από επικοινωνία μαζί σας και του αρμόδιου Αντιπεριφερειάρχη κ. Αντωνιάδη Ιωάννη ο οποίος συντόνισε τη σημερινή διαδικασία προσδιορίστηκε η σημερινή ημέρα.
Σημειώνεται ότι η εισήγηση που θα ακολουθήσει από το ΤΕΕ (τον συνάδελφο Αθ. Καραθανάση από την Μόνιμη Επιτροπή Δημοσίων Έργων) θα έχει τόσο την αναφορά στο ιστορικό με τη λήψη των πρωτοβουλιών που έχουν αναληφθεί κατά το παρελθόν αλλά κυρίως τα πραγματικά δεδομένα τα οποία σήμερα έχουμε με μια πρώτη κοστολογική προσέγγιση.
Δηλώνουμε ότι το ΤΕΕ/ΤΔΜ ήδη έχει αποφασίσει την διατύπωση προτάσεων για το ΕΣΠΑ στην περιφέρεια μας όσο και την προσέγγιση των ρεαλιστικών χρονοδιαγραμμάτων για το σύνολο του κάθετου άξονα Νίκη – Λάρισα.
Κύριε Υπουργέ, για να μην καταχραστώ το χρόνο θα σας επισημάνω τα πολύ ουσιαστικά προβλήματα που έχει ο κλάδος μας τόσο στον ιδιωτικό τομέα (ιδιαίτερα με τις οφειλές στις εργοληπτικές επιχειρήσεις) όσο και στο δημόσιο τομέα με την απαξίωση του κλάδου των μηχανικών δημοσίων λειτουργών και όχι απλά υπαλλήλων.

κλικ για πλήρη ανάγνωση...

Ημερίδα: Οδικός Άξονας Φλώρινα – Πτολεμαΐδα (παρούσα κατάσταση - προοπτικές)

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Δάκης, ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΔΜ Δημήτρης Μαυροματίδης και ο πρόεδρος της ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε. Αναστάσιος Μουρατίδης σας προσκαλούν στην ημερίδα που διοργανώνουν τη Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011 και ώρα 11:30π.μ. στη Φλώρινα, στην αίθουσα συνεδριάσεων στον ημιόροφο της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας, με θέμα
“Οδικός Άξονας Φλώρινα – Πτολεμαΐδα (παρούσα κατάσταση - προοπτικές)”
Στην εκδήλωση θα παραστεί ο καθ' υλην αρμόδιος Υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Γιάννης Μαγκριώτης

Εισηγήσεις:

• Διερεύνηση εναλλακτικών οδεύσεων τμήματος Φλώρινας - Πτολεμαΐδας του οδικου άξονα "Νίκη - Φλώρινα - Πτολεμαΐδα - Κοζάνη - Λάρισα".ΤΕΕ/Τμήμα Δυτικής Μακεδονίας

• Κάθετος άξονας 50 Εγνατίας οδού: "Νίκη - Φλώρινα - Πτολεμαΐδα - Κοζάνη - Λάρισα".ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.

Συνδιοργανωτές:

κλικ για πλήρη ανάγνωση...

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Δυτικής Μακεδονίας

Παρατίθενται τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Δυτικής Μακεδονίας όπως εξελέγησαν από τη Γενική Συνέλευση και η εκλογή προεδρείου και μελών της εκτελεστικής επιτροπής όπως αναδείχθηκαν κατά την 1η συνεδρίασή του την 22.09.2011:

κλικ για πλήρη ανάγνωση...

Τα αποτέλεσματα των εκλογών σε ΠΕΔ και ΚΕΔΕ στη Δυτική Μακεδονία


Τα αποτελέσματα των εκλογών της 19.09.2011 [με έντονη γραφή - bold είναι οι εκλεγμένοι]. Κλικ για το επίσημο πρακτικό των εκλογών της ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας.

κλικ για πλήρη ανάγνωση...

Σύντομος απολογισμός περιόδου 2006~2010 ως μέλος του Δ.Σ. της ΤΕΔΚ Κοζάνης

Για τις προσεχείς εκλογές για την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Δυτικής Μακεδονίας [19.09.2011] θεωρώ υποχρέωση μου να παραθέσω επιγραμματικά, ως αυτοδιοικητικό απολογισμό της παρουσίας μου στο 9μελές Συμβούλιο της Τοπικής Ένωσης Δήμων & Κοινοτήτων Ν. Κοζάνης (πέραν των παρεμβάσεων για το Δήμο Δημητρίου Υψηλάντη) βασικά σημεία της δραστηριότητας μου (με γραπτά που έχουν κατατεθεί):

κλικ για πλήρη ανάγνωση...

Απόφαση για εγγραφή των αποφοίτων τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στο ΤΕΕ

Το ΤΕΕ/ Τμ. Δυτικής Μακεδονίας ενημερώνει ότι η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ ενέκρινε την εγγραφή των αποφοίτων του τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στο ΤΕΕ, κατά την τακτική συνεδρίαση της 12 Ιουλίου 2011.
Υπενθυμίζεται ότι η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ σε συνεδρίαση της (1η Μαρτίου 2011) είχε αποφασίσει την καταρχήν θετική πρόθεση εγγραφής αποστέλλοντας παράλληλα σχετικά ερωτήματα προς το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σε συνέχεια, αφού δόθηκαν οι σχετικές διευκρινήσεις από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και την Επιστημονική Επιτροπή Ειδικότητας «Ηλεκτρονικών Μηχανικών» υπήρξε σχετική εισήγηση και απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής μετά από 2 συνεδριάσεις (23/6/2011 και 12/7/2011).
Σημειώνεται ότι η Επιστημονική Επιτροπή Ειδικότητας «Ηλεκτρονικών Μηχανικών» έκρινε ότι το πρόγραµµα σπουδών ανταποκρίνεται στις βασικές απαιτήσεις σπουδών Μηχανικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών προτείνοντας την εγγραφή τους στην Ειδικότητα Ηλεκτρονικών Μηχανικών του ΤΕΕ.

Για το ΤΕΕ/ Τμ. Δυτικής Μακεδονίας
Ο Πρόεδρος
Δημήτρης Μαυροματίδης

κλικ για πλήρη ανάγνωση...

Τοποθέτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης για συνολικό σχεδιασμό στις παραχωρήσεις εκτάσεων, προβλέψεις περιβαλλοντικών επεισοδίων και αρχιτεκτονικού σχεδιασμού κεντρικής πλατείας Κοζάνης

Για το θέμα των φωτοβολταϊκών πάρκων και της αναγκαιότητας συνολικού σχεδιασμού

Συνάδελφοι, παρόλο που προσωπικά πιστεύω ότι υπάρχει μια στρέβλωση στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας ιδιαίτερα με τα φωτοβολταϊκά, τα παρόντα προτεινόμενα τα ψηφίζω διότι:
·         -πρόκειται για μίσθωση
·         -πρόκειται για χέρσες εκτάσεις – όχι υψηλής παραγωγικότητας
·         -έχουν θετικές εισηγήσεις από τα Τοπικά Συμβούλια

κλικ για πλήρη ανάγνωση...

Προτάσεις του ΤΕΕ/Τμ . Δυτικής Μακεδονίας για το Τέλος ΑΠΕ, λιγνιτικών σταθμών και μεγάλων υδροηλεκτρικών έργων

Σύμφωνα με τον νόμο 3468/2006 «Παραγωγή Ηλεκτρικής Ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και Συμπαραγωγή Ηλεκτρισμού και Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης και λοιπές διατάξεις», (Φ.Ε.Κ. Α’ 129/27.06.2006), θεσπίστηκε το τέλος ΑΠΕ, δηλαδή η επιβάρυνση του σταθμού ΑΠΕ με ειδικό τέλος που αντιστοιχεί σε ποσοστό 3% επί της, προ Φ.Π.Α., τιμής πώλησης της ηλεκτρικής ενέργειας στον Διαχειριστή του Συστήματος ή του Δικτύου ή των Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών. Το ποσό αυτό διανέμεται στους ΟΤΑ της περιοχής, όπως προβλέπεται με τον ανωτέρω νόμο.
Από την καταβολή του ειδικού τέλους απαλλάσσονται οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά συστήματα, ενώ το τέλος αυτό δεν ισχύει για τα μεγάλα υδροηλεκτρικά έργα (>15MW), μια και δεν θεωρούνται έργα ΑΠΕ σύμφωνα με τον ίδιο νόμο.

κλικ για πλήρη ανάγνωση...

Τοποθέτηση μου στο Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης [29.6.2011] για τον Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας του Δήμου Κοζάνης


Επί του οργανισμού [1ο θέμα] αναφέρω ότι έγινε σημαντική δουλειά δεδομένου ότι είναι το εργαλείο για να υλοποιούνται οι πολιτικές για την ανάπτυξη του Δήμου μας. Απλά θα ήθελα να επισημάνω τα παρακάτω:
Γραφείο απασχόλησης που προτείνεται στη Δνση Διοικητικών Υπηρεσιών
Το Γραφείο Απασχόλησης είναι θέμα που έχει να κάνει με τις χρηματοδοτήσεις του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου (ΕΚΤ) και με ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις και κατά την άποψη μου πρέπει να είναι στο Γραφείο Προγραμματισμού και Ανάπτυξης.

κλικ για πλήρη ανάγνωση...

Το ΤΕΕ Τμ. Δυτικής Μακεδονίας για το Δημοτικό Πάρκο Κοζάνης


Η Διοικούσα Επιτροπή του Τ.Ε.Ε. Τμήματος Δυτικής Μακεδονίας , μετά από σχετική ερώτηση δημότη Κοζάνης για τη κατασκευή ή μη αναψυκτηρίου εντός του Δημοτικού Πάρκου Κοζάνης, ασχολήθηκε στην 17η /26-5-2011 συνεδρίασή της με το θέμα της αξιοποίησης του Δημοτικού Πάρκου καλώντας τον μελετητή του έργου κ. Γ. Σαμαρνιώτη και τη Μόνιμη Επιτροπή Χωροταξίας – Πολεοδομίας του τμήματος.

κλικ για πλήρη ανάγνωση...

Ένα πραγματικό γεγονός στην Ιαπωνία περί αξιοπρέπειας...

Η παρακάτω επιστολή γράφτηκε από τον Βιετναμέζο μετανάστη Ha Minh Thanh, ο οποίος εργάζεται ως αστυνόμος στη Φουκουσίμα, και εστάλη σε έναν φίλο του στην πατρίδα του.
Δημοσιεύθηκε στο New America Media στις 19 Μαρτίου. Αποτελεί μαρτυρία για την δύναμη του πνεύματος των Ιαπώνων αλλά και ένα ενδιαφέρον "στιγμιότυπο" ζωής κοντά στο κέντρο της Ιαπωνικής κρίσης, το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα.

Η επιστολή μεταφράστηκε στα αγγλικά από τον αρχισυντάκτη του New America Media, Andrew Lam, συγγραφέα μεταξύ άλλων του East Eats West: Writing in Two Hemispheres.

Αδελφέ μου,

Πώς είσαι εσύ και η οικογένειά σου; Τις τελευταίες μέρες εδώ όλα είναι ένα χάος. Όταν κλείνω τα μάτια μου, βλέπω νεκρά σώματα. Όταν τα ανοίγω, βλέπω πάλι νεκρά σώματα. Πρέπει όλοι μας να δουλεύουμε 20 ώρες την ημέρα. Θα ήθελα η κάθε μέρα να είχε 48 ώρες, για να συνεχίζουμε να βοηθάμε και να σώζουμε τον κόσμο.

Είμαστε χωρίς νερό και ηλεκτρικό, και τα αποθέματα φαγητού έχουν σχεδόν εξαντληθεί. Και με το που καταφέρνουμε να μετακινήσουμε τους πρόσφυγες από το ένα σημείο στο άλλο, έρχονται καινούργιες διαταγές να τους πάμε ακόμα παραπέρα.

Αυτή τη στιγμή βρίσκομαι στη Φουκουσίμα, περίπου 25 χλμ μακριά από το πυρηνικό εργοστάσιο. Έχω τόσα πολλά να σου πω, που αν τα έγραφα είμαι σίγουρος ότι θα έβγαινε ολόκληρο μυθιστόρημα για τις ανθρώπινες σχέσεις και συμπεριφορές σε στιγμές κρίσης.

Ο κόσμος έχει παραμείνει ήρεμος. Η αίσθηση αξιοπρέπειας και σωστής συμπεριφοράς που έχουν είναι πολύ καλή, γι' αυτό και τα πράγματα δεν είναι τόσο άσχημα όσο θα μπορούσαν να είναι. Αλλά σε μια εβδομάδα από τώρα, δεν μπορώ να εγγυηθώ ότι θα είμαστε ακόμη σε θέση να πρσφέρουμε προστασία και τάξη. Άνθρωποι είναι κι αυτοί. Κι όταν η πείνα και η δίψα ξεπεράσουν την αξιοπρέπεια, τότε θα κάνουν, δεν ξέρω, αυτό που θα πρέπει να κάνουν.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να στείλει προμήθειες μέσω αέρος, τροφή και φάρμακα, αλλά είναι σαν να ρίχνεις μια χούφτα αλάτι στον ωκεανό.

Αδελφέ μου, μου έτυχε και κάτι πραγματικά συγκινητικό, με ένα μικρό Ιαπωνεζάκι, που έδωσε σε μένα τον ενήλικα μάθημα ζωής για το πως να συμπεριφέρομαι σαν άνθρωπος.

Χθές το βράδυ, με έστειλαν σε ένα σχολείο να βοηθήσω μια φιλανθρωπική οργάνωση να μοιράσει φαγητό στους πρόσφυγες. Η ουρά ήταν στριφογυριστή και τεράστια.

Κάποια στιγμή εντόπισα ένα μικρό αγόρι, περίπου 9 ετών. Φορούσε ένα T-shirt και ένα σορτσάκι. Το κρύο όλο και μεγάλωνε, και το αγοράκι ήταν ακριβώς στο τέλος της ουράς. Σκέφτηκα ότι μέχρι να έρθει η σειρά του, δεν θα έχει μείνει καθόλου φαγητό.

Πήγα κοντά του και του μίλησα. Μου είπε ότι ήταν στο σχολείο όταν έγινε ο σεισμός. Ο πατέρας του δούλευε εκεί κοντά και οδηγούσε προς το σχολείο. Ο μικρός είχε ήδη φτάσει στον μπαλκόνι του τρίτου ορόφου του σχολείου, όταν είδε το τσουνάμι να παρασύρει το αυτοκίνητο του πατέρα του. Τον ρώτησα για την μητέρα του.

Είπε ότι το σπίτι τους βρισκόταν ακριβώς δίπλα στην παραλία και ότι η μητέρα και η μικρή του αδερφή το πιθανότερο είναι να μην επέζησαν. Γύρισε το κεφάλι του αλλού και σκούπισε τα δάκρυά του όταν τον ρώτησα για τους συγγενείς του.

Ο μικρούλης έτρεμε από το κρύο και έτσι έβγαλα και του έδωσα το μπουφάν της αστυνομίας που φορούσα. Τότε ήταν που έπεσε η σακούλα με το συσσίτιό μου. Το σήκωσα και του το έδωσα. "Όταν έρθει η σειρά σου, μπορεί να έχει τελειώσει το φαγητό. Πάρε τη μερίδα μου. Εγώ έχω ήδη φάει. Πάρε την να την φας εσύ.

"Το αγόρι πήρε το σακουλάκι και υποκλίθηκε. Νόμιζα ότι θα έτρωγε αμέσως, αλλά δεν το έκανε. Πήρε τη σακούλα με το φαγητό και πήγε και την εναπόθεσε στην αρχή της γραμμής, εκεί που ήταν συγκεντρωμένο όλο το φαγητό για διανομή.

Σοκαρίστηκα. Τον ρώτησα γιατί δεν έφαγε και έβαλε τη σακούλα μαζί με τα άλλα φαγητά.

Και μου λέει: "Γιατί βλέπω πολλούς άλλους πολύ πιο πεινασμένους από μένα. Αν τη βάλω εκεί τότε θα μοιραστεί ισότιμα."

Όταν το άκουσα αυτό πήγα και στάθηκα παραπέρα, γιατί δεν ήθελα να με δει ο κόσμος να κλαίω. Η κοινωνία που μπορεί να εμφυσήσει σε ένα εννιάχρονο παιδί την έννοια της θυσίας για το ευρύτερο καλό, πρέπει να είναι μια σπουδαία κοινωνία, σπουδαίος λαός.

Σου έγραψα δύο γραμμές για να στείλω τις ευχές μου σε σένα και την οικογένειά σου. Πρέπει να επιστρέψω στη βάρδια μου.

Ha Minh Thanh

(το πρωτότυπο:http://newamericamedia.org/2011/03/letter-from-fukushima-a-vietnamese-japanese-police-officers-account.php)

κλικ για πλήρη ανάγνωση...

ΤΕΕ Δυτικής Μακεδονίας: Θέσεις για τα προβλήματα τροφοδοσίας του ΑΗΣ Μελίτης και τη λειτουργία των λιγνιτωρυχείων Φλώρινας

Εισαγωγή

Ο ΑΗΣ Μελίτης, η πιο σύγχρονη λιγνιτική μονάδα της χώρας, αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα τροφοδοσίας με λιγνίτη και είτε λειτουργεί με μειωμένο φορτίο είτε παραμένει περιστασιακά εκτός λειτουργίας. Η κατάσταση αυτή δημιουργεί μεγάλη ανησυχία, καθόσον είναι γνωστό ότι στη λεκάνη Φλώρινας υπάρχει ποσότητα λιγνίτη ικανή να τροφοδοτήσει δυο λιγνιτικές μονάδες στον ΑΗΣ Μελίτης και όχι μόνο μια.
Σημερινή κατάσταση - προοπτικές

κλικ για πλήρη ανάγνωση...

TEE Δυτικής Μακεδονίας: Για την αναστολή χρηματοδοτήσεων του Τοπικού Πόρου Ανάπτυξης

Πριν μερικές μέρες βγήκε στο φως της δημοσιότητας η είδηση ότι αναστέλλεται η διάθεση του Τοπικού Πόρου Ανάπτυξης. Όπως όλοι γνωρίζουμε, ο Τοπικός Πόρος Ανάπτυξης αποτελεί μια επιδότηση που παρέχεται από την ΔΕΗ στους νομούς Φλώρινας, Κοζάνης και Αρκαδίας για τη χρηματοδότηση συγκεκριμένων έργων υποδομής ανάπτυξης και προστασίας περιβάλλοντος, με ποσοστό συνολικά 0,4% του Ετήσιου Κύκλου Εργασιών της ΔΕΗ.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Ιωάννης Μανιάτης ενημέρωσε με έγγραφο τη Βουλή ότι «αναστέλλεται οποιαδήποτε διάθεση των προαναφερόμενων επιδοτήσεων», έως ότου ανασυγκροτηθεί το ΔΣ της ΚΕΔΚΕ, το οποίο πρέπει να αλλάξει με βάση τον Καλλικράτη, προκειμένου για τα κριτήρια και τον τρόπο διάθεσης των ποσών να ζητηθεί η γνώμη των εκλεγμένων τοπικών και Περιφερειακών Αυτοδιοικήσεων.
Σχετικά με το παραπάνω, έχουμε ως ΤΕΕ/Τμήμα Δυτικής Μακεδονίας, να αναφέρουμε τα εξής:
- Η δραστηριότητα της ΔΕΗ, ήταν, είναι και θα παραμείνει και στο μέλλον ανεξάρτητα από τη νέα διοικητική διαίρεση, καθώς και οι ανάγκες για την υλοποίηση έργων περιβαλλοντικής αποκατάστασης.
- Μέχρι σήμερα εγκρίθηκαν για χρηματοδότηση από τον Τοπικό Πόρο Ανάπτυξης διάφορα έργα, τα οποία ήδη υλοποιήθηκαν ή είναι στη φάση υλοποίησης. Για την ένταξή τους στο αναπτυξιακό αυτό πρόγραμμα ακολουθήθηκαν όλες οι προβλεπόμενες νόμιμες διαδικασίες.
- Η αναστολή όλων των πληρωμών για τα έργα αυτά, θα επιφέρει σοβαρά προβλήματα στην τοπική οικονομία, η οποία έτσι και αλλιώς μαστίζεται αφενός από την οικονομική κρίση που περνάει όλη η χώρα, και αφετέρου από τη συνεχή συρρίκνωση των δραστηριοτήτων της ΔΕΗ, μια και όπως είναι γνωστό, η οικονομία της περιοχής είναι άμεσα συνδεδεμένη και εξαρτημένη από τις δραστηριότητες της.

Στα πλαίσια λοιπόν αυτά, θεωρούμε πλήρως αναιτιολόγητη την αναστολή χρηματοδότησης των έργων που ήδη εγκρίθηκαν και πολλά από αυτά ήδη υλοποιούνται. Άλλωστε, η νέα διοικητική διαίρεση διόλου δεν διαφοροποίησε τις επιπτώσεις των δραστηριοτήτων της ΔΕΗ στην περιοχή και την αναγκαιότητα υλοποίησης έργων περιβαλλοντικής αποκατάστασης, ενώ θεωρούμε δεδομένη τη συνέχεια στη διοίκηση των νέων δομών.
Σημειώνουμε ότι ο σκοπός διάθεσης του ΤΠΑ, ενόψει και του νέου πενταετούς του προγράμματος, σίγουρα είναι θέμα το οποίο πρέπει να απασχολήσει τόσο τους τοπικούς φορείς όσο και τους πολίτες ως προς τη στόχευση και τις αναμενόμενες θέσεις εργασίας που πρέπει να δημιουργηθούν, ιδιαίτερα σήμερα, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να ανασταλεί και να συμβάλει στην περαιτέρω οικονομική ασφυξία της περιοχής μας.


Για τη Δ.Ε. του Τ.Ε.Ε./Τ.Δ.Μ.
Ο Πρόεδρος

Δημήτρης Μαυροματίδης

Σημειώνεται το παρόν είναι ομόφωνη απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ/ Τμ. Δυτικής Μακεδονίας της 19.04.2011 και έχει αποσταλεί στους αρμόδιους φορείς.

κλικ για πλήρη ανάγνωση...

TEE Δυτικής Μακεδονίας: Παρέμβαση για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και τους νέους ΑΗΣ


Το ΤΕΕ/Τμήμα Δυτικής Μακεδονίας για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και την καθυστέρηση υλοποίησης των νέων ΑΗΣ.
Στηρίζει το δημόσιο χαρακτήρα της ΔΕΗ Α.Ε. και την προοπτική της στη Δυτική Μακεδονία

κλικ για πλήρη ανάγνωση...

Τοποθέτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης [30.3.2011] για το Τεχνικό Πρόγραμμα


Η παρακάτω τοποθέτηση μου κατατέθηκε στα πρακτικά του Δημοτικού Συμβουλίου Κοζάνης 30.3.2011 για το Τεχνικό Πρόγραμμα και τον Προϋπολογισμό:
Ερώτηση 1η: Ποιο μέρος του Τεχνικού Προγράμματος ενσωματώνεται στον Προϋπολογισμό υπό την έννοια των διασφαλισμένων πόρων; Προφανώς αυτά που έχουν διασφαλισμένη χρηματοδότηση και είναι 1η προτεραιότητα.
Ερώτηση 2η: Γιατί 546.000 διασφαλισμένων πόρων π.χ. στη Δημοτική Ενότητα Δημ. Υψηλάντη π.χ. τα έχετε ως 2η προτεραιότητα; Έχει προηγηθεί διαβούλευση;

κλικ για πλήρη ανάγνωση...

Τοποθέτηση στην Ημερίδα του σωματείου εργαζομένων ΔΕΗ "Η Ένωση" στην Κοζάνη [19.3.2011]

Η τοποθέτηση μου στην ημερίδα του σωματείου εργαζομένων ΔΕΗ "Η Ένωση" [20.3.2011] όπου γίνεται αναφορά μεταξύ άλλων:
για τις "Θέσεις του ΤΕΕ/Τμήμα Δυτ. Μακεδονίας για τα σενάρια απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και την επίπτωση αυτών στη Δυτ. Μακεδονία", τεκμηρίωση που το ΤΕΕ/ΤΔΜ έχει δώσει στην τοπική κοινωνία αλλά δεν αξιοποιήθηκε,
για την ανάγκη να υπάρξει μια "δεξαμενή σκέψης" (think tank) για θέματα ενέργειας, δράσεων της περιοχής, ανάπτυξης, κλπ [ακολουθεί video]

κλικ για πλήρη ανάγνωση...

ΤΕΕ: Απόφαση για καταρχήν εγγραφή αποφοίτων τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας

H Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ κατά την τακτική συνεδρίαση της Τρίτης 1 Μαρτίου 2011, αναφορικά με το θέμα της εγγραφής των αποφοίτων του τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, αποφάσισε την καταρχήν εγγραφή των αποφοίτων του εν λόγω τμήματος στο ΤΕΕ, εφόσον πρώτα απαντηθούν σχετικά ερωτήματα από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας αναφορικά με το πρόγραμμα σπουδών και τα μέλη ΔΕΠ του τμήματος.
Η παραπάνω διαδικασία επιλέχθηκε για την αποφυγή πρόσθετων καθυστερήσεων στην εγγραφή των αποφοίτων του εν λόγω τμήματος στο ΤΕΕ, όπως ειπώθηκε και κατά την τελευταία συνάντηση στην Αθήνα των Προέδρων των Διοικουσών Επιτροπών του ΤΕΕ κ. Χ. Σπίρτζη, του ΤΕΕ/Τμ. Δυτ. Μακεδονίας κ. Δ. Μαυροματίδη και του Πανεπιστημίου Δυτ. Μακεδονίας κ. Ι. Μανωλόπουλου.

κλικ για πλήρη ανάγνωση...

Δηλώσεις για το κείμενο του ΤΕΕ/ΤΔΜ για την πιθανή εξομείωση φόρου πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης

Από το www.eordaia.org

Ρεπορτάζ, Πτολεμαϊδα 26 Φεβουραρίου 2011, για το κείμενο "Θέσεις του ΤΕΕ/Τμήμα Δυτ. Μακεδονίας σχετικά με την εξομοίωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης με εκείνου του πετρελαίου κίνησης και τις αναμενόμενες επιπτώσεις στη Δυτ. Μακεδονία"

κλικ για πλήρη ανάγνωση...

TEE Δυτικής Μακεδονίας: Θέσεις σχετικά με την εξομοίωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης με εκείνου του πετρελαίου κίνησης

Θέσεις του ΤΕΕ/Τμήμα Δυτ. Μακεδονίας σχετικά με την εξομοίωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης με εκείνου του πετρελαίου κίνησης και τις αναμενόμενες επιπτώσεις στη Δυτ. Μακεδονία


Η Δυτική Μακεδονία είναι η ψυχρότερη περιοχή της Ελλάδας και για το λόγο αυτό υπάρχει ανάγκη θέρμανσης των κατοικιών για 7 – 8 μήνες το έτος, κάτι που δεν ισχύει για καμιά άλλη περιοχή της Ελλάδας. Η περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας αποτελεί την μοναδική γεωγραφική ενότητα της χώρας που εντάχθηκε στο σύνολό της στην δυσμενέστερη κλιματική ζώνη Δ, με βάση τον νέο Κανονισμό Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων (ΚΕΝΑΚ).

κλικ για πλήρη ανάγνωση...

Τοποθέτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης για το θέμα του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας [16.2.2011] - Περιφερειακό Συμβούλιο [21.02.2011]

Δεν κατανοούμε ως ΤΕΕ τμ. Δυτικής Μακεδονίας πραγματικά σε τι εξυπηρετούν οι δηλώσεις εκπροσώπων των φορέων περί συγχωνεύσεων. Είναι εκτός τοπικής πραγματικότητας. Παρακαλούμε να δουν ότι με τις δηλώσεις τους συνεισφέρουν στην αναπτυξιακή ασφυξία της περιοχής.
Ο ρόλος του ΤΕΕ.
Εχθές υπήρχε θέμα στην ΔΕ του ΤΕΕ στην Αθήνα για τα επαγγελματικά δικαιώματα αλλά έγινε κατάληψη και ακυρώθηκε η διαδικασία.
Εμείς απαντήσαμε στη στήριξη που ζητήθηκε. Ρωτώ ευθέως τους φοιτητές: έχετε κανένα πρόβλημα με το ΤΕΕ/ΤΔΜ; Όσες φορές μας ζητήσατε ως Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ ήμασταν παρόντες. Στις Διοικούσες Επιτροπές μας, διάρκειας αρκετών ωρών για το Πανεπιστήμιο, δεν σας δώσαμε το λόγο; Δεν μας θέσατε το θέμα των επαγγελματικών δικαιωμάτων; Δεν κατέβηκα στην Αθήνα, ως Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής, σε συνάντηση με τον κ. Μανωλόπουλο και τον Πρόεδρο του ΤΕΕ για τα επαγγελματικά δικαιώματα;
Προς το δημοτικό συμβούλιο:
Θα επαναλάβω την θέση του ΤΕΕ/ΤΔΜ που εκτιμώ ότι είναι θέμα περιφερειακού σχεδιασμού και έχει ειπωθεί από μέρους μας και στον κ. Χρυσοχοϊδη, Υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, [15.1.2011 στην Κοζάνη]:
"Η ύπαρξη Πανεπιστημίου και ΤΕΙ, με το σύνολο των απαραίτητων εκπαιδευτικών βαθμίδων επιστημονικού και τεχνικού προσωπικού, που θα συμβάλλει με ουσιαστικό ρόλο στην περιφερειακή ανάπτυξη, ιδιαίτερα σε θέματα έρευνας και τεχνολογίας, είναι η ελάχιστη υποχρέωση της Πολιτείας για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Μιας Περιφέρειας που παρουσιάζει διαπιστωμένη αναπτυξιακή υστέρηση, γεγονός που αποδεικνύεται εξάλλου και από τους μακροχρόνιους δείκτες αυξημένης ανεργίας."
Είναι λάθος να αξιολογείται το Πανεπιστήμιο μόνο με αμιγώς εσωτερικά εκπαιδευτικά κριτήρια. Πρέπει να αξιολογηθεί με κριτήρια κοινωνίας και ανάπτυξης της.
Σημειακά για να είναι σε γνώση του Δημοτικού Συμβουλίου, από το κείμενο της ΑΝΚΟ που κατέθεσε και ο Δήμαρχος στα πρακτικά:
1. Υπάρχουν επιμέρους σημεία στα οποία έχει σταματήσει η διαδικασία την υλοποίησης της πανεπιστημιούπολης και τα οποία πρέπει άμεσα να δρομολογηθούν. Έχουμε ήδη τις παρακάτω εκκρεμότητες που πρέπει να διευθετηθούν:
• Έγκρισης Τοπικού Ρυμοτομικού
• Έγκρισης του τελικού κτιριολογικού προγράμματος Α’ φάσης κτιριακών εγκαταστάσεων (πολυδύναμο κτίριο)
• Έκδοσης απόφασης από το Υπουργικό Συμβούλιο για την παραχώρηση της έκτασης
• Επαγγελματικά δικαιώματα τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών
2. Έχουμε πια θέματα που σχετίζονται και με τα υφιστάμενα χρηματοδοτικά πλαίσια. 45 εκ ευρώ έχουν προβλεφθεί για την τριτοβάθμια εκπαίδευση από το ΠΕΠ της Δυτικής Μακεδονίας αλλά όλοι γνωρίζουμε ότι χρειάζεται επιτάχυνση διαδικασιών για να μην χαθεί χρόνος. Διότι τέτοιος πόρος δεν πρέπει να χαθεί.
3. Από όλα τα παραπάνω προκύπτει ότι είναι αναγκαία διαδικασία το Πανεπιστήμιο αλλά και οι τοπικοί φορείς να ξεκινήσουν μια διαδικασία [ημερίδα ή συνέδριο που να καταλήξει σε αποφάσεις "ποιος κάνει τι και πότε"] για τον στρατηγικό σχεδιασμό του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Και αυτό πρέπει να γίνει απαραίτητα με την παρουσία του Υπουργείου Παιδείας και όλων των εμπλεκόμενων θεσμικών φορέων. Πιστεύω ότι είναι αναγκαίο για να υπάρξει στόχευση, συντονισμός για την υλοποίηση του Πανεπιστημίου στη Δυτική Μακεδονία. Και πρέπει να γίνει άμεσα εντός του Μαρτίου. Το ΤΕΕ/ΤΔΜ θα συμμετέχει σε τέτοια πρωτοβουλία και απευθύνομαι στον Εκπρόσωπο της Διοικούσας Επιτροπής του Πανεπιστημίου.
Θα καταθέσω στα πρακτικά του Δημοτικού Συμβουλίου, ώστε να δοθούν στους δημοτικούς συμβούλους, τα κείμενα του ΤΕΕ/ΤΔΜ για να μην καταχραστώ τον χρόνο σας.

Δημήτρης Μαυροματίδης
Πρόεδρος ΔΕ ΤΕΕ/ΤΔΜ

ΤΑ ΣΗΜΕΙΑ 2 ΚΑΙ 3 ΤΕΘΗΚΑΝ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ 21.02.2011

κλικ για πλήρη ανάγνωση...

Ας θυμηθούμε τις πρόσφατες δηλώσεις του Πρωθυπουργού για το Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ

Ας θυμηθούμε τις πρόσφατες δηλώσεις του πρωθυπουργού στην Κοζάνη για την τριτοβάθμια εκπαίδευση και την έρευνα. Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός κατά την επίσκεψη του στην Κοζάνη στις 20.1.2011 ανακοίνωσε, περαν της δημιουργίας του φωτοβολταϊκού πάρκου: "Δεν νοείται ένα ΤΕΙ ή ένα Πανεπιστήμιο να μην είναι σύμβουλος, να μην ερευνά, να μην βοηθά στην καινοτομία, την τοπική επιχείρηση, έναν τοπικό φορέα ή την Αυτοδιοίκηση – και αυτό το λέω γενικά. Δυστυχώς, σήμερα, όπως λειτουργεί το εκπαιδευτικό μας σύστημα, ορθώνονται τείχη μεταξύ των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και της κοινωνίας.
Ποια είναι η ουσιαστική σχέση, παραδείγματος χάρη – η ουσιαστική σχέση, όχι η γεωγραφική – ΤΕΙ και ΑΕΙ Κοζάνης, με την παραγωγή και τη ΔΕΗ της περιοχής; Μάλιστα, υπάρχουν ΤΕΙ και ΑΕΙ, που έχουν και ανάλογες σπουδές, αλλά και προγράμματα γύρω από την ενέργεια και τη βιομηχανική παραγωγή.
Άρα, λοιπόν, με αυτές τις επενδύσεις που θα έρθουν, που προβλέπουμε για την περιοχή, το ΤΕΙ και το Πανεπιστήμιο της Κοζάνης θα πρέπει να μετατραπούν σε κέντρα αριστείας και διεθνοποιημένης εκπαίδευσης, για Έλληνες και μη. Δηλαδή, αντί να εξάγουμε φοιτητές, να εξάγουμε γνώση, που σημαίνει να έρχονται και ξένοι φοιτητές στη χώρα μας, ναι, γιατί θα είμαστε πρωτοπόροι, μέσα από τα πανεπιστήμια μας και τα ΤΕΙ."

Είναι προφανές ότι οποιαδήποτε κουβέντα από κυβερνητικά χείλη για συρρίκνωση του Πανεπιστημίου στη Δυτική Μακεδονία αμφισβητούν τις ίδιες τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού...

κλικ για πλήρη ανάγνωση...

Νέος κανονισμός και επαγγελματικά δικαιώματα σχολών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, στη συνάντηση των προέδρων στην Αθήνα


Από το kozani.tv






κλικ για πλήρη ανάγνωση...

Πανεπιστήμιο Δυτ. Μακεδονίας: Ανακοίνωση για την ανάπτυξη του και συνεργασία με τους φορείς της περιφέρειας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΔΥΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Σε συνέχεια της ενημερωτικής συνάντησης του Προέδρου της Διοικούσας Επιτροπής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας καθ. Γιάννη Μανωλόπουλου με τη Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ Δυτικής Μακεδονίας στις 18/1/2011, όπου και διαπιστώθηκε η πρόθεση στήριξης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας από το ΤΕΕ, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 2/2/2011 συνάντηση μελών της Διοικούσας Επιτροπής του Πανεπιστημίου με τον Πρόεδρο του ΤΕΕ/ΔΜ κ. Δημήτρη Μαυροματίδη, και ακολούθησε από κοινού σύσκεψη στο γραφείο του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας κ. Γιώργου Δακή.

Σημειώνεται ότι η θεματολογία των συναντήσεων προέκυψε μετά και από την 2/2/2011 συνάντηση της Διοικούσας Επιτροπής του Πανεπιστημίου με αντιπροσωπεία καθηγητών του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών.

Βασικές συνιστώσες των συζητήσεων αυτών ήταν:
• ο συντονισμός για την ταχεία επίλυση του θέματος των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων του Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών,
• ο σχεδιασμός και η υλοποίηση του κτιριολογικού προγράμματος της Πανεπιστημιούπολης στην Κοζάνη και η συνδρομή της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας σε επίπεδο υπηρεσιών,
• η αντιμετώπιση των στεγαστικών προβλημάτων του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών στη Φλώρινα (κτίριο Αγίας Όλγας),
• η συνεισφορά του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στην ανάπτυξη της περιφέρειάς μας και ειδικότερα η ενεργός συμμετοχή του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών στις μελλοντικές δράσεις στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας σχετικά με τα ενεργειακά θέματα και τη μεταλιγνιτική περίοδο.

Στις 3/2/2011 ο Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Πανεπιστημίου καθ. Γιάννης Μανωλόπουλος συνάντησε στην Αθήνα τον κ. Χρήστο Σπίρτζη, Πρόεδρο του ΤΕΕ, παρουσία του κ. Δημήτρη Μαυροματίδη. Στο Πρόεδρο του ΤΕΕ επιδόθηκε υπόμνημα σχετικά με τα θέμα των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων του Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών. Το συμπέρασμα της συζήτησης ήταν ότι το εν λόγω θέμα θα τεθεί στην προσεχή συνεδρίαση της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ και θα διευθετηθεί σύμφωνα με τα αυτονόητα.

Η Διοικούσα Επιτροπή του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας θα συνεχίσει τις προσπάθειες τις για την ανάπτυξη του Πανεπιστημίου και την ενεργότερη συμμετοχή του στα αναπτυξιακά δρώμενα της περιφέρειάς μας.

κλικ για πλήρη ανάγνωση...

Συνέντευξη στο West Channel στις 31.1.2011

Συνέντευξη μου στο Δελτίο Ειδήσεων του West της 31ης Ιανουαρίου 2011 όπου τέθηκαν θέματα που αφορούν τα επαγγελματικά των μηχανικών και τις ελάχιστες αμοιβές, ενεργειακά θέματα (αναφορικά με τα σενάρια της απελευθέρωσης της ενέργειας και τις επιπτώσεις τους στην περιοχή) και θέματα των μετεγκαταστάσεων στη Δυτική Μακεδονία. Το απόσπασμα παρατίθεται παρακάτω:

Untitled from mavromatidis on Vimeo.

κλικ για πλήρη ανάγνωση...

Τοποθέτηση στην επίσκεψη Υπουργού Περ. Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Χρυσοχοϊδη στην Κοζάνη [15.1.2011]

Η τοποθέτηση μου ως Προέδρου ΤΕΕ/ΤΔΜ στην επίσκεψη του Υπουργού Περιφερειακής Ανάπτυξης κ. Χρυσοχοϊδη για θέματα ανάπτυξης της Δυτικής Μακεδονίας με εκπόνηση ολοκληρωμένου επιχειρησιακού σχεδίου (master plan) για την ενεργειακή λεκάνη, την ισχυροποίηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και την ανάπτυξη του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, την επίδοση των θέσεων του ΤΕΕ για την ηλεκτρική ενέργεια, θέματα μηχανικών και άλλα:


Ρεπορτάζ από την επίσκεψη μπορειτε να δείτε κάνοντας κλικ εδώ...

κλικ για πλήρη ανάγνωση...

Τοποθέτηση στο Forum Πολιτών "Τo Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στην πόλη σας"

Τοποθέτηση μου στο Forum Πολιτών "Τo Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στην πόλη σας" με θέμα:
"Ενέργεια & Περιβάλλον : Νομοθετικές και πολιτικές προτεραιότητες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου" που έλαβε χώρα στην Κοζάνη [Κοβεντάρειο, 21 Ιανουαρίου 2011].
Η τοποθέτηση μου είχε θέμα: "Οι αναδυόμενες περιβαλλοντικές και ενεργειακές προκλήσεις σε εθνικό επίπεδο και οι δυνητικές επιπτώσεις τους στη Δυτική Μακεδονία"

Στις 9 Μαΐου 1950, ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ρομπέρ Σουμάν, προτείνει να τεθούν κάτω από κοινό έλεγχο και διοίκηση οι βιομηχανίες άνθρακα και χάλυβα της Γερμανίας και της Γαλλίας. Η πρόταση αυτή έμεινε στην ιστορία ως «Διακήρυξη Σουμάν» και η 9η Μαΐου εορτάζεται ως «Ημέρα της Ευρώπης», επειδή ακριβώς αποτέλεσε το πρώτο βήμα για τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Προφανώς και δεν αναφέρεται το παραπάνω ως μάθημα Ευρωπαϊκής Ιστορίας, αλλά για να τονιστεί η διαχρονική σημασία της Ενέργειας αναφορικά με τη συνοχή, την ανταγωνιστικότητα αλλά και την ίδια την προοπτική της ενωμένης Ευρώπης.
Σήμερα, 60 χρόνια μετά τη «γέννηση» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ενέργεια βρίσκεται και πάλι στην κορυφή της ατζέντας των ευρωπαϊκών θεμάτων δεδομένου ότι σχετίζεται με δύο βασικές και κυρίαρχες πολιτικές:
1. Τον έλεγχο και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής
2. Τη διαχείριση της επικίνδυνα υψηλής ενεργειακής εξάρτησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Εν όψει των δύο αυτών προκλήσεων, με χρονικό ορίζοντα το 2020, τα Κράτη-Μέλη αυτοδεσμεύτηκαν με τον περίφημο πλέον στόχο «20-20-20». Μείωση των αερίων θερμοκηπίου κατά 20%, αύξηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στο 20% του ενεργειακού μίγματος (με 10% της ενέργειας για μεταφορές να προέρχεται από βιοκαύσιμα) και τέλος, αύξηση της εξοικονόμησης ενέργειας κατά 20%. Η κοινοτική αυτή δέσμευση έχει πολλαπλούς στόχους. Πέραν της συνεισφοράς της στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, οδηγεί αναπόφευκτα στην ανάπτυξη νέων πρωτοποριακών και καινοτόμων αγορών, τη δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας ενώ ταυτόχρονα αμβλύνει σημαντικά την ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης.
Προκειμένου η Ελληνική Κυβέρνηση να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις αυτές, παράλληλα με την προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) αλλά και δράσεων που σχετίζονται με την εξοικονόμηση ενέργειας, σχεδιάζει την υποκατάσταση του εγχώριου λιγνίτη με εισαγόμενο Φυσικό Αέριο. Στο Ν. Κοζάνης συγκεκριμένα, προβλέπεται μέχρι το 2025 η σταδιακή απόσυρση λιγνιτικών μονάδων συνολικής ισχύος 3.733MW (το 84% της σημερινής εγκατεστημένης ισχύος). Βεβαίως, οι χθεσινές εξαγγελίες και δεσμεύσεις της υπουργού ΠΕΚΑ για μερική υποκατάσταση της αποσυρόμενης ισχύος με τις νέες λιγνιτικές μονάδες αναμένονται να επιβεβαιωθούν στην πράξη.
Εδώ και 60 χρόνια, η λιγνιτική βιομηχανία διαμόρφωσε καταλυτικά τον οικονομικό και κοινωνικό ιστό της ευρύτερης περιοχής:
Σε σημαντικό ποσοστό, ο παραγόμενος οικονομικός πλούτος της Δυτικής Μακεδονίας διαμορφώνεται από τις έμμεσες, άμεσες και δευτερογενείς δαπάνες της λιγνιτικής βιομηχανίας
Περισσότεροι από 9000 χιλιάδες εργαζόμενοι απασχολούνται μόνιμα, εποχιακά ή δορυφορικά στο συνολικό επιχειρησιακό κύκλο εξόρυξης, μεταφοράς και καύσης του λιγνίτη
Η χρόνια εξειδίκευση στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη, η έλλειψη εναλλακτικής και συνεκτικής κεντρικής πολιτικής αλλά και το σημαντικό τοπικό έλλειμμα εξωστρέφειας, δημιούργησαν ένα ασφυκτικό περιβάλλον για την ανάπτυξη εναλλακτικών δράσεων στην ευρύτερη περιοχή.
Οι προαναφερόμενες επιλογές της Κυβέρνησης, αναφορικά με την κλιμακούμενη απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων στην περιοχή μας, αναδύουν μια σειρά από εύλογα ερωτήματα και ανησυχίες. Το ΤΕΕ – Τμ. Δυτικής Μακεδονίας έχει καταθέσει τις θέσεις του αναφορικά με τις περιβαλλοντικές και αναπτυξιακές προκλήσεις που σχετίζονται με την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στην περιφέρεια της Δ. Μακεδονίας και οποίες επικεντρώνονται επιγραμματικά στα ακόλουθα:
Απόσυρση των υπέργηρων, περιβαλλοντικά και ενεργειακά μη αποδοτικών μονάδων και αντικατάστασή τους με νέες σύγχρονες μονάδες, ισοδύναμου ενεργειακού αποτελέσματος.
Υιοθέτηση των Βέλτιστων Διαθέσιμων Τεχνικών (ΒΑΤ) σε όλο το φάσμα της λιγνιτικής δραστηριότητας, από την εξόρυξη του λιγνίτη, την μεταφορά και διακίνηση, έως την καύση, τη διαχείριση της τέφρας και την αποκατάσταση των εδαφών.
Ουσιαστική αποκατάσταση και προστασία του πληγέντος περιβάλλοντος της ευρύτερης περιοχής δραστηριότητας της ΔΕΗ σύμφωνα με τις κατατεθείσες μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων και τους εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους λειτουργίας των ορυχείων.
Κατασκευή μονάδας ρευστοποιημένης κλίνης με στόχο την ενεργειακή αξιοποίηση χαμηλού κόστους βιομαζικών καυσίμων σε συνδυασμένη καύση με λιγνίτη.
Δημιουργία δομών έντασης γνώσης με στόχο την κάλυψη των αναγκών στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας σε θέματα τεχνολογιών αιχμής αλλά και με σημαντική προοπτική εξωστρέφειας προς τις χώρες των Βαλκανίων. Επένδυση στη Γνώση και στην Καινοτομία.
Η αποφυγή καύσης ελληνικού λιγνίτη σαφώς και αντανακλά σε μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2). Το περιβαλλοντικό όφελος της μη εκπομπής του διοξειδίου του άνθρακα είναι μετρήσιμο και το «καρπώνεται» ολόκληρος ο πλανήτης (Global Effect). Όμως, το κοινωνικό και οικονομικό κόστος θα το επωμιστεί μερικώς μια συγκεκριμένη Περιφέρεια (Local Effect). Για κάθε λιγνιτική μονάδα που θα αποσύρεται στη Δυτική Μακεδονία, η τοπική οικονομία θα εμφανίζει ετησίως ένα έλλειμμα της τάξης των δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ. Πάγωμα προσλήψεων, λιγότερες θέσεις μη μόνιμης απασχόλησης, συρρίκνωση της δορυφορικής επιχειρηματικότητας γύρω από τη ΔΕΗ ΑΕ. Είναι σαφές ότι υπάρχει ασύμμετρη αντιστοιχία μεταξύ του πλανητικού οφέλους και του τοπικού, περιφερειακού κόστους. Η Ελληνική Κυβέρνηση πρέπει να εξετάσει και να παρουσιάσει αναλυτικά στην περιοχή τον τρόπο με τον οποίο θα καλυφτεί το συγκριμένο οικονομικό και μεσοπρόθεσμα αναπτυξιακό έλλειμμα της τοπικής κοινωνίας.
Οφείλουμε να μην ξεχνάμε ότι η φιλοσοφία του Πρωτόκολλου του Κιότο, στηρίζεται στην πρακτική του να μειωθούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου εκεί όπου το κόστος με οικονομικούς, περιβαλλοντικούς και κοινωνικούς όρους, είναι το χαμηλότερο δυνατό. Πιστεύουμε ότι τα οξυμένα προβλήματα, ιδιαίτερα σε καθεστώς ασφυκτικής δημοσιονομικής πολιτικής, απαιτούν δραστικές και επιθετικές πολιτικές. Δυστυχώς, η περιοχή μας δεν διαθέτει ώριμους και εναλλακτικούς επιχειρηματικούς άξονες ικανούς να αποσβέσουν ή να υποκαταστήσουν σε ισοδύναμα μεγέθη το συγκεκριμένο οικονομικό έλλειμμα. Η απάντηση μπορεί να είναι απλή. Το ίδιο το πρόβλημα, να χρηματοδοτήσει τη λύση [πρόταση που θέλει τεκμηρίωση και αγώνα για να υιοθετηθεί] : διαπραγμάτευση των Δικαιωμάτων Εκπομπών Ρύπων και ένταξη τουλάχιστον για μια δεκαετία της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας σε «εσωτερικό» καθεστώς εφαρμογής δράσεων «Καθαρού Μηχανισμού Ανάπτυξης», στα πλαίσια των ευέλικτων μηχανισμών του Πρωτόκολλου του Κιότο. Η ΔΕΗ ΑΕ μπορεί να αγοράζει τα δικαιώματα εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, αλλά ένα ποσοστό της τάξης του 25% να χρηματοδοτεί δράσεις βιώσιμης, ομαλής και αποτελεσματικής μετάβασης της Δυτικής Μακεδονίας σε καθεστώς σταδιακού και μεσομακροπρόθεσμου περιορισμού της συμμετοχής του λιγνίτη στο ενεργειακό ισοζύγιο. Όταν δημιουργηθεί η απαραίτητη κρίσιμη μάζα αναπτυξιακής δυναμικής και επιτευχθούν συγκεκριμένοι και αυστηρά ελεγχόμενοι ποσοτικοί και ποιοτικοί δείκτες, άμεση επαναφορά στο προβλεπόμενο καθεστώς.
Το ΤΕΕ / Τμήμα Δυτικής Μακεδονίας υιοθετεί επιλογές ενεργειακής αυτοδυναμίας και ανεξαρτησίας με την ορθολογική αξιοποίηση των διαθέσιμων φυσικών πόρων στην κατεύθυνση διασφάλισης του μέλλοντος, της προοπτικής και της επιβίωσης της Δυτικής Μακεδονίας. Γι’ αυτό και καταθέτουμε στα πρακτικά της ημερίδας τις θέσεις του ΤΕΕ / Τμ. Δυτικής Μακεδονίας που δόθηκαν πριν λίγες ημέρες στη δημοσιότητα.
Το ΤΕΕ/ Τμήμα Δυτικής Μακεδονίας και δια του θεσμικού του ρόλου, ως τεχνικός σύμβουλος της Πολιτείας, είναι διαθέσιμο να συμβάλει με το δυναμικό του στην προσπάθεια που πρέπει να καταβληθεί για ένα ολοκληρωμένο σχεδιασμό με στόχο την ανάπτυξη στη Δυτική Μακεδονία.

κλικ για πλήρη ανάγνωση...

Θέσεις του ΤΕΕ/Τμήμα Δυτ. Μακεδονίας για τα σενάρια απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και την επίπτωση αυτών στη Δυτ. Μακεδονία


1.     Εισαγωγή
Με χρονικό σημείο εκκίνησης τα μέσα της δεκαετίας του 1950,  η βιομηχανία λιγνίτη αναπτύχθηκε στον ενεργειακό άξονα της Δ. Μακεδονίας με γιγάντιους ρυθμούς για τα ελληνικά δεδομένα. Ο εξηλεκτρισμός της Ελλάδας στηρίχθηκε αποκλειστικά σχεδόν στους λιγνίτες και κυρίως, στα λιγνιτικά αποθέματα της Δ. Μακεδονίας.
Η ασφάλεια του εθνικού ενεργειακού εφοδιασμού, το προβλέψιμο κόστος διάθεσης έναντι των διακυμάνσεων των τιμών των ανταγωνιστικών εισαγόμενων καυσίμων και κυρίως η ενίσχυση της αξιοπιστίας του μακροχρόνιου ενεργειακού σχεδιασμού, ανέδειξαν τους εγχώριους λιγνίτες σε εθνικό καύσιμο στρατηγικής σημασίας. Το τίμημα όμως για την περιοχή μας ήταν υψηλό: περιβαλλοντικά προβλήματα, εγκατάλειψη κάθε άλλου αναπτυξιακού προσανατολισμού, διαχρονική αδυναμία προώθησης εναλλακτικής βιώσιμης προοπτικής.

κλικ για πλήρη ανάγνωση...

Εκλογικός απολογισμός ή μετεκλογικός προβληματισμός γι’ αυτά που έρχονται;


Πολλά θα μπορούσε κανείς να γράψει για τα αποτελέσματα των εκλογών στη Δυτική Μακεδονία, να δει τα πρόσωπα και τι εκφράζει ο καθένας πολιτικά. Θα μπορούσε να αναφερθεί στην ύπαρξη ή μη κομματικών στηρίξεων, στη συγκρότηση των ψηφοδελτίων, στον τρόπο διεξαγωγής της προεκλογικής εκστρατείας και σε άλλα πολλά. Ωστόσο το κυρίαρχο που θα μείνει είναι η μεγάλη αποχή που υπήρξε και ιδιαίτερα η αύξησή της κατά τη δεύτερη Κυριακή. Διατυπώσεις «δεν έχουμε όραμα», «δεν μας ενδιαφέρει», «έκανα το χρέος μου στον φίλο μου και τον ψήφισα την πρώτη Κυριακή» είναι μερικές από αυτές που ακούσαμε πολύ συχνά κατά τη διάρκεια των εκλογών.

κλικ για πλήρη ανάγνωση...